Izbor šport
Trener Dallasa Rick Carlisle je še podžgal evforijo glede Luke Dončića. Po dveh dnevih treninga z njim je navijačem sporočil: Kdor še ni kupil sezonske vstopnice, bo pozneje to obžaloval. Samo to lahko rečem. Foto: Reuters
       Zdaj bo ob Dirku Nowitzkem, najboljšem evropskem košarkarju v zgodovini lige, dobil priložnost, da premakne klub, ki mu je grozila stagnacija. 19-letnik je prišel v Teksas že kot ustvarjena zvezda. Pristal je na enem izmed največjih trgov v ZDA, z uspehom iz Evrope in je z mankom sponzorjev kot ustvarjen za ameriško tržišče.       
 SportsPro
Letos je na vrhu pristal nogometaš Paul Pogba. Foto: Reuters
       Specifičnost te lestvice je, da pri njeni sestavi upoštevajo elemente, ki se nanašajo na trženjski potencial športnikov v naslednjih treh letih. Osredotočajo se na športnike in športnice, ki prihajajo oziroma so pred svojim kariernim vrhuncem. Na njej, na primer, ni Cristiana Ronalda, Serene Williams, Rogerja Federerja ali LeBrona Jamesa, ki so sicer po komercialnih partnerstvih med daleč najbolj izpostavljenimi. Poudarek pri merilih je na vrednosti za vložen denar, starosti, trgu, s katerega prihajajo, karizmi, všečnosti ter 'pripravljenosti športnikov na trženje'. Dejstvo je, da ta ni enaka pri vseh,       
 Dragan Perendija
       Glede partnerstev in razvoja osebnih znamk je liga NBA zelo napredna. Ne gre več za sponzorstva, kot smo jih vajeni iz preteklosti. Vodilni zvezdniki lige, kot so LeBron James, Steph Curry ali Kevin Durant, imajo svoje produkcijske hiše ali multimedijske platforme, vlagajo v start-upe in razvijajo tehnološke novosti.       
 Dragan Perendija

Dodaj v

Trženjski potencial Luke Dončića med največjimi na svetu

Izbor analizira trženjski strokovnjak Dragan Perendija
12. september 2018 ob 06:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Luka Dončić ne premika mej le na igrišču, ampak ima vse nastavke za svetovno zvezdo tudi zunaj parketa. Kot prvi iz Slovenije se je prebil med 50 tržno najbolj zanimivih športnikov na svetu.

SpotsPro, eden vodilnih medijev s podrobnim vpogledom v svetovno športno industrijo, ki lestvico od leta 2010 objavlja enkrat letno, je slovenskega čudežnega dečka uvrstil na 42. mesto. Še višje je Dončić na lestvici, ki upošteva glavne štiri družbene medijske platforme: Youtube, Facebook, Twitter in Instagram. Tam je celo na desetem mestu.

"Sreča, ker je pristal v Dallasu"
V obrazložitvi so pri SportsProju med drugim zapisali: "Luka Dončić je najboljši košarkar letošnjega nabora. Imel je srečo, ker sta ga preskočila večna poraženca Phoenix in Sacramento, tako da je favorit stavnic za novinca leta pristal pri Dallasu. Zdaj bo ob Dirku Nowitzkem, najboljšem evropskem košarkarju v zgodovini lige, dobil priložnost, da premakne klub, ki mu je grozila stagnacija. 19-letnik je prišel v Teksas že kot ustvarjena zvezda. Pristal je na enem izmed največjih trgov v ZDA, z uspehom iz Evrope in je ob pomanjkanju sponzorjev kot ustvarjen za ameriško tržišče. Seveda je treba biti previden, saj gre za novinca, toda dobra prva sezona bi mu odprla številna vrata."

Pri SportsPro poudarjajo, da ocena tržne zanimivosti športnikov zaradi kompleksnih in nepredvidljivih dejavnikov ni eksaktna znanost, tako da je lestvica v prejšnjih letih vključevala tako tiste najuspešnejše posameznike kot tiste, pri katerih je bilo prehitro dvignjenega veliko prahu.

