Foto:
Foto:
Todd Elik
Todd Elik je tudi pri 41 letih v izjemni formi. Foto: MMC RTV SLO
Mike Posma
Mike Posma bi rad ostal v Ljubljani tudi naslednjo sezono. Foto: RTV SLO
Mike Posma po veliki zmagi nad Kacem
Igralec tekme Alex Westlund za MMC

Dvorana Tivoli je v nedeljo zvečer pokala po šivih. Takega razpoloženja na klubski hokejski tekmi v Ljubljani v zadnjem desetletju ni bilo. Celo župan Zoran Janković je v evforiji naročil, da zavrtijo znan napev ''Na juriš, na juriš ...''.

Dvorana je bila večji del zadnje tretjine na nogah. Ekipa, ki je bila sredi novembra povsem na tleh, je pred vrati raja. Polfinale Lige Ebel v prvi sezoni nastopanja je mamljivo blizu, a po drugi strani tudi zelo daleč. V slačilnici ZM Olimpije je bilo po tekmi sijajno razpoloženje, vsi pa se zavedajo, da bo najtežje dobiti tretjo tekmo.

Sreča na strani zmajev
Najprej smo se pogovorili z najboljšim vratarjem lige Westlundom, ki v 120 minutah ni prejel gola iz igre. Na prvi tekmi v Celovcu ga je s kazenskega strela ukanil Pär Arlbrandt. ''Moram priznati, da smo imeli na obeh tekmah tudi precej sreče. Šestkrat ali sedemkrat so zadeli v okvir vrat, če bi plošček končal v mreži, bi se tekma verjetno povsem drugače razvila. Branilci so se fanatično metali po ledu in blokirali strele, z borbenostjo so moji soigralci precej olajšali moje delo,'' je ostal skromen Westlund.

KAC bo v torek pritisnil
Tudi največji optimisti niso pričakovali, da bodo zeleno-beli vodili z 2:0 v zmagah proti KAC-u, ki je dobil 20 od zadnjih 25 tekem v rednem delu. ''V končnici se vse začenja znova. Vsa moštva štartajo z ničle in vse je mogoče. Dosežki iz rednega dela niso pomembni. Dobili smo prvi dve tekmi, vendar prav nič še ni odločeno. V torek bodo v Celovcu močno napadli, saj nimajo več kaj izgubiti,'' razmišlja ameriški vratar Ljubljančanov.

Gol Intranuova prevesil tehtnico
V prvi tretjini so bili gostje gospodarji na tivolskem ledu. Le še vprašanje časa je bilo, kdaj bodo povedli. V 31. minuti se je tekma postavila na glavo, ko je Ralph Intranuovo po odsluženi dveminutni kazni zadrsal v napadalno tretjino po levi strani in z močnim strelom ujel vratarja Andrewa Vernerja na nepravi nogi. ''Po prvi tretjini je trener prišel v slačilnico in nam povedal, da so več drsali in pokazali več želje. Tudi na začetku drugega dela smo bili previdni, potem pa nas je gol Ralpha dvignil. Zadnje pol ure smo odigrali povsem drugače. Postali smo zagrizeni, tekmovalni, ogromno smo drsali in potem nas je težko premagati,'' je nadaljeval Westlund.

Posma in Elik spremenila ekipo
Veliko so k uspehu pripomogle tudi okrepitve, še posebej veteran Todd Elik, ki je še vedno razred zase. ''Todd je res dvignil kakovost našega moštva. Po prihodu trenerja Mika se je vse začelo z ničle. Spremenil se je odnos do igre, razpoloženje je precej boljše, tudi na treningih smo bolj zavzeti. To je bil dolg proces, nič se ne zgodi kar čez noč. Zdaj žanjemo sadove trdega dela. Nismo še v polfinalu, pot bo še dolga, čeprav potrebujemo le še eno zmago,'' je dodal priljubljeni ''Westi''. V dvorani je veliko mladeničev nosilo njegov dres, prav tako pa je zelo vroč dres s številko 12, ki jo nosi Elik.

Posma navdušen nad odzivom gledalcev
Po porazu proti Albi z 1:4 13. novembra v Tivoliju je vse kazalo na to, da zmajev ne bo v končnici. Mnogi so jih že povsem odpisali, potem pa je prišel trener Posma, ki je debitiral z neverjetno zmago nad Acronijem Jesenicami (4:3 po kazenskih strelih), potem ko so železarji vodili že s 3:0. ''Za vse skupaj nisem najbolj zaslužen jaz. Ta ekipa je vedno imela veliko zmogljivost. Srečen sem, da lahko delam z zelo kakovostnimi igralci. Moštvo je dobro organizirano, vodstvo kluba vleče prave poteze, zdaj je z nami celo mesto. Res lepo je videti polno dvorano, ogromno navijačev nas je spodbujalo že v Celovcu. Upam, da se bo vse skupaj nadaljevalo,'' se je smejalo Posmi.

Vsaka naslednja tekma bo še težja
''Nihče ni pričakoval, da bomo po dveh tekmah vodili z 2:0, vendar to je zdaj realnost. Če bomo nadaljevali tako igro, mislim, da imamo zelo dobre možnosti. Zelo težko bo, ker ima KAC odlično ekipo. V torek bodo igrali na vse ali nič, pričakujem njihovo ofenzivo, so zelo dobra napadalna ekipa. Vsaka naslednja tekma bo še težja, a mi smo pripravljeni tudi na to,'' razmišlja Posma pred torkovo tekmo.

Zdržali so tudi v kriznih trenutkih
Tudi Posma se zaveda, da so imeli v nedeljo zvečer v prve pol ure precej sreče: ''Povsem so nas nadigrali v prvi tretjini. Na srečo je bilo še vedno 0:0. Nekako nam je uspelo ostati v igri, potem pa nas je prvi gol ponesel. V končnici odločajo malenkosti, en zadetek ti da krila in vse se lahko spremeni. Pridobili smo samozavest, tudi čustva so v tako pomembnih tekmah odločilna. Vse skupaj te lahko pripelje res daleč.''

Posma bi rad ostal
Želeli smo izvedeti, ali bo Posma ostal v Ljubljani. ''Obstaja velika možnost, da bom ostal tu. Ekipa ima veliko znogljivost, všeč mi je tu, to je pravo mesto za hokej,'' je sklenil svoje misli streteg zeleno-belih.

Jezni Viveiros načrtuje vrnitev
Povsem drugačna je bila slika na drugi strani tivolskega hodnika. Igralci KAC-a so bili zelo razočarani, v torek pa obljubljajo povsem drugačen obraz. Trener Manny Viveiros je prišel iz slačilnice jezen, ni pričakoval, da bodo njegovi varovanci zaostajali z 0:2. Celovčani se nikakor ne bodo predali. Če bi dobili tekmo v torek, je znova vse mogoče. Četrta tekma bi bila v četrtek v Tivoliju, kjer KAC v letošnji sezoni še ni slavil.

Aleš Golob

Mike Posma po veliki zmagi nad Kacem
Igralec tekme Alex Westlund za MMC