Julian Alaphilippe je v zadnjih metrih ugnal Polanca in Rafala Majko. Foto: EPA
Julian Alaphilippe je v zadnjih metrih ugnal Polanca in Rafala Majko. Foto: EPA
Alberto Contador in Chris Froome
Alberto Contador in Chris Froome sta prišla v cilj skupaj. Britanec je še povišal prednost pred najbližjimi tekmeci. Foto: EPA
Polanc še vedno cilja na etapno zmago na Vuelti

Štirinajstčlanska ubežna skupina je ves dan zelo dobro sodelovala in imela od štiri in pol do pet minut prednosti, ki pa se je močno stopila na zadnjem vzponu dneva, ki je bil zares zahteven. Dolg je bil pet kilometrov s povprečnim naklonom devet odstotkov, najstrmejši je bil odsek z 22-odstotnim naklonom, kjer so se kolesarji skoraj ustavili.

Majka po številnih napadih na koncu tretji
Zmagovalec letošnje Dirke po Sloveniji Rafal Majka je enega najtežjih vzponov v južni Španiji začel prvi, pridružil se mu je Francoz Alaphilippe, s katerim sta se celoten vzpon napadala, takoj ko sta za trenutek popustila, pa se jima je v svojem ritmu priključil Polanc. Majka in Alaphilippe sta prva prečkala vrh in začela spust proti ciljni črti, toda Polanc je na spustu oba ujel, na položnejših zadnjih metrih pa je bil v šprintu za dve sekundi hitrejši Alaphilippe. Polanc je šprintal z Majko, Poljak pa se je na koncu moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Polanc je bil v begu že pred dvema dnevoma, ko je končal na petem mestu, to pa je bil četrti zaporedni dan, ko je bil vsaj en slovenski kolesar v begu. V sredo je bil v begu Matej Mohorič, takrat je končal na četrtem mestu, nato pa je v petek prav tako iz bega dosegel etapno zmago. Danes je bil ubežnik tudi Domen Novak iz Bahrain-Meride, ki pa ni imel dovolj moči na strmem vzponu.

Le Contador sledil Froomu
V skupini favoritov je vodilni Chris Froome silovito pospešil tri kilometre pred ciljem, sledil mu je lahko le Alberto Contador. Španec je končal na 13. mestu, Britanecf pa je bil 14., oba sta zaostala minuto in 27 sekund. Še 17 sekund več so zaostali Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Ilnur Zakain in Esteban Chaves.
Polanc pridobil 14 mest
Froome je po zmagi na Dirki po Franciji odlično pripravljen tudi za Vuelto. V skupnem seštevku ima 28 sekund prednosti pred Kolumbijcem Chavesom. Irec Nicolas Roche je zadržal tretje mesto, eno mesto je pridobil Italijan Nibali, ki je zdaj četrti, peti pa je Američan Tejay van Garderen. Polanc je s 27. skočil na 13. mesto in je najbolje uvrščeni član ekipe UAE Emirates. Za Froomom 25-letni kolesar iz Britofa zaostaja dve minuti in pol.

Polanc: Od zadnjega vzpona sem bil ves čas na maksimumu
"Nov dan, nov beg. Poskusil sem iti v beg, uspelo mi je, tako smo se dogovorili v ekipi. Na koncu je bila priložnost za dober rezultat. Na zadnji vzpon sem šel v svojem ritmu. Rafal Majka in Julian Alaphilippe sta ves čas skakala in nato malo čakala. Odločil sem se iti v svojem ritmu, to mi je ustrezalo. Na spustu sem se jima uspel priključiti. Vedel sem, da je Alaphilippe eksplozivnejši in ga bom težko premagal v šprintu. Na koncu moram biti zadovoljen z drugim mestom," je pojasnil 25-letni Polanc.

Priznal je, da je Francoz pospešil v pravem trenutku: "Od zadnjega vzpona sem bil ves čas na maksimumu. Težko je na koncu iti proti njemu, je eksplozivnejši, da bi ga presenetil v šprintu ali kako drugače. Ni bilo več časa za napade in presenečenja v zadnjem kilometru."

V nedeljo si želi privoziti nekaj zaostanka
Načrta ne bo spreminjal. Kot je napovedal pred začetkom Vuelte, bo lovil etapno zmago, tretjo na tritedenskih dirkah, obe do zdaj ima z Dirke po Italiji. "Zagotovo ostajam pri tem. Tudi v ekipi je še vedno prvi mož za generalno razvrstitev Louis Meintjes. Ko bodo dolgi vzponi, je najprimernejši. Drugi bomo skušali še naprej z begi do etapnih zmag," je še dodal Polanc.

Upa, da bo lahko nedeljsko etapo prekolesaril bolj na lahko, pomagal moštvenim kolegom in si privozil nekaj zaostanka za nadaljevanje. "S tem bom imel možnosti, da grem v beg v naslednjih etapah. Drugače ne bom mogel. Imam tako majhen zaostanek, da mi ne bi pustili."

8. etapa, Hellin-Xorret de Cati, 199,5 km:       
  1. J. ALAPHILIPPE    FRA    4:37:55  
  2. J. POLANC         SLO      +0:02  
  3. R. MAJKA          POL   isti čas  
  4. S. PAUWELS        BEL       0:26  
  5. N. OLIVEIRA       POR       0:28  
  6. M. KREDER         NIZ       0:32  
  7. M. MONFORT        BEL   isti čas  
  8. B. DE CLERCQ      BEL       0:34  
  9. A. LOSADA         ŠPA       0:37  
 10. E. BUCHMANN       NEM       1:04  
 ...                                   
 13. A. CONTADOR       ŠPA       1:27  
 14. C. FROOME         VB    isti čas  
 16. V. NIBALI         ITA       1:44  
 17. F. ARU            ITA   isti čas  
 43. D. NOVAK          SLO       3:05  
 74. M. MOHORIČ        SLO       9:26  


Skupni vrstni red po 8. etapi:        
  1. C. FROOME         VB    32:26:13 
  2. E. CHAVES         KOL      +0:28 
  3. N. ROCHE          IRS       0:41 
  4. V. NIBALI         ITA       0:53 
  5. T. VAN GARDEREN   ZDA       0:58 
  6. F. ARU            ITA       1:06 
  7. D. DE LA CRUZ     ŠPA       1:08 
  8. A. YATES          VB        1:18 
  9. M. WOODS          KAN       1:41 
 10. I. ZAKARIN        RUS       1:57 
 ...                                  
 13. J. POLANC         SLO       2:29 
 17. A. CONTADOR       ŠPA       3:10 
 38. M. MOHORIČ        SLO      21:35 
 99. D. NOVAK          SLO      52:55 
Polanc še vedno cilja na etapno zmago na Vuelti