Lestvica je izjemno pisana, poleg Dončića je na njej kar 21 novincev. Prevladujejo Američani (22) in Britanci (7). Trije so Brazilci, po dva Francoza, Japonca in Indijca. Slovenija je med 12 državami, ki ima enega športnika. Med športniki prevladujejo nogometaši (8) ter košarkarji in tenisači (po 6). Med petdeseterico je 13 žensk.

Na stopničkah Pogba, Joshua in Mbappe
In kdo je deseterica z najvišjim trženjskim potencialom na svetu? Na prvo mesto je SportsPro uvrstil francoskega nogometaša Paula Pogbaja, ki se je na vrh prebil po lanskem tretjem mestu. Drugi je lanski zmagovalec, britanski boksar Anthony Joshua. Zadnjo stopničko na zmagovalnem odru je zasedel najvišje uvrščeni novinec na lestvici, francoski nogometaš Kylian Mbappe. Deseterico dopolnjujejo tenisač Alexander Zverev, košarkar Stephen Curry, nogometaš Harry Kane, deskarka na snegu Chloe Kim, igralec ameriškega nogometa Odell Beckham jr., plavalka Katie Ledecky in igralec bejzbola Aaron Judge.

Lestvica se nanaša na trženjski potencial v treh letih
"Tovrstne razvrstitve je treba gledati skozi prizmo meril. Specifičnost te lestvice je, da pri njeni sestavi upoštevajo elemente, ki se nanašajo na trženjski potencial športnikov v naslednjih treh letih. Osredotočajo se na športnike in športnice, ki prihajajo oziroma so pred svojim kariernim vrhuncem. Na njej, na primer, ni Cristiana Ronalda, Serene Williams, Rogerja Federerja ali LeBrona Jamesa, ki so sicer po komercialnih partnerstvih med daleč najbolj izpostavljenimi. Poudarek pri merilih je na vrednosti za vložen denar, starosti, trgu, s katerega prihajajo, karizmi, všečnosti in 'pripravljenosti športnikov na trženje'. Dejstvo je, da ta ni enaka pri vseh," poudarja eden vodilnih strokovnjakov za športno trženje v Sloveniji Dragan Perendija iz agencije SportMediaFocus.

Na družbenem medijskem indeksu Dončić celo deseti
Lestvico je Sportspro letos še oplemenitil. "Stalnim elementom so dodali še podatke podjetja, ki ponuja napredni monitoring družbenih medijev in profilov športnikov ter njihovih promoviranih vsebin na Facebooku, Twitterju, Instagramu in YouTubu. Iz tega je bil razvit indeks, ki se ne nanaša le na število sledilcev, temveč na njihovo vključevanje ter ustvarjanje vrednosti športnikov za komercialne partnerje. Družbeni mediji so kot komunikacijski kanali postali neizogiben element v pogodbah blagovnih znamk in njihovih ambasadorjev – vplivnih športnikov. Ta "družbeni medijski" indeks je pri Luki Dončiću visok, tako da je na ločeni alternativni lestvici, uvrščen celo na 10. mesto," je v pogovoru za MMC povedal Perendija. Na tej lestvici je največ točk dobila deskarka Chloe Kim.Perendija: Dončić je hladnokrvni virtuoz in domač tudi v digitalnem okolju
Za Dončićev preboj na prestižno lestvico Perendija poleg talenta, kakovosti in doseženih uspehov navaja še nekaj dejavnikov: "Je košarkarski čudežni deček in hkrati že zmagovalna osebnost, ki je v evropski košarki z moštvenimi naslovi in individualnimi nagradami osvojila več kot kdor koli pri teh letih. Na igrišču mladostno igriv virtuoz in hkrati zrelo hladnokrven pripravljen prevzeti odgovornost. Hkrati je del generacije, ki se izjemno dobro znajde v digitalnem okolju. Tudi Real Madrid je svetovna znamka, ligo NBA pa so v zadnjih letih močno zaznamovali igralci iz Evrope, tako da tako športni navdušenci kot strokovnjaki z nestrpnostjo pričakujejo njegove nastope in razvoj na odru NBA."

