Navijači Jesenic so se znova veselili v Tivoliju. V sredo bodo zagotovo napolnili Podmežaklo. Deseti naslov v samostojni Sloveniji je zelo blizu. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Jesenic so se znova veselili v Tivoliju. V sredo bodo zagotovo napolnili Podmežaklo. Deseti naslov v samostojni Sloveniji je zelo blizu. Foto: www.alesfevzer.com
Tom Zanoški
Tom Zanoški je dosegel tri izmed petih zadetkov Olimpije v finalni seriji. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Zupančič
Nik Zupančič je v tej finalni seriji skoraj vse naredil pravilno. Le ob "power playu" Jeseničani niso pravi. Na treh tekmah so imeli kar petkrat dva igralca več na ledu, a niso zadeli. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Tošič in Aleksis Ahlqvist
Aleksis Ahlqvist je na obeh tekmah v Tivoliju odlično branil. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani korak pred naslovom
Železarji znova zmagali v Tivoliju

Nekateri hokejisti Telemacha Olimpije so že drugič v tej finalni seriji spominjali na rekreativce, ki imajo v isti dvorani tekme v večernih urah. Prav mladi upi (Gregor Koblar, Žiga Pešut, Miha Logar ...) so popolnoma razglašeni. Anže Ropret je v 50. minuti zgrešil celo prazen gol pri izidu 1:2. Tudi branilci so prepočasni, včasih sploh ne vedo, koga krijejo. Že po nekaj minutah se je videlo, da bo zmaga znova odšla na Gorenjsko, saj Ljubljančani sploh niso zapustili obrambne tretjine.
Pred finalom je bilo jasno, da bi bil naslov Jeseničanov veliko presenečenje. Po videnem na prvih treh tekmah pa bi lahko pokal dvignili že v ponedeljek v Tivoliju in s tem končali agonijo Olimpije. V Ljubljani je v ospredju sanacija kluba, konec aprila bo skupščina. Na vrsti bo prisilna poravnava, po kateri naj bi upniki dobili 20 odstotkov vseh dolgov.

Zupančič: Fantje dihajo vsi za enega
Nik Zupančič je znova izbral pravo taktiko. Zares se je izkazal v finalni seriji, saj Jeseničani igrajo na visoki ravni, s tako igro bi lahko tudi zmagali v Ligi INL, v kateri pa so v polfinalu izpadli proti Feldkirchu.

"Pokazali smo veliko željo, delali smo majhne stvari in pri njih vztrajali, kar je prineslo dva gola. Druga tretjina je bila mogoče malo bolj raztrgana, morda se je poznala utrujenost. Začetek tretje ni bil v redu, hitro smo prejeli zadetek, tega nismo hoteli, a je ekipa odlično odreagirala. Delali smo majhne napake, a smo na koncu igrali pametno - če potegnem črto, smo zasluženo zmagali," je razmišljal pomočnik selektorja Matjaža Kopitarja.
"V finalnih serijah, ko sta ekipi izenačeni, odloča karakter ekipe. Pri nas fantje dihajo vsi za enega. Upam, da bomo to prenesli na domačo tekmo v sredo. Vedno je najtežji zadnji korak. Vsi vemo, kako je, če je nekdo potisnjen ob steno in mu voda sega do grla. Pričakujem napad Olimpije z vsemi močmi," je dodal Zupančič, ki pričakuje izjemno vzdušje na četrti tekmi. "Na Jesenicah je bilo na zadnji tekmi super vzdušje, zato sem razočaran, da je bilo v Ljubljani znova tako malo ljudi. Zelo je pomembno, da se Jesenice znova prebudijo."
Sistem železarjev deluje
"Igrali smo sistem, ki smo si ga zamislili oziroma za katerega nam je dal trener napotke, in videti je, da to deluje. V sredo bo znova tekma zase, ni pomembno, ali je prva ali zadnja. Moramo iti stoodstotno in igrati naš sistem, potem pa bomo videli, kam bo to pripeljalo," je bil zadovoljen Aleš Remar, ki je dosegel drugi zadetek za železarje.

"Njihove napade skušamo ustaviti že v srednji tretjini. Ne damo jim dovolj prostora, nato pa skušamo hitro skočiti v napad," je dodal Miha Brus, ki je prav iz protinapada zadel za 1:3.

Neverjetne napake Podlipnika
Matic Podlipnik je imel izjemno slab večer. Branilec je delal številne napake - nenatančne podaje, prepovedani dolgi streli in slabo pokrivanje tekmecev. Največjo napako je naredil tri minute pred koncem, ko mu je ušel plošček na modri črti napadalne tretjine, Brus pa je zapečatil usodo Ljubljančanov.

"Začeli smo zelo slabo, Jeseničani so bili bolj pripravljeni na začetek. Mislim, da moramo to zelo hitro popraviti, časa ni več veliko, zakaj se to dogaja, pa žal ne vem. Mogoče se moramo bolje pripraviti fizično in psihično na sam začetek tekme. V hokeju včasih uspe, včasih ne, ni nam uspelo izenačiti in Jeseničani so zadeli," je vtise strnil Podlipnik.

Dahlem: Že vso sezono smo boljši na gostovanjih
"Podlipnik poskuša različne stvari. Včasih skuša storiti preveč. Poskuša organizirati igro in narediti razliko. Ničesar mu ne morem očitati," je Podlipnika branil trener Fabian Dahlem, ki je že napovedal, da bo odločala peta tekma v Tivoliju.
"V prvi tretjini smo imeli velike težave, stali smo preveč stran od tekmecev. V dvobojih ob ogradi smo bili neodločni. Naša ekipa igra že celo sezono bolje na gostovanjih. Na Dunaju smo zmagali dvakrat pred 5.000 gledalci. Želel bi si glasno spodbudo s tribun, naši navijači bi morali bolj glasno odgovarjati privržencem Jesenic," je razlagal Dahlem.
Nemški strokovnjak tokrat ni močno zaloputnil vrat svoje pisarne, tudi pred številnimi predstavniki medijev je skušal najti kakšno pozitivno stvar v predstavi svojih izbrancev, čeprav - realno gledano - prav nič ni bilo na ravni profesionalcev, ki nastopajo v Ligi Ebel od 12. septembra. Dahlem je precej bolj oster, ko se mikrofoni umaknejo. Še predobro se zaveda, da so zmaji v zadnjih petih dneh odigrali dve katastrofalni tekmi.
Le kapetan Mušič ne išče izgovorov
"Še zdaleč ni konec, čakata nas še dve težki tekmi, najprej je treba izid izenačiti, potem pa zmagati. Prva tretjina je bila katastrofalna, znova je bilo preveč napak, drugo in tretjo smo odigrali bolje, a so vseeno zmagali Jeseničani. Očitno se pozna posledica netreniranja, a ne iščem izgovorov. Sistemsko je bilo ob koncu manj napak in tako moramo že od začetka kreniti v tekme," je malo bolj kritično srečanje ocenil kapetan Aleš Mušič.

Če bo vodstvu Olimpije uspelo zagotoviti sredstva za igranje v Ligi Ebel tudi v naslednji sezoni, si nekateri igralci ne zaslužijo mesta v ekipi, saj je njihov pristop v finalu državnega prvenstva pod vsako kritiko.

Jeseničani korak pred naslovom
Železarji znova zmagali v Tivoliju