Švedski trio, ki sicer ne igra v istem napadu, je prevesil tekmo v korist Vancouvra, ki je sicer favorit v seriji z Los Angelesom. Foto: Reuters
Švedski trio, ki sicer ne igra v istem napadu, je prevesil tekmo v korist Vancouvra, ki je sicer favorit v seriji z Los Angelesom. Foto: Reuters
Stoll, Doughty, Handzuš in Kopitar (Los Angeles Kings)
Anže Kopitar (v ozadju) je po 20' 54'' igre prišel do prve točke v končnici, potem ko je podal do Michala Handzuša, ki je zaposlil Jarreta Stolla za vodilni gol Kingsov. Foto: Reuters
Anže Kopitar in Ryan Smyth
Pri 22. letih je 'Kopi' znova prestavljal slovenske hokejske mejnike. Kot prvi hokejist iz sončne strani Alp je zaigral v končnici Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters
Henrik in Daniel Sedin (Vancouver Canucks)
Brata Sedin sta pri drugem golu Vancouvra pokazala zakaj je Henrik postal najučinkovitejši igralec rednega dela. Foto: Reuters
Jonathan Quick
Jonathan Quick je dolgo držal Kingse v igri za zmago, nato pa je doživel nov poraz. 24-letni Američan je izgubil zadnjih devet tekem oz. je bil zamenjan pred koncem tekme. Foto: Reuters
Tomaš Plekanec (Montreal Canadiens
Tomaš Plekanec nadaljuje z dobrimi predstavami, ki mu bodo poleti zagotovo prinesle dobro novo pogodbo. Foto: Reuters
Craig Rivet in Tim Kennedy (Buffalo Sabres)
Kapetan Buffala Craig Rivet je s pravim projektilom v trenutkih največje premoči Bostona dosegel na koncu zmagoviti gol. Foto: Reuters
Kingsi izgubili prvo tekmo končnice

Na prvi tekmi med Vancouvrom in Los Angelesom ni bilo odločitve vse do 69. minute, ko je najboljši strelec rednega dela Henrik Sedin izza gola našel samega rojaka Mikaela Samuelssona, ki je z natančnim strelom premagal Jonathana Quicka (40 obramb) in prinesel Canucksom vodstvo v seriji.

Kingsi povedli in tudi izenačili
Prvi Slovenec v Ligi NHL, ki je v četrti sezoni dočakal prvi nastop v končnici, je do točke prišel ob podaji za vodilni gol Kingsov, ki ga je dosegel Jarret Stoll. Zatem so Canucksi povedli z 2:1, a je nato ob novi številčni premoči izenačil Fredrik Modin. Po 60 minutah je bil izid 2:2, zato je odločitev padla šele v podaljšku, kjer so se sicer nadstreljani Kralji (43:27) prebudili.
Briljantna obramba Luonga v 66. minuti
V šesti minuti dodatka je imel "brejk" plošček na palici Jack Johnson, ki pa odbitka po strelu Ryana Smytha ni najbolje zadel, predvsem pa je zablestel Roberto Luongo, ki je z akrobatskim obratom s črte snel "puck". Sledil je pritisk Sedinovega napada in zadetek 33-letnega Samuelsson, ki je lani poleti prišel iz Detroita.

"Sammy" le izkoristil izkušnje
"Vse to so izkušnje. Če si veliko preigral, veš, kaj na takšnih tekmah lahko pričakuješ. Sam sem tudi tokrat le igral svojo igro in čakal na priložnosti," je po 69. nastopu v končnici lige NHL povedal Samuelsson, medtem ko je pri Los Angelesu prvo tekmo v končnici odigralo kar 11 igralcev.

Z optimizmom na drugo tekmo
"Kot moštvo smo dobro odigrali, delali smo prave poteze. Na to se moramo osredotočiti in prenesti na drugo tekmo," se je na dobre plati igre gostov ozrl vratar Quick, ki je bil zopet pravi. "Zadovoljen sem z debijem tega mladega moštva v končnici. Bilo je veliko dobrih stvari, a smo tudi dopustili preveč kvalitetnih strelov," je ocena trenerja Terryja Murrayja prve "play-off" tekme Los Angelesa po osmih letih.

Druga tekma med Vancouvrom in Los Angelesom bo v noči na nedeljo, nakar se bosta moštvi za dve tekmi preselili v Kalifornijo.


LIGA NHL - KONČNICA
ZAHOD, 1. krog
VANCOUVER (3) - LOS ANGELES (6)
3:2 (0:0, 2:2, 0:0) - po podaljšku
Samuelsson 24., 69., D. Sedin 28.; Stoll 21. (podaja Kopitar), Modin 34.
Obrambe: Luongo 25; Quick 40.