Dončičeva uvrstitev na lestvico je še ena potrditev, da je mednarodno močno opažen in da so velika pričakovanja tudi na trženjskem področju. "Sama uvrstitev na lestvici tu ni tako pomembna. V povezavi s trženjsko projekcijo in napovedmi namreč nastopijo kompleksne spremenljivke od razvoja kariere, navijaške baze, pozicioniranja in komunikacije do menedžmenta, želje po komercialnih dejavnostih in samega "poslanstva" športne osebnosti zunaj igrišč. Ne gre namreč le za komercialne dejavnosti, vplivni športniki lahko pustijo pečat tudi na drugih področjih življenja," meni Perendija in vleče vzporednico s Tino Maze.

Tina Maze presegla majhnost slovenskega trga
"Marko Milić je v enem od intervjujev lepo povedal, da ima Luka Dončić karizmo, da ga s samozavestjo in humorjem nekoliko spominja na Zlatana Ibrahimovića in da bo v NBA vnesel novo razsežnost. Glede na to, da premika meje na igrišču, zakaj jih ne bi tudi zunaj njega? Verjamemo, da bo pustil svoj pečat. Tina Maze se je kot športnica iz Slovenije v zadnjih letih morda najbolj približala vodilnim imenom ženskega športa tudi zunaj smučarskih aren, s svojo prevlado v letu olimpijskih iger, ožjim izborom za nagrado laureus, športnico leta Gazzete dello Sport, povezovanjem z mednarodnimi in modnimi blagovnimi znamkami, pozneje Eurosportom, je presegla majhnost domačega trga," je povedal Perendija in kot najbolj svežo unikatno zgodbo izpostavil osvojeni turnir za grand slam Japonke Naomi Osaka v nenavadnem finalu v New Yorku.

Košarkarski copati v ospredju NBA-novincev
Pri NBA-novincih so v ospredju pogodbe s proizvajalci košarkarskih copat. Dončić vstopa v NBA še z obstoječo pogodbo z znamko Nike, prvo in drugo uvrščena košarkarja na naboru DeAndre Ayton in Marcus Bagley sta postala obraza Pume, ki po dveh desetletjih znova vstopa na košarkarski trg. "Pogodbe nato naraščajo glede na uspeh, največji zvezdniki imajo svoje podpisane modele … Kristaps Porzingis je npr. med tistimi evropskimi igralci, ki so v zadnjih letih sklenili največje pogodbe. Vsekakor pa je vsem novincem prioriteta dokazovanje na parketu, kar je temelj za razvoj drugih komercialnih dejavnosti," pravi Perendija.

Liga NBA izjemno napredna na trženjskem področju
"Glede partnerstev in razvoja osebnih znamk je NBA liga zelo napredna. Ne gre več za sponzorstva, kot smo jih vajeni iz preteklosti. Vodilni zvezdniki lige, kot so LeBron James, Steph Curry ali Kevin Durant, imajo svoje produkcijske hiše ali multimedijske platforme, vlagajo v start-upe in razvijajo tehnološke novosti. Kyrie Irving je sodelovanje s Pepsijem – serijo zabavnih videov v vlogi alter ega Uncle Drewa - letos nadgradil v celovečerni film. Kobe Bryant je svoj emocionalni zapis ob koncu kariere nadgradil v animirani film in si prislužil oskarja ... Stvari v športni industriji se spreminjajo in tudi vodilni NBA-zvezdniki z večmilijonskimi sledilstvom so eni od generatorjev napredka," s trženjskim potencialom Lige NBA svojo analizo končuje Perendija.

