Chris Froome je še povečal prednost pred tekmeci. Foto: EPA
Chris Froome je še povečal prednost pred tekmeci. Foto: EPA
Nairo Quintana
Nairo Quintana, ki je dobil letošnjo Dirko po Baskiji, je napredoval na šesto mesto v skupnem seštevku. Ima tudi lepe možnosti za pikčasto majico. Foto: EPA
Alberto Contador in Roman Kreuziger
Alberto Contador in Roman Kreuziger sta izgubila minuto in 40 sekund. Foto: EPA
Chris Froome
Froome je oblekel tudi pikčasto majico. Foto: EPA
Froome blestel na velikanu Provanse

Na vrhu "Velikana Provanse" (1912 m) je imel 29 sekund naskoka pred Nairom Quintano. Glavni konkurent Alberto Contador je zaostal kar minuto in 40 sekund. V skupnem seštevku ima po 15 etapah Britanec kar štiri minute in 14 sekund naskoka pred Baukejem Mollemo, Contador zaostaja še enajst sekund več.
Od četrtka do nedelje so na sporedu še tri zelo zahtevne etape v Alpah, a težko je verjeti, da bi lahko Britanec izgubil rumeno majico do Pariza, saj je v sredo na sporedu še kronometer, kjer je prav tako sijajen.
Za dodatek še pikčasta majica
Froome je prevzel tudi pikčasto majico vodilnega v točkovanju gorskih ciljev. Ciljni vzpon ekstrakategorije je bil vreden kar 50 točk, Britanec ima zdaj že 83 točk, Quintana 66, Nieve pa 53. Pierre Rolland, ki je vodil do današnje etape, je precej zaostal in je z 51 točkami šele na četrtem mestu.

"Sploh si nisem mogel predstavljati, da mi bo uspelo zmagati etapo na francoski državni praznik. Glavni cilj je bil, da povečam prednost pred tekmeci v boju za rumeno majico. Quintana je v odlični formi, zato sem pričakoval njegov napad. Mislim sem, da bo dobil etapo. V zadnjih kilometrih mu je zmanjkalo moči, meni jo je nekaj še ostalo. Sploh nisem napadel, preprosto ni več mogel slediti v zadnjih dveh kilometrih," je povedal Froome.

Najdaljša etapa letošnjega francoskega kroga (242 km) se je začela razpletati na "plešastem velikanu". Iz glavnine je najprej pospešil Mikel Nieve, nato pa še Quintana.
Ključen napad Frooma 7 km pred ciljem
10 km pred ciljem je ritem v skupini favoritov začel narekovati Richie Porte. Kolesarji so drug za drugim odpadali. Tudi Alejandro Valverde je omagal 8 km pred ciljem, le še Froome in Contador sta sledila Portu. Ko je Avstralec popustil, je Froome 7,1 km pred ciljem silovito pospešil, Contador je bil brez možnosti. Britanec je ujel vodilnega Quintano in ga celo prehitel, a se je žilavemu Kolumbijcu uspelo priključiti. Contador je vse bolj zaostajal, 1,4 km pred ciljem pa je Froome strl še Quintano in se veselil druge zmage na letošnjem Touru. Edini slovenski predstavnik Kristijan Koren (Cannondale) je zaostal več kot 27 minut.
Chavanel najdlje vztrajal med ubežniki
S pobegom so večji del etape poskušali Peter Sagan (Cannondale), Markel Irizar Aranburu (RadioShack), Pierrick Fedrigo (FDJ), Christophe Riblon (AG2R La Mondiale), Alberto Losada Alguacil (Katjuša), Sylvain Chavanel (Omega Pharma - Quick-Step), Daryl Impey (Orica GreenEdge), Wout Poels (Vacansoleil), Julