Alex Westlund je ohranil mrežo nedotaknjeno in je bil najzaslužnejši za četrto zmago zmajev. Foto: Iztok Novak
Alex Westlund je ohranil mrežo nedotaknjeno in je bil najzaslužnejši za četrto zmago zmajev. Foto: Iztok Novak
Ralph Intranuovo
Ralph Intranuovo je znova kot prvi načel mrežo Linza. Foto: MMC RTV SLO
Brendan Yarema
Yarema je v 54. minuti najprej zadel vratnico, nato pa v padcu sklatil plošček v mrežo. Foto: Iztok Novak
Jürgen Penker
Jürgen Penker je reševal, kar se je rešiti dalo; tokrat so zatajili predvsem napadalci Linza. Foto: Iztok Novak
Zadnji trenutki tekme in slavje v Tivoliju

V taktičnem boju se je tehtnica na stran zelenih nagnila v 29. minuti. Ob izključitvi kapetana Linza Lukasa je Olimpija končno spletla učinkovito šah-mat akcijo. Mitchell je podal do Yareme, katerega strel je Penker še ubranil, nato pa je odbitek v mrežo poslal Intranuovo. Westlund je uspešno krotil jalove napade črnih kril. V 54. minuti so zmaji znova izkoristili prednost igralca več, potem ko je zadel spretni Yarema. Sledila je eksplozija navdušenja, ki je doživela vrhunec ob zadnjem pisku sirene. Naslednja postaja ZM Olimpije je zdaj Salzburg.

Brez zadetka v 1. tretjini
Prvih 20 minut je postreglo s taktično igro na obeh straneh, obrambi nasprotnikom nista dovolila veliko prostora za dobre strele. Zmaji so bili nekoliko bolj konkretni, a streli Brendana Yareme, Tomaža Vnuka in drugih niso našli poti v mrežo. Za največ razburjenja v 1. tretjini sta poskrbela Ralph Intranuovo in Jürgen Penker, ki sta si po neuspelem prodoru zelene devetice izmenjala nekaj udarcev.

Kužnikov gol nepriznan
V 25. minuti so sodniki neupravičeno razveljavili zadetek Grega Kužnika. Ob igri z igralcem več je Intranuovo podal pred gostujoča vrata, kjer je v gneči ljubljanski branilec zrinil plošček čez črto. Sodniki so gol hitro razveljavili, ker naj bi vratar že pokril plošček, česar pa počasni posnetek ni potrdil.

Kazen je hitro sledila
Ob izključitvi kapetana Linza Phillipa Lukasa je Olimpija končno spletla učinkovito šah-mat akcijo. Kevin Mitchell je podal do Yareme, čigar strel je Penker še ubranil, nato pa je odbitek v mrežo poslal Intranuovo. Do konca drugega dela so si sledile priložnosti tako na eni kot drugi strani, več pa so jih imeli ljubljenci Hale Tivoli.

Od boga poslani potrdil finale
V zadnjem delu so črna krila jalovo napadala, redki posiljeni streli pa so bili lahek zalogaj za Alexa Westlunda. V 54. minuti je bil izključen Leahy, kapetan Vnuk je silovito ustrelil z modre črte, v boju s Penkerjem pa je Yarema (v hebrejščini to pomeni od boga poslani) spretno spravil plošček v mrežo. Zadnje minute so varovanci Mika Posme odigrali modro in preudarno in niso "linzerjem" ponudili niti ene resne priložnosti. O premoči slovenskih prvakov priča tudi razmerje strelov: 37:32 v korist Ljubljančanov.

V četrtek začetek nove serije
Zahvaljujoč izpadu Linza, se rdeči biki na Solnograškem že veselijo četrtega naslova avstrijskih prvakov, seveda pa jih proti Olimpiji še čaka zahtevna naloga, da ubranijo ligaški naslov. V četrtek se začenja nova zgodba slovenskega hokeja: ZM Olimpija v finalu Lige Ebel.

Končnica, polfinale

Šesta tekma:
ZM OLIMPIJA - Linz 4:2 - stanje v zmagah
2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Intranuovo 29., Yarema 54.

SALZBURG - Dunaj 4:0

FINALE:
Prva tekma, četrtek ob 19.15:
SALZBURG - ZM OLIMPIJA

Druga tekma, nedelja ob 18.00:
ZM OLIMPIJA - SALZBURG

Tretja tekma, torek, 18. 3., ob 19.15:
SALZBURG - ZM OLIMPIJA

Četrta tekma, četrtek, 20.3., ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - SALZBURG

Morebitne tekme:
Peta tekma, nedelja, 23. 3., ob 18.00:
SALZBURG - ZM OLIMPIJA

Šesta tekma, torek, 25. 3., ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - SALZBURG

Sedma tekma, četrtek, 27. 3., ob 19.15:
SALZBURG - ZM OLIMPIJA

Igra se na štiri zmage.

T. G.

Zadnji trenutki tekme in slavje v Tivoliju