Robert Kaurin
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 12.09.2018 ob 06:57
"Imel je srečo, ker sta ga preskočila večna poraženca Phoenix in Sacramento"
Zmagovalci imajo zmeraj nekaj sreče
exwannabe
# 12.09.2018 ob 08:19
Vprašajte g. Čopa, koliko je kaj "vreden" Dončič.... vse ostale ocene so nekredibilne in neresne, ker le Čop ve kdo je tisti pravi športnik.... lol
maček Tom
# 12.09.2018 ob 08:14
iz njega delate BOG-a. to ni dobro
seven7
# 12.09.2018 ob 08:08
Mogoče bo ob vsem tem naštetem še imel čas igrati košarko.
oziris.va
# 12.09.2018 ob 07:09
Bravo, kapo dol. :)
21.12.2012
# 12.09.2018 ob 07:42
naj se mu le vse izide po načrtih.
ucenec
# 12.09.2018 ob 07:59
Človek kot blago. Ultimativna zmaga neoliberalnega kapitalizma.
threepointer
# 12.09.2018 ob 10:45
@lukace5, iz tvojih komentarjev vsekakor ne razberem, da bi razumel besedico karizma. SSKJ recimo pravi, da je karizma nadnaravna sposobnost, dana posamezniku zlasti v korist drugih. Wikipedia v definiciji sicer omenja komunikacijo, a različnih vrst komunikacije je zelo veliko, pri čemer besedna komunikacija predstavlja zelo majhen del celote.

Karizma vsekakor ni predvsem sposobnost verbalnega komuniciranja. Ljudje, ki imajo karizmo, ne rabijo niti ust odpret, da se njihova karizma opazi. Luka nikakor ni zelo vešč komuniciranja z mediji, ni pa tudi tako zelo slab, če upoštevamo, da gre za 19 letnika, ki je bil do 18. leta skoraj v celoti izoliran od javnosti. Pa mu mediji kljub temu jedo iz rok. Enako velja za njegove sledilce na socialnih omrežjih. To vsaj meni kaže na očitne znake tega, čemur jaz pravim karizma.

Tvoja definicija karizme je očitno bistveno drugačna, če naj bi imel Musa več karizme od Dončića. Ampak nič novega, saj smo že navajeni tvojih posebnih pogledov na svet :).
sik
# 12.09.2018 ob 08:07
Kar je do zdaj naredil je veliko vendar prevec ga kovati v zvezde in ga izpostavljati bo za njega prej slabo kot dobro da ne bo v vsem skupaj pregorel.Nekajkrat je ze.
johnny007
# 12.09.2018 ob 12:41
@lukace5 kak cevap vec, pa kak protein shake manj pa se ti bo svet zdel lepsi. True story.
happy schimetzky
# 12.09.2018 ob 10:54
...ja, ki ostali košarkarji so vsi neverjetni govorci, ki pokajo vice ves čas in jih zato imajo ljudje radi :)))

kot je @threepointer povedal, se pri tržni zanimivosti in karizmi upošteva vse drugo, kot to kaj in kako dobro govoriš nek jezik. In Luki s tistim nasmeškom in otroško iskrico v očeh ni potrebno prav nič "pametnega" govoriti, da bi bil medijem všeč.
threepointer
# 12.09.2018 ob 09:01
@seven7, Luka se s tem ne bo kaj dosti ukvarjal, zato ima managerja. Njegova naloga je, da igra košarko in da tu in tam kaj zanimivega twitne oziroma naloži na druge socialne medije. Pa še s tem se ne bo več ukvarjal sam, ampak nekdo drug v njegovem imenu. Dončićeva naloga je, da počne tisto, v čemer je najboljši, torej igra košarko. Vse ostalo bo prišlo samo po sebi.

