Anže Ropret je bil eden izmed najboljših igralcev na drugi tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Ropret je bil eden izmed najboljših igralcev na drugi tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Sotlar in Nik Lahajnar
Derbi ima še vedno svoj čar, saj razlika v kakovosti ekip ni velika. Po odhodu številnih tujcev iz Tivolija sta moštvi zelo izenačeni. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Zupančič
Nik Zupančič je tudi na drugi tekmi stavil na disciplinirano igro. Če njegovi varovanci hitro povedejo, jih je zelo težko zaustaviti. Jeseničani imajo velike težave, ko je tekmec v prednosti. To se je pokazalo tudi v seriji proti Feldkirchu v polfinalu Lige iNL. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani niso bili kos Olimpiji


Več kot 2.500 gledalcev se je zbralo v dvorani, ki je bila na hokejski tekmi najbolj napolnjena po prenovi. Prelepa Gorenjska je odmevala že pred tekmo, poškodovani David Rodman je vrgel začetni plošček, pričakovanja na tribunah pa so bila celo malce nerealna. Najbolj goreči navijači železarjev so že načrtovali gladkih 3:0 v finalni seriji, a tokrat so zmaji prikazali drugačen pristop in se zasluženo veselili uspeha.
Dahlem: Igralci so v podzavesti mislili, da bo lažje
Fabian Dahlem si je pogledal posnetek prve tekme in ugotovil, da so njegovi izbranci res igrali izjemno slabo. Premešal je napadalne peterke, v vrata pa je znova postavil Miiko Wiikmana, ki je bil najboljši igralec tekme. Zbral je kar 39 obramb in z nekaj sijajnimi posredovanji prevesil tehtnico na stran Olimpije.
"Priznam, da sem se zmotil o oceni prve tekme. Po ogledu videoposnetka sem dobil drugačno predstavo, res je bilo zelo slabo. Igralcem pred začetkom finala govoril, da ne bo lahko, vendar v podzavesti so mislili, da bo lažje za ekipo Lige Ebel proti moštvu iz Lige INL. Tokrat je bilo vse drugače. Vse se dogaja v glavah igralcev. V šestih tednih smo zelo malo trenirali, imeli smo le dve tekmi proti Celju. Fizično smo v zaostanku, naš sistem je bilo treba znova zagnati, nič ni šlo več samodejno," je pojasnil nemški strokovnjak.
Olimpija iz tretjine v tretjino boljša
"Prav nič nisem presenečen nad igro Jesenic. Vedel sem, da imajo zelo dobro ekipo, ki je v polnem tekmovalnem ritmu. Zelo dobro so organizirani na ledu. Na prvi tekmi se je vse izšlo po njihovih načrtih, še posebej hiter prvi zadetek jim je dal krila. Tudi tokrat so začeli sijajno, saj so imeli zalet po zmagi v Tivoliju. Zelo sem zadovoljen, da smo se jim tokrat postavili po robu. Fantje so se držali mojih navodil. Vratar Wiikman je bil odličen. Mislim, da bi lahko v drugi tretjini zadeli še večkrat in pri 1:4 ali 1:5 bi bilo srečanje že prej odločeno," je dodal Dahlem, ki je zdaj precej bolj optimističen. "V tem finalu smo iz tretjine v tretjino boljši. Prepričan sem tudi, da bomo že na naslednji tekmi igrali še bolje. Znova bom naredil podrobno analizo. Opazil sem tudi že nekatere njihove slabosti."
Wiikman: V finalnih serijah so obrambe vratarja ključne
Finski čuvaj mreže Wiikman je na prvi tekmi prejel poceni zadetek že po 52 sekundah. V Podmežakli se je zares izkazal. "Že na prvi tekmi sem se po prvem hitrem golu pobral. Obranil sem kar nekaj nevarnih strelov in nas obdržal v igri. Tokrat mi je šlo še precej bolje. V finalnih serijah so obrambe vratarja ključne, tega se zavedam. Mislim, da se bomo še dvignili v tem finalu. Če bomo tako nadaljevali, bomo zmagali naslednji dve tekmi in osvojili naslov," je poudaril Wiikman, ki je v Ljubljano prišel konec januarja, zamenjal je Andyja Chioda.

"To je derbi, veliko boja na eni in drugi stani. Mogoče smo bili malo bolje pripravljeni, vedeli smo, kaj pričakovati, in izkoristili smo več priložnosti, v igri pa nas je ohranil še vratar. Res je bilo odlično vzdušje, veliko igralcev je že igralo derbije pred časom in super je bilo priti nazaj v Podmežaklo," je razmišljal Anže Ropret, eden izmed boljših pri zmajih v finalni seriji. V 22. minuti je z desne strani spretno matiral Aleksisa Ahlquista za 1:2.

Podlipnik: Šest tednov brez tekme se pozna
Matic Podlipnik
je z modre črte z izjemnim strelom postavil končni izid. "Na prvi tekmi smo bili neprepoznavni. Vsi mislijo, da smo igrali na 60 odstotkih. A to ni res, bili smo šest tednov brez tekme in to se pozna. V Ljubljani žal nismo zadeli, tokrat pa je šlo noter, zadeli smo trikrat in dobili tekmo. V zadnji tretjini bi se lahko obrnilo tudi drugače, Jeseničani niso zadeli, imeli smo tudi nekaj sreče. Vzdušje je bilo fenomenalno. Na Jesenicah so bile tribune na derbiju vedno polne. V Ljubljano na tekme ne hodi veliko ljudi in upam, da bo na naslednji tekmi bolj poln tudi Tivoli," je povedal branilec.

Zupančič prepričan, da lahko znova zmagajo v Tivoliju
"Samo z enim golom je težko zmagati finalno tekmo. Fantom nimam česa očitati, mogoče smo imeli v drugi tretjini malo preveč raztrgano igro. Olimpija je dajala gole v pravih trenutkih. Ustvarili smo si veliko priložnosti, iz katerih pa moramo v prihodnje zadeti in doseči več kot en zadetek," je vtise strnil trener Nik Zupančič, ki je zelo zaslužen za preporod Jeseničanov v drugem delu sezone. V finalu je na obeh tekmah pripravil odlično taktiko.
"Računam, da bomo v Tivoliju v ponedeljek dosegli drugo zmago. Olimpija je bila odločnejša, igralci so bili bolje pripravljeni kot na prvi tekmi. Res škoda, da nismo ujeli priključka z dvema igralcema več," je še napovedal trener železarjev, ki je v teh dneh res zelo zaposlen, saj so na sporedu tudi priprave reprezentance.

Brus: Hokej na Jesenicah živi
"Vedeli smo, da bo težko, da so oni favoriti. Gremo v Ljubljano po zmago. Vzdušje je bilo noro, moram se zahvaliti vsem navijačem. Žal mi je, da jih nismo nagradili z zmago. A hokej na Jesenicah živi in iz tega lahko potegnemo samo pozitivne stvari," je poudaril kapetan rdečih Miha Brus.
V sredo v Podmežakli dvojni spored
Tretja tekma bo v ponedeljek ob 19.15 v Tivoliju, četrta tekma pa bo v sredo zvečer v Podmežakli, kjer bo popoldne še prijateljsko srečanje Slovenije in Japonske.

Jeseničani niso bili kos Olimpiji