Alberto Contador je v najboljših letih lomil tekmece s hitrimi spremembami ritma, toda Španec v nedeljo ni imel odgovora na izjemno pospeševanje Chrisa Frooma ob vzponu na Mt. Ventoux. Foto: EPA
Alberto Contador je v najboljših letih lomil tekmece s hitrimi spremembami ritma, toda Španec v nedeljo ni imel odgovora na izjemno pospeševanje Chrisa Frooma ob vzponu na Mt. Ventoux. Foto: EPA
Christopher Froome
Froome se mora otepati obtožb, da jemlje prepovedana sredstva. Ekipa Sky razmišlja, da bi Svetovni protidopinški agenciji (WADA) omogočila dostop do vseh možnih podatkov s treningov. Foto: EPA
Chris Froome
Če ne bo presenečenja, se bo Chris Froome v nedeljo v Parizu veselil svoje prve zmage na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Pierre Rolland
Pred dvema letoma je bil junak etape s ciljem na Alpe d'Huez Pierre Rolland, ki je postal prvi Francoz po letu 1986 (Bernard Hinault), ki je zmagal na tem mitskem klancu. Etapo je zaznamoval tudi borbeni Alberto Contador, ki je poskušal storiti vse, da se vrne v boj za rumeno majico, vendar mu ni uspelo. Foto: EPA

Tudi Andrej Hauptman je bil začuden, kako se je Froome na nedeljski etapi Dirke po Franciji otresel tekmecev. "V vožnji v klanec je za razred boljši od tekmecev. Če bo tako ostalo, je Tour odločen, čeprav je bilo letos že nekaj zanimivih etap, v katerih je ekipa Sky pokazala nekaj slabosti. Počakajmo še zadnje gorske etape, kajti na vsaki od težjih etap je eden od favoritov zatajil."

Sky bo še na preizkušnji
Ponedeljkov prost dan na stoti izvedbi Dirke po Franciji smo izkoristili za pogovor z nekdanjima odličnima kolesarjema Martinom Hvastijo in Andrejem Hauptmanom, ki imata tudi bogate izkušnje z dirkanjem na Touru. Oba pravita, da je treba počakati do cilja v Parizu in takrat govoriti o zmagovalcu. "Prihajajo še težje etape, na katerih bo ekipa Sky na preizkušnji. Konkurenti bodo poskušali osamiti Frooma in ga nato zlomiti, seveda pa je veliko vprašanje, ali je to možno, saj se Froome tudi brez pomočnikov dobro znajde," je povedal slovenski selektor Hvastija.

Legendarnih 21 serpentin. Dvakrat!
Hvastija pričakuje, da bo v sredo na kronometru (32 km) z dvema vzponoma Froome povečal prednost pred zasledovalci, potem pa bo ključna četrtkova etapa, ko bo treba dvakrat na mitski Alpe d'Huezu, kjer bo tudi cilj etape. Najboljši se bodo morali že na prvem vzponu otresti Frooma, če želijo upati na prevzem rumene majice. Alberto Contador je pred dvema letoma (ko je končno zmago slavil Cadel Evans) prav na etapi s ciljem na Alpe d'Huez vrgel tekmecem rokavico, vendar plačal davek naporne etape in z rumeno majico ni bilo nič.

Martin Hvastija o obeh slovenskih udeležencih letošnje Dirke po Franciji

Se Janiju Brajkoviču prepogosto dogajajo padci?
"Ne. Padci so sestavni del kolesarstva. V 90 odstotkih nisi sam kriv. Vsi kolesarji sicer vedo, kje se je treba voziti, da se izogneš padcu, ampak se temu vseeno ne da izogniti."


Bo Kristijan Koren v zadnjem tednu dirke lahko izpeljal kakšen beg?
"Mislim, da ne, čeprav si to želim. Etape bodo izjemno težke in že s tem, kar počne, ima precej dela."



Napad brez odgovora konkurence
Da bo Chris Froome slej ko prej v rumeni majici, se je pričakovalo, saj je pred dirko veljal za glavnega favorita. A da bo tako spektakularno opravil s tekmeci, tega ni nihče pričakoval. "Froome je ob vzponu na Mt. Ventoux trikrat tako navil tempo, da se je otresel vseh. Kako mu je to uspelo, ve samo on. Kaj takega še ni bilo videti, to je bilo nekaj posebnega. Niti vstal ni s kolesa. Videli smo pospeševanje z lahkimi prenosi, kar je sicer trajalo le nekaj sekund. Verjetno je veliko treniral na ta način."

Neverjetna hitrost Frooma
Tempo je bil na nedeljski etapi navit od začetka vzpona na Mt. Ventoux. Neverjeten je podatek, da je Froome z zadnjimi 15 km vzpona, kjer se združijo vse poti na vrh, opravil v času 47:40 in s tem za 50 sekund izboljšal dosežek Lancea Armstronga, ki je leta 2002 (etapo je takrat dobil Richard Virenque) postavil čas 48:30. Pri tem je sicer treba biti previden. Hvastija: "Podatki niso primerljivi. Gre za specifičen vzpon. Hrib je zelo vetroven. Če imaš večji del veter v hrbet, se to lahko na času pozna nekaj minut."

Najlažje je nekoga obtožiti, da goljufa
Ob takšnih osupljivih dosežkih je kar logično, da se je javnost začela spraševati, ali ni v ozadju spet doping. Nenazadnje je to prvi Tour de France po Armstrongovem razkritju, kako si je do sedmih zmag pomagal z dopingom. "Najlažje je ekipo Sky obtožiti, da jemlje doping, ampak dokazov ni. Veliko večino proračuna namenijo tehnologiji treninga in opreme, preostali pa se temu ne posvečajo. Morda so to malenkosti, ki pa so na koncu odločilne," je povedal Hvastija.

Trikratni zmagovalec Dirke po Franciji Greg LeMond je stopil v bran Chrisu Froomu in povedal, da so spektakularne predstave možne tudi brez dopinga. Po njegovem mnenju je dirka že odločena, saj lahko le resen padec Froomu prepreči zmagoslavje na Elizejskih poljanah. Da bi imel Froome slab dan in bi izgubil vso prednost, tega ne LeMond ne verjame.



Hauptman razume Froomovo jezo
V Keniji rojeni 28-letni britanski kolesar je celo predčasno zapustil ponedeljkovo novinarsko konferenco, ker so ga zmotila številna vprašanja o dopingu. Andrej Hauptman, bronast na svetovnem prvenstvu 2001, ga razume: "Tudi mene moti, da se v kolesarstvu ves čas govori le o dopingu. Razumem ga, da ga živcira, ker ga bolj sprašujejo o tem kot o dirkanju. Sicer pa je Sky včeraj spet deloval popolno. Na tem Touru namreč niti niso toliko močnejši, kot je bilo to opazno na prejšnjih dirkah serije ProTour, kar me je presenetilo. Posebej ko je v vožnji na veter Froome ostal sam."