Kar nekaj komentarjev sicer negativno nastrojenih komentatorjev je, da bo imel Luka težave v svoji prvi sezoni. S tem se pravzaprav lahko strinjam, vendar primarni razlog ne bo slaba fizična priprava. Primarni razlog bo dejstvo, da je Luka neustrašen in da vedno rine v težave. Prepričan sem, da bo tudi v NBA poskušal igrati kot, da je tam že glavni car. Pa seveda še ni in nekaj časa tudi še ne bo. Zato bo imel kar nekaj težav. Ampak iz teh težav se bo ogromno naučil in bo zaradi tega napredoval kot nihče drug. Trenerja je pa že tako očaral, da mu bo vse to pustil, četudi kdaj rezultat ne bo najboljši. In prav bo imel, ker na daljši rok bo to pomenilo, da bo imel igralca, ki si ga bo želel čisto vsak! Pa še Luka je lojalen in ga drugi klubi zagotovo ne bodo zanimali, dokler bo on dobil svoj max :).
clutch00
# 12.09.2018 ob 08:15
diskiminatorna lestvica, kako to da ni 25 zensk in 25 moskih med top50
nim
# 12.09.2018 ob 08:03
Naj se že začne :)
Funky_funky
# 12.09.2018 ob 11:03
Lukace tvoja negativnost je tako moteča da je to joj. Prom ne utrujaj nam več.
simon-rupsi
# 12.09.2018 ob 13:14
Luka je nedovomno že sedaj Zvezdnik in glede, da se v tej vlogi dobro znajde mu ne bo hudega. Biti pri 19-ih nesporni vodja REal Madrida , ki je bil z njim najboljši klub v evropi in pričakovanja so bila izjemno viska, ki pa jih je presegel in celo dosegel tisto, kar ni nihče nikoli pred njim in dvomim, da bo komu uspelo za njim v tako mladih letih.

Pri Luki mene fascinira, kako hitro se dejansko uči iz napak , ki jih počne na košarkaškem igrišču in jih ne ponavlja. To je tako, kot bi nekomu objasnil , da ne sme hodit čez rdečo luč in tega ne bi več počel. Izjemen potencijal, če gledam ostale igralske veličine, ki so potrebovale ogromno let , da so določene stvari oz. napake odpravile v svoji igri.

Ne vem ali bo Luka postal prvo ime NBA lige, kar je povsem možno, ko se stara garda upokoji oz. opeša, saj trenutni zvezdniki, ki nosijo NBA ligo ali so blizu 30 -ih ali pa so to mejo dosegli ali pa skočili.

Mlada generacija, ki še prihaja pa ne deluje dovolj karizmatična, da bi lahko ligo nosila.

A, ni izključeno, da bi Luka postal top 3 do 5 igralcev v ligi v obdobju 5-6 let. Mislim, da on nima omejitev v košarkašem smislu, njegova igra pa je tako elegantna in zasvoljiva , da bo privabljala mase ljudi, ki ga bodo hodili gledat, kako skozi roke zadeva trojke, lomi gležnje in zalaga soigralce z magičnimi asistencami.

Dalls je dobil res pravega naslednika Dirka Nowitzkega za dolgo obdobje pod pogojem, da ne bo resnih poškodb in navijači Mavsov so lahko srečni, da so dobili Dončića, NBA liga pa po dolgem času res tistega pravega naslednika Larry Birda.
threepointer
# 12.09.2018 ob 11:23
@lukace5, nekaterim se pač ne ljubi razpravljati s tabo kot meni in pravzaprav jih čisto razumem. Jaz s tabo razpravljam samo zato, ker očitno nekaj veš o košarki. Da si negativec, je pa zelo očitno in v nebo vpijoče dejstvo, ki ga potrjuje tudi večina ocenjevalcev komentarjev. Da pri Dončiću opaziš več napak kot vrlin oziroma, da pišeš večinoma samo o njegovih napakah, je zgolj posledica tega dejstva. Pravzaprav se mi malo smiliš, ker je najbrž tebi zaradi tega še najtežje. Na živce mi pa ne greš :).
mile952
# 12.09.2018 ob 10:23
Vsekakor je Dončič tržno zelo zanimiv. Na Dallas Mavericks NBA reddit stream pišejo skoraj samo o Dončiču. Kaj takega o naših športnikih še nisem zasledil.
Quatebriga
# 12.09.2018 ob 09:54
A bo mladi športnik leta spet kak plezalec ali veslač? Kaj praviš, Iztok Čop?
zigag
# 12.09.2018 ob 09:40
Luka ponosni smo nate!
indaclub
# 12.09.2018 ob 12:29
Pričakovanja za Luko Dončića:
- ali sploh lahko igra v ligi NBA (atletika pa to)? Check.
- ampak za ROTY nima šans?! Check.
- Ok, sej je dobr, ampak to ni All-star nivo igralca... Check.
- No, letos mu je ratal bit AS, ker je tolk poškodovanih in je praktično vsak lahko AS (A ne, Goran)... Prava vrednost je All-NBA. Check.
- Ampak nima prstana, ker ni clutch. Check.
- Ok, ok, saj je res dobr in tržno še kar zanimiv, AMPAK ni pa superstar oz. MVP kaliber igralca! Check.
- NBA je zdaj čist drugačna kot v 90-ih. Zdaj je soft pa to.. Nikol ne bo the GOAT!