Statistika Anžeta Kopitarja:
podaja, 3 streli v okvir vrat, 2 blokirana strela in zgrešen strel v 24' 08'' igre. Sodniški meti: 9/16.

1. tretjina - Quickova tretjina
Prvi strel na tekmi je pripadel Anžetu Kopitarju, a so nato Canucksi hitro prevzeli vajeti igre. V vratih Kingsov je Jonathan Quick upravičil zaupanje in s 17 obrambami poskrbel za 0:0 po prvih 20 minutah igre. Najboljši obrambi je prikazal ob izključitvi Jeffa Halperna, ko tudi Mikael Samuelsson ni mogel spraviti odbitka mimo njega. Na drugi strani so gostje samo 6 ustrelili v okvir vrat Roberta Luonga.

2. tretjina - prva točka za Kopitarja
Izmenjava dveh golov ob številčni premoči. V 54. sekundi je po šolski "power-play" akciji Kopitarja in Handzuša zadel Jarret Stoll. Dve minuti kasneje je bil na kazenski klopi Jack Johnson zaradi izbijanja ploščka iz igrišča, po strelu branilca Sala je do odbitka prišel Samuelsson, ki druge priložnosti ni izpustil iz rok. Zatem je udarila še bratovska naveza Sedin, Daniel je začel akcijo z obratom, Henrik je prodrl po sredini in nato v ogenj poslal brata, ki je z bekhandom matiral Quicka. Domači branilec Alberts je z grobim naletom na Richardsona omogočil Kingsom nov "power-play", tokrat kar 5-minutnega. Gostje so pri tem izenačili prek Fredrika Modina, ki je zaključil natančni in hitri podaji Browna ter Frolova.

3. tretjina - strah pred napako
Po odprti in razburljivem drugem delu sta moštvi spremenila igro, ki se je prelevila v prežanje na napake nasprotnika, a so bili Canucksi veliko nevarnejši in spretnejši pri strelih kot Kingsi, ki so se preveč zapletali. Razmerje strelov - 13:2 za Vancouver.

1. podaljšek
V končnici ni kazenskih strelov in igra se do zlatega gola! V 7. minuti podaljška je Luongo najprej ubranil "bombo" Ryana Smytha, nato pa po obratu na sami črti odbil plošček po poskusu Johnsona. Kazen za zapravljeno priložnost je prišla dve minuti kasneje, ko se je Henriku Sedinu izplačalo, da je vztrajal v igri in ni odšel na menjavo. Junak 1. tekme - dvakratni strelec Samuelsson.

VZHOD, 1. krog
WASHINGTON (1) - MONTREAL (8)
2:3 (1:1, 0:0, 1:1) - v podaljšku
Cammalleri 13., Gomez 48.; Corvo 16., Backstrom 41., Plekanec 74.
Obrambe: Theodore 35; Halak 45.

Na šesti tekmi letošnje končnice je bil odigran prvi podaljšek, v katerem je v 14. minuti dodatka zadel Tomaš Plekanec in poskrbel za nove presenečenje na uvodnih tekmah. Montreal je v ameriški prestolnici ugnal najboljše moštvo rednega dela, pri temu si levji del zaslug lahko pripiše slovaški vratar Jaroslav Halak, ki je ukrotil kar 45 strelov Washingtona, pri čemer izstopa dejstvo, da Aleksander Ovečkin ni zabeležil niti enega strela.

BUFFALO (3) - BOSTON (6)
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Vanek 5., Rivet 35.; Recchi 30.
Obrambe: Miller 38; Rask 31.

Ryan Miller je upravičil pričakovanja in z 38 obrambami omogočil Buffalu, da je dobil prvo tekmo z Bostonom. Zmagoviti gol je v 35. minuti dosegel Craig Rivet, čeprav so Bruinsi ravno v 2. tretjini na vrata Sabresov sprožili kar 24 strelov.

KONČNICA, tabela

VZHOD, 1. krog                      *

WASHINGTON (1) - MONTREAL (8) 2:3 0:1
BUFFALO (3) - BOSTON (6) 2:1 1:0
Petek:
NEW JERSEY (2) - PHILADELPHIA/7 0:1
PITTSBURGH (4) - OTTAWA (5) 0:1

ZAHOD, 1. krog                      *
Četrtek:
VANCOUVER (3) - LOS ANGELES/6 3:2 1:0
Petek:
CHICAGO (2) - NASHVILLE (7) 0:0
SAN JOSE (1) - COLORADO (8) 0:1
PHOENIX (4) - DETROIT (5) 1:0
 

* - izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Kingsi izgubili prvo tekmo končnice