Slovenski reprezentanti niso prikazali prave igre uvodni dan turnirja, a so vseeno zmagali. Foto: BoBo
Slovenski reprezentanti niso prikazali prave igre uvodni dan turnirja, a so vseeno zmagali. Foto: BoBo
Jan Urbas
Jan Urbas je bil najbolj razpoložen. Izenačil je na 1:1 in podal za 2:1. Foto: BoBo
Japonci so popustili v zaključku tekme. Foto: BoBo
Risi ob koncu strli Japonce

Selektor Matjaž Kopitar, ki je danes praznoval 49. rojstni dan, je v vrata poslal Andreja Hočevarja (na turnirju sta še Gašper Krošelj in Robert Kristan, ki bo branil v petek), prvi napad pa so sestavljali brata Rodman in Jan Urbas.
Spomladi so Slovenci svetovno drugoligaško prvenstvo v Južni Koreji začeli z nekoliko presenetljivim porazom (1:2), a nazadnje so Japonci ostali praznih rok, saj sta si napredovanje priborili Slovenija in Avstrija.
Tanaka izkoristil nezbranost slovenske obrambe
Začetek je minil v raztrgani igri brez pravih priložnosti. Slovenci so šele v 9. minuti prvič resneje zapretili vratarju Jutaki Fukufudžiju, streljala sta Gregor Koblar in Gal Koren, nato so se gostitelji ubranili prve številčne prednosti Japoncev, sredi tretjine pa je Urbas po prodoru meril čez gol. Nadaljevanje je bilo slabše, nezbranost v obrambi pa je botrovala tudi vodstvu Japonske, potem ko je Rjo Tanaka ostal sam pred Hočevarjem. Slovenci so imeli v prvem delu pred koncem še dva "power-playa", ki pa sta ostala neizkoriščena.
Urbas izenačil takoj na začetku druge tretjine
V 33. sekundi druge tretjine je Jan Urbas izenačil po lepi podaji Aleša Kranjca. Zadetek vseeno ni prebudil domače ekipe, ki se je v nadaljevanju spet mučila s tekmeci, ti pa so prežali na napake in skušali v protinapadih premagati Hočevarja. V 32. minuti Koren ni bil natančen, na drugi strani pa so hitro zapretili še Japonci. Ob koncu tega dela igre so sicer Slovenci nasprotnike stisnili pred njihov gol, vendar terenske premoči niso spremenili v še kakšen zadetek.
Kranjc zadel z modre črte, Hočevar pa v prazno mrežo
Branilec Sabahudin Kovačevič se je v 44. minuti slabo znašel v protinapadu, Luka Vidmar pa je zadel okvir vrat. Japonci so bili v vse bolj podrejenem položaju. Tri minute pred koncem je Kranjc z močnim strelom z modre črte zadel za 2:1, zmago pa je potrdil Matej Hočevar s strelom v prazno mrežo v zadnji minuti.

Kopitar: Igra v prvi tretjini ne pelje nikamor

"Japonci niso slab nasprotnik. Nismo tako superiorni, da se ne bi mučili z njimi. Posledica je bil slab začetek, manjkali so elementi, ki so v drugi in tretji tretjini prišli na plano. Slab začetek, v drugem in tretjem delu pa smo bili pravi. Japonci so dobri drsalci, borci. Ne dajo ti dovolj časa, igrajo pa zelo disciplinirano. In tako, kot smo igrali v prvem delu, ne pelje nikamor. A na srečo smo se hitro zbrali in pripeljali tekmo do konca, kot je treba," je pojasnil selektor Kopitar.

"Tekmo smo slabo začeli, v prvi tretjini so nas nadigrali, nadstreljali, naddrsali ... nato smo se v odmoru pogovorili in v drugi tretjini smo igrali precej bolje. Mislim, da smo jim pustili samo tri strele. V zadnjem delu pa smo rutinirano pripeljali do konca. Naša peterka še ni uigrana, nismo imeli veliko časa, ker so nekateri prišli šele danes, a upam, da bo jutri steklo nekoliko bolje kot danes," je dodal Urbas.

V petek se bo Slovenija ob 20.00 pomerila z Belorusijo, v soboto ob 18.30 pa še z Avstrijo.

1. krog:
SLOVENIJA - JAPONSKA
3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
900; Urbas 21., Kranjc 57., Hočevar 60.; Tanaka 16.

AVSTRIJA - BELORUSIJA
3:2 (0:0, 1:0, 2:2)
Herburger 32., Lembacher 46., Pöck 56.; Kisli 49., Andrjuščenko 55.



2. krog, petek ob 16.00:
JAPONSKA - AVSTRIJA

Ob 20.00:
SLOVENIJA - BELORUSIJA

3. krog, sobota ob 14.30:
BELORUSIJA - JAPONSKA

Ob 18.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

Risi ob koncu strli Japonce