https://youtu.be/vIeYWYWAbbk
indaclub
# 12.09.2018 ob 12:20
Neverjeten pesimizem je občutiti na tem forumu. Verjetno tudi svojega otroka težko pohvalite za dobro opravljeno delo...
razpon
# 12.09.2018 ob 07:42
Sedaj nastopijo dezurni hejterji, kateri trdijo, da je Luka prepocase ter takorekoc brez eksplozivnosti, da bi lahko imel kaksno donosno pogodbo.
threepointer
# 12.09.2018 ob 13:16
@Binder Dandet, se strinjam s tabo glede jezikov, samo angleščina je Dončiću šele četrti jezik :). Na materin jezik si se verjetno spomnil, na očetovega, ki ga nedvomno bolje obvlada od angleščine, si pa najbrž pozabil :).
_50centy_
# 12.09.2018 ob 13:15
Sem nalasc sel pogledat Lukov Twitter in Instagram in tam ni ene zanimive stvari. Njegov Twitter je poln nekih brezveznih postov. Ce nima kaj pametnega za povedati, potem naj bo tiho. Enako je z instagramom, ceprav ima vsaj kaksne videe s treningov kar je recimo zame zanimivo ampak to nima nobene zveze z njegim karakterjem.


Stari, kaj teb ni jasno. Poglej instagram profil NBA igralcev teh starosti oz malo starejših.
Sem gledal dokumentarec ja in Musin del mi je bil ne tako gledljiv. Luka je vsekakor bolj medijsko zanimiv, ampak ti veš več kot vsi v USA :)
Binder Dandet
# 12.09.2018 ob 12:59
@GLaDOS:
"Poglej si se enkrat posnetek njegovega odgovora glede zemlje...meni je deloval kot, da niti ne ve kaj je vprasanje in je izbiral med odgovorom a in b"

Luka govori namlce hecno tako v slovenščini kot španščini kot angleščini. Ne vem ali je to napaka ali kako se temu reče, ampak deluje, da ne izgovarja lepo besed.

Angleščina mu je šele tretji jezik, seveda rabi čas, da se vpelje v tekočo. Mislim da ne bo imel problema, če se je v španščino, ki mu je tudi tuj jezik.

