Tomasz Marczynski je dobil že dve etapi na letošnji Vuelti. Foto: EPA
Tomasz Marczynski je dobil že dve etapi na letošnji Vuelti. Foto: EPA
Chris Froome
Chris Froome ima še vedno 59 sekund naskoka pred Vincenzom Nibalijem. Foto: EPA
Tehnične težave in padec nista bila usodna za Frooma

imel okvaro kolesa, nato pa je še padel, a je izgubil le 20 sekund v primerjavi z Vincenzom Nibalijem.

Poljski kolesar Tomasz Marczynski je ponovil etapni uspeh izpred tedna dni, ko je dobil šesto etapo, saj je prvi prekolesaril 160,1 kilometra od Motrila do Antequera Los Dolomonesa. Poljak se je sam spredaj znašel 22 km od ciljne črte, ko njegovemu pospeševanju ni mogel slediti nihče. Drugo mesto v etapi je osvojil Španec Omar Fraile, tretji je bil še en Španec, Jose Joaquin Rojas, oba sta zaostala za 52 sekund.
"Etapa je bila neverjetna. Po prvi zmagi sem se pripravljal na današnji dan. Od začetka sem bil malo prestrašen. Porabil sem veliko energije, 100-krat sem zasprintal, da sem prišel v beg. Ko pa sem bil v begu, sem si rekel, da je lahko danes moj dan. Počutil sem se dobro, vzpenjal sem se z lahkoto, bil sem miren do zadnjega vzpona, ko sem želel preveriti, kako dobri so drugi. Ko sem videl, da imam dobre noge, sem skušal zbežati. Neverjetno je, kot otrok sem sanjal o tem, da bi zmagal v samostojni vožnji," je bil navdušen Marczynski, kolesar ekipe Lotto-Soudal.

Polanc končal na osmem mestu
Marczynski je bil član ubežne skupine, v kateri je bil tudi Jan Polanc, ki pa je brez možnosti za etapno zmago dokončno ostal na zadnjem spustu. Polanc je imel zadnjih 30 km precej težav. Padec pred začetkom zadnjega vzpona mu je vzel preveč moči, priključek je še ujel, a je plačal davek na Puerto del Torcalu. Na koncu je zaostal za dve minuti in 50 sekund ter je končal na osmem mestu.
"Današnji dan je bil precej hiter, v begu smo naredili veliko kilometrov in bil sem utrujen, toda vseeno sem iztržil dober rezultat. Po padcu sem moral loviti skupino, ki sem jo sicer ujel, toda nato sem trpel na vzponu," je pojasnil Polanc.

Froome: Na srečo ni resnih poškodb
Froome je na zadnjem spustu dvakrat padel, 6,7 km pred ciljem je tudi zamenjal kolo. Pri drugem padcu jo je odnesel z odrgninami. Z moštvenimi kolegi je nato do cilja zmanjšal zaostanek za skupino večinoma favoritov.

"Vse je v redu. Na srečo ni resnih poškodb. Nikoli ni prijeten občutek po padcu, vendar moji moštevni kolegi so mi bili v veliko pomoč. Mikel Nieve in Wout Poels sta precej znižala zaostanek za skupino, v kateri je bil Nibali. Ovinki so bili zelo nevarni, dvakrat sem zdrsnil. 20 sekund na tritedenski dirki ni veliko, lahko bi izgubil tudi minuto. Pričakoval sem napad Contadorja, saj nima več kaj izgubiti in vsekakor se še ni predal," je poudaril Froome, ki ima še vedno 59 sekund prednosti pred Nibalijem.
Contador se ne predaja
Še pred težavami Chrisa Frooma se je za pogumen napad odločil Alberto Contador, ki je 23 km od ciljne črte napadel skupaj z Ircem Nicolasom Rochom, kmalu pa je ostal sam. Čez vrh zadnjega vzpona je še prikolesaril sam, nato je dobil družbo in pomoč moštvenega kolega, Belgijca Edwarda Theunsa, ki je bil med ubežniki. Zadnje kilometre je moral "El Pistolero" vseeno premagati sam, do konca etape je prišel do 13. mesta, sedem minut in pol za zmagovalcem. V skupnem seštevku je zadržal deveto mesto, pridobil pa je nekaj sekund v boju v skupnem seštevku.

 
12. etapa, Motril-Antequera, 160,1 km:           
  1. T. MARCZYNSKI     POL    3:56:45 
  2. O. FRAILE         ŠPA      +0:52 
  3. J. J. ROJAS       ŠPA        vsi 
  4. P. POLJANSKI      POL       isti 
  5. S. CLEMENT        NIZ        čas 
  6. B. CANTY          AVS       1:42 
  7. A. PEREZ          FRA       2:50 
  8. J. POLANC         SLO       isti 
  9. A. SCHILLINGER    NEM        čas 
 10. D. ARROYO         ŠPA       3:00 
 ...                                  
 13. A. CONTADOR       ŠPA       7:25 
 17. V. NIBALI         ITA       7:47 
 32. C. FROOME         VB        8:07 
 75. M. MOHORIČ        SLO      15:23 
138. D. NOVAK          SLO      21:49

Skupni vrstni red po 12. etapi:       
  1. C. FROOME         VB    49:22:53 
  2. V. NIBALI         ITA      +0:59 
  3. E. CHAVES         KOL       2:13 
  4. D. DE LA CRUZ     ŠPA       2:16 
  5. W. KELDERMAN      NIZ       2:17 
  6. I. ZAKARIN        RUS       2:18 
  7. F. ARU            ITA       2:37 
  8. M. WOODS          KAN       2:41 
  9. A. CONTADOR       ŠPA       3:13 
 10. M. LOPEZ          KOL       3:51 
 ...                                  
 26. J. POLANC         SLO      29:39 
 44. M. MOHORIČ        SLO      58:10 
 88. D. NOVAK          SLO    1:43:51 
 
Tehnične težave in padec nista bila usodna za Frooma