Thomas De Gendt se je izkazal s samostojnim pobegom. Pred petimi leti je na Dirki po Italiji zasedel tretje mesto. Foto: EPA
Thomas De Gendt se je izkazal s samostojnim pobegom. Pred petimi leti je na Dirki po Italiji zasedel tretje mesto. Foto: EPA

Glavna skupina je ciljno črto prečkala z zaostankom 59 sekund. De Gendt, ki se je veselil desete zmage v profesionalni karieri, je bil na zelo razgibani etapi, polni vzponov in spustov, najprej član ubežne skupine, ki se je počasi redčila. Na zadnjem vzponu se je Belgijec, za katerega je bila to prva zmaga v sezoni, otresel še zadnjega tekmeca Francoza Axla Domonta.

"Dirka mi je bila vedno všeč. V preteklosti sem na njej že velikokrat poskušal s takimi pobegi, a mi do danes to ni uspelo. Mislim, da so bili ključni za zmago spusti, na njih je bilo pomembno, da sem bil enako hiter kot glavnina. Moj glavni cilj je bila majica za gorske cilje, ki jo bom poskušal obdržati do konca, a osvojil sem še precej več. Ta zmaga je lepa reklama za našo ekipo, rumeno majico pa bom poskušal držati vsaj do kronometra v četrti etapi," je dejal De Gendt.

V glavni skupini so v cilj prišli tudi glavni favoriti Britanec Chris Froome, Avstralec Richie Porte, Francoz Romain Bardet, Italijan Fabio Aru, Španca Alberto Contador ter Alejandro Valverde, Irec Daniel Martin, Danec Jakub Fuglsang in Kolumbijec Esteban Chaves, ki se po dolgem času vrača na tekmovanja, zaradi poškodbe kolena ga na dirkah ni bilo vse od februarja.

Jani Brajković, ki je leta 2010 dobil to dirko, je zaostal dve minuti in devet sekund ter zasedel 63. mesto, Borut Božič pa se je z zaostankom 16 minut in sekunde uvrstil na 163. mesto.

1. etapa, St. Etienne-St. Etienne, 170 km:       
  1. T. DE GENDT       BEL     4:17:04 
  2. A. DOMONT         FRA       +0:44 
  3. D. ULISSI         ITA        0:57 
  4. P.-R. LATOUR      FRA        isti 
  5. E. BUCHMANN       NEM         čas 
  6. S. COLBRELLI      ITA        0:59 
  7. J. SIMON          FRA         vsi 
  8. A. VALVERDE       ŠPA             
  9. B. SWIFT           VB        isti 
 10. M. VALGREN        DAN             
 ...                                   
 13. G. BOLE           SLO         čas 
 61. J. BRAKOVIČ       SLO        2:09 
163. B. BOŽIČ          SLO       16:01