Marcel Rodman je po tekmi dejal, da mu gredo kar kocine po koncu. Jeseničani so pred 2.110 gledalci v Podmežkli prikazali predstavo sezone in so trenutno v najboljši formi izmed vseh ekip v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman je po tekmi dejal, da mu gredo kar kocine po koncu. Jeseničani so pred 2.110 gledalci v Podmežkli prikazali predstavo sezone in so trenutno v najboljši formi izmed vseh ekip v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com

Za polfinale so potrebne štiri zmage, naslednja tekma zmajev bo v torek ob 19.15. v Ljubljani, šesta tekma bo v Italiji v četrtek, morebitna odločilna sedma tekma pa v soboto v Tivoliju.

Scenarij na današnji tekmi je bil podoben kot na prvi tekmi v Renonu. Ljubljančani niso našli pravega ritma. Markus Spinell je edini ukanil Žana Usa v prvi tretjini.

Številne izključitve usodne za zmaje
Andreas Lutz je v 25. minuti povišal na 2:0. Usodno za zmaje je bilo obdobje med 34. in 36. minuto, ko so domači dvakrat zadeli z igralcem več. Izbranci Jureta Vnuka so imeli preveč izključitev. Ritten je imel sredi druge tretjine prednost dveh igralcev več. Ko se je Gal Koren že vrnil na led, je Simon Kostner povišal na 3:0. Izkušeni branilec Aleš Kranjc je moral na kazensko klop zaradi igranja z visoko palico in Patrik Luza je še četrič matiral Usa.

S tem so Italijani tlakovali pot do zmage in skupnega izenačenja na 2:2, saj gostom do konca ni uspelo ujeti priključka, znova so ostali brez doseženega gola. V 120 minutah v Areni Ritten še niso zadeli, prejeli pa so kar devet zadetkov.

Jesenice dotolkle Asiago
Jeseničani pa so v nasprotju z Ljubljančani srečanje odlično začeli in hitro povedli z golom Gašperja Glaviča že v četrti minuti. Po lepi podaji Žige Urukala je prišel sam pred Frederica Cloutierja in ga ukanil. Pozneje so minimalno prednost znali obdržati, imeli so razpoloženega vratarja Matthewa Climieja. Gostje so skušali tudi z grobo igro vplivati na potek tekme, ki je bila njihovo zadnje upanje, a zaman.

Železarji so nato sredi tekme povišali vodstvo, ob igralcu več na ledu je v polno zadel Luka Bašič. Strel kapetana Andreja Tavžlja je Cloutier še uspel odbiti, iz bližine pa je Bašič potisnil plošček v prazno mrežo. Branilci lovorike so se znašli v velikih težavah v 38. minuti, ko je lepo akcijo kronal Eric Pance. Plošček je poslal med nogama Cloutierja v mrežo.

Branilci naslova razbiti v zadnji tretjini
Tekma je bila že takrat odločena, potolčenemu Asiagu pa so slovenski prvaki v zadnji tretjini nasuli še tri gole. Philippe Paradis, David Rodman sta bila natančna ob prednosti igralca več, končni izid pa je dve minuti pred koncem postavil Erik Svetina po akciji Urbana Sodje. Razmerje v strelih na vrata je bilo 42:32. V Podmežakli se je zbralo prek 2.000 gledalcev, ki so pripravili sijajno vzdušje.

V polfinalu čaka železarje Pustertal
Jeseničani bodo v polfinalu na tri zmage igrali s Pustertalom. Vodilna ekipa po rednem delu je s 4:0 v zmagah odpravila Cortino in bo gostila železarje na prvi tekmi 1. aprila.

Jeseničani imajo širok kader, Asiago brez Bardara nemočen
Trener Marcel Rodman je uspel dvigniti ekipo na zelo visok nivo. V tej seriji se sploh ni poznalo, da je manjkal najboljši strelec ekipe Tadej Čimžar, tudi brez Luke Kalana in Nejca Stojana so železarji prikazali vrhunski hokej. Asiago je bil brez ostrostrelca Anthonyja Bardara (68 točk v rednem delu Alpske lige) popolnoma izgubljen. Njegova grob nalet v predzadnji minuti prve tekme in kazen treh tekem neigranja je bila usodna za branilce naslova.

ČETRTFINALE, četrte tekme:
SIJ ACRONI JESENICE (8) - Asiago (4) 4:0
6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
2.111; Glavič 4., Bašič 30., Pance 38., Paradis 51., Rodman 52., Svetina 58.

RITTEN (5) - SŽ OLIMPIJA (2) 2:2
5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
710; Spinell 17., Lutz 25., Kostner 34., Luza 36., Tudin 54.

LUSTENAU (6) - SALZBURG MLADI (3) 2:2
4:2 (0:0, 1:1, 3:1)

Cortina (10) - PUSTERTAL (1) 0:4
2:7 (0:3, 2:0, 0:4)

V krepkem tisku je izid v zmagah. Peti tekmi v Ljubljani in Salzburgu bosta v torek.