Trenutek za zgodovino: Fak je takole prečkal ciljno črto. Foto: Reuters
Trenutek za zgodovino: Fak je takole prečkal ciljno črto. Foto: Reuters
Jakov Fak
Zmagoslavje Jakova Faka, ki se je po tekmi znašel na ramenih članov slovenske reprezentance. Fak je Sloveniji priboril jubilejno 20. medaljo na zimskih olimpijskih igrah, osmo srebrno. Foto: STA

Fak je brezhibno opravil strelski nastop, saj je zadel vseh 20 tarč. Na koncu je za prvakom Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem, ki je zgrešil dvakrat, zaostal le pet sekund. Tretji je bil Avstrijec Dominik Landertinger (+14,2).

Prvi favorit Francoz Martin Fourcade je končal na petem mestu, potem ko je v zadnjem strelskem nastopu zgrešil dvakrat, s čimer je zlato splavalo po vodi. Zadnje streljanje je bilo usodno tudi za Šveda Jesperja Nelina in Norvežana Tarjeija Boeja, ki sta bila po treh streljanjih prav tako pred Fakom.

Fak prav v Pjongčangu leta 2009 začel žetev na velikih tekmovanjih
30-letni Fak je tako znova dokazal, da je mož za velike tekme, saj je po Vancouvru 2010, ko je bil bronast v šprintu, a takrat še za Hrvaško, osvojil še drugo olimpijsko odličje. Poleg tega ima Fak posamično še dve zlati medalji s svetovnih prvenstev in dva brona. In prav v Pjongčangu je leta 2009 osvojil svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih, bron na 20 km.


Fak: Leta odrekanja so poplačana
"Zelo sem vesel in hvaležen vsem, ki so mi pomagali. Trud se mi je poplačal. Po dveh neposrečenih nastopih
(23. in 47. mesto, op. a.) se je bilo treba pobrati. To je plod velikega dela in odrekanja skozi leta. Če bomo tako nadaljevali, se ni za bati. Tokrat je bilo zelo težko od samega začetka, ker je bilo težko oceniti ritem teka glede na druge. Vedno sem namreč tekel z zaostankom za najhitrejšim. Po zelo tanki liniji se hodi, moraš paziti, da ne pretiravaš. Zdaj bi se rad najprej slišal z družino, potem bomo proslavili z ekipo. Gremo naprej," je v prvi izjavi za Radio Slovenija dejal Fak.

Bauer 15., Dovžan 35. in Drinovec 80.
Slovenski uspeh je s 15. mestom dopolnil Klemen Bauer, ki bi bil brez dveh zgrešenih strelov (drugo streljanje) prav tako v igri za medalje. Miha Dovžan je bil 35., Mitja Drinovec pa 80.

Kos: Trdo delo se je obrestovalo
"Tak nastop je takoj po tekmi težko komentirati. A uspelo mu je narediti želen rezultat. Mislim, da si ga zasluži. Posebej se je pripravljal, veliko tudi sam, in to se mu je lepo obrestovalo,"
pa je po tekmi za TV Slovenija povedal glavni trener reprezentance Čeh Tomaš Kos.

V nedeljo tekma na 15 km
Fak bo imel novo priložnost za medaljo v nedeljo, ko biatlonce čaka 15-kilometrska tekma s skupinskim štartom. Fak ima v tej disciplini zlato medaljo s svetovnega prvenstva leta 2015 v Kontiolahtiju ...

20 km (M):                          *  
 1. J.-T. BOE          NOR 48:03,8 (2) 
 2. J. FAK             SLO    +5,5 (0) 
 3. D. LANDERTINGER    AVT    14,2 (0) 
 4. S. SAMUELSSON      ŠVE    29,1 (1) 
 5. M. FOURCADE        FRA    42,4 (2) 
 6. B. WEGER           ŠVI    48,6 (1) 
 7. M. KRČMAR          ČEŠ  1:15,5 (1) 
 8. F. LINDSTRÖM       ŠVE  1:22,1 (1) 
 9. E. LESSER          NEM  1:27,3 (1) 
10. E.-H. SVENDSEN     NOR  1:36,7 (2) 
...                                    
15. K. BAUER           SLO  2:03,2 (2) 
35. M. DOVŽAN          SLO  3:50,4 (2) 
80. M. DRINOVEC        SLO  8:02,6 (5) 
  * - zgrešeni streli/kazenske minute  

Spodaj si oglejte utrinke zgodovinskega uspeha.