Glede flat earth ali round earth pa seveda sta samo a ali b. In on se je odločil za kyrieja iz zahebancije (saj se nasmeji rahlo zraven), pa še pozornost je pritegnil. Je pa res, da ni avstralca vedno dobro razumel. Ti bi ga v živo?
padremoj
# 12.09.2018 ob 11:48
Je "trženjski" sploh beseda?
Funky_funky
# 12.09.2018 ob 11:04
Prosim
vranek
# 12.09.2018 ob 10:15
Luka naj ti rata!
indaclub
# 12.09.2018 ob 09:56
lukace, Luka se mora najprej naučiti angleščine. To bo prišlo z leti. Ne moreš biti zanimiv, če se ne moreš prosto izražati. V tistem dokumentarcu se je videlo, da je imel Musa veliko večjo minutažo, saj so ga snemali na več lokacijah, medtem ko je Luka imel samo en kratek intervju, ostalo so drugi posnetki. Luka tudi ko govori v slovenščini, ni ne vem kakšen govorec, pač ni tak, je pa duhovit in zna z malo besedami nasmejati publiko, tako da za priljubljenost in tržno zanimivost ni bojazni, če bo le šla košarka.
miha kljajic
# 12.09.2018 ob 08:39
orbitala, drzi se institucije, ki je najbolj medijsko zanimiva, predvsem za mando! :)

frustracije, kako so vsi klubi in repke, kjer igra ronaldo mocnejsi brez njega kot t njim, so ali le frustracije fenov nasprotnega tabora, ali frustracije hejterjev ronalda ali pa nepoznavalcev nogometa. ce ti sam messi to rece, pa npr. simeone, pa veliko nogometnih strokovnjakov, potemves, da temu ni tako.

in upam, da te doncic demantira ze prvo sezono. upam, da se cim hitreje vklopi v njigov sistem in da ne bo poskodb. pa tudi, ce mu ne rata ze prvo leto, bo v nbaju definitivno uspel, ceprav je baje po tvoje prepocasen in premalo eksploziven.

se bos posu s pepelom, ce te demantira?
Nitko 23
# 12.09.2018 ob 07:48
Lunos
To je angleski boksar anthony joshua
_50centy_
# 12.09.2018 ob 13:23
Lep primer je Leonard. Tip ima prstan, bil je MVP finala in top 3 igralec v ligi. Kar se tice marketinga je poplnoma nezanimiv, nenazadnje ima smesno nizko pogodbo za superge, mislim da $1M na sezono kar ni nic v primerjavi z nekaterimi drugimi igralci, ki niso niti blizu Leonardovemu nivoju v kosarkarskem smislu

Kawhi je zavrnil nadaljno sodelovanje z Jordanom 22mil/4 leta

Air Jordan's offer, which would have paid him $5.5 million a year, was nothing to sneeze at. As Kurt Badenhausen of Forbes.com reported in June 2017, only 10 current or former players had shoe deals worth more yearly, with basketball icons Michael Jordan ($110 million), LeBron James ($32 million), Kevin Durant ($25 million) and Kobe Bryant ($16 million) topping the list.

Leonard's deal would have put him on par with Paul George, who made $5.5 million with Nike the previous year.
threepointer
# 12.09.2018 ob 11:52
Glede jezikov ga ameriški mediji hvalijo, ker fant govori kar 4. To je za Američane imaginarno visoka številka, ker je njihovo povprečje verjetno nekje med 1 in 2 :). Za naše pojmovanje to res ni nič kaj zelo posebnega. Tudi jaz se strinjam, da njegova Angleščina ni bog ve kaj, ampak sporazumeva se pa čisto solidno. In tisto glede ravne zemlje je bila pravzaprav dokaj dobra šala. Meni je celo izgledala spontana in ne naučena. Kot stand up komik Luka sicer ne bi preživel, ampak čisto brez humorja, kot to meni lukace, pa tudi ni.
nofx_7
# 12.09.2018 ob 11:34
@lukace5 Dončič ima sponzorsko pogodbo z nike že od svojega 16 leta. In je več miljonska, ter mislim da še velja to leto. Čeprav se zdaj verjetno tolčejo po glavi, ker vidijo kako nezanimiv je, ane? Tako da ne govori na pamet, tako kot večino tvojega časa. Prerok.
Hvala in lp.
threepointer
# 12.09.2018 ob 11:12
@lukace5, zaljubljenci v svojih ljubčkih ne vidijo nobene napqake. Jaz jih pri Dončiću vidim cel kup in o njih večkrat tudi pišem. Celo s tabo se občasno strinjam glede njegovih napak in pomanjkljivosti. A glej ga zlomka, fant je kljub vsem tem napakam izjemen športnik in tudi medijsko zelo zanimiv. Karizma? Ne, to bo najbrž nekaj drugega, boš ti razložil kaj :).

Se pa seveda strinjam, da obstajajo ljudje z večjo karizmo, tudi med športniki in celo med košarkaši. Enega si naštel tudi ti, drugi je zagotovo MJ. Potem jih pa vsaj po moji presoji med košarkaši ni več prav zelo veliko.
2px_orbitala
# 12.09.2018 ob 07:53
Tako je to v današnjem športu. Ni več pomembn, kako si dober, ampak kako si tržno zanimiv - zato je Juventus npr. kupil Ronalda, čeprav ima za napad veliko boljše alternative. Sponzorji ga imajo radi, dresi se prodajajo, Juventus pa zasluži ogromno. Kljub temu, da tako Real kot Portugalska igrata veliko bolje brez Ronalda, pa ga ostali hočejo, da ga bodo dobro prodajali in čim več zaslužili. Ne gre se več za šport, že dolgo ne.
jodlzi
# 13.09.2018 ob 15:48
članki od teme Dončiča so ratali "kregalnica" med lukace5&co (manjša baza) in threepointerjem&co (večja baza)...prav smešno mi je že to gledat in dostikrat kliknem na komentarje, da preberem zadnje zapise tega "krega" :)
vsake oči majo svojga malarja, čas pa bo pokazal, kdo ima prav...

želim pa si, da mu vsi želimo vrhunsko kariero...navsezadnje je nevoščljivost takšna žival, da rada ugrizne nevoščljivega v lastno tazadno - vsaj tako je meni babica govorila, sicer z malo bolj sočnimi besedami ;)
mile952
# 13.09.2018 ob 10:06
tržni ali trženjski

Trženjski v SSKJ ne obstaja. Verjetno jo je zapisal kak nadebudni "strokovnjak", da bi izgledal bolj pameten in pomemben kot v resnici je. , Je pa na ravni "igračev", ki jo tako radi izgovarjajo selektorji in polpismeni igralci, ki slovenskega besedišča pač ne uporabljajo doma in jim potem komunikacija z javnostjo slogovno šepa.
Zjesenic
# 12.09.2018 ob 10:50
Brezvezna raziskava.
zapravico
# 12.09.2018 ob 09:10
Je pa res da hvaljenje za v naprej ni dobro,zmeraj se kaj zalomi
zapravico
# 12.09.2018 ob 09:09
Ful mu privoščim,naj se vsaj eden od sloveskih državljanov dobro ima v tujini
mstrgar1
# 13.09.2018 ob 14:54
Roglič
Jeffrey
# 13.09.2018 ob 07:45
Meni to povzdigovanje v deveta nebesa ni prav nič všeč....se utegne vrniti kot bumerang !
maliP
# 12.09.2018 ob 11:57
Lep primer je Wade, že 5/6 let nič od njega franšiza, pa še zmeraj najbolj trži njegovo ime.
nordnung
# 12.09.2018 ob 10:28
Uspeh zagotovljen, dobre igre-serijsko...
AlBundy
# 12.09.2018 ob 10:16
Ambasador blagovne znamke POLI ...
_50centy_
# 12.09.2018 ob 08:21
@exwannabe

hvala za tole :)
Ljubiljančan
# 12.09.2018 ob 15:38
@ucenec
Človek kot blago. Ultimativna zmaga neoliberalnega kapitalizma.


Ultimativno kot: dokončno, zadnje, največje, zaukazano, nepreseženo....
zabowski
# 12.09.2018 ob 14:19
seveda je super tržno zanimiv, če se je po dolgem času pojavil kot čudežni deček evropske košarke, zraven je pa še dost odprte narave in (otroško) prisrčen.

upam samo, da ga mama ne bo preveč usmerila v trženje kot košarko in bo na koncu izpadel malo boljša verzija vujačića
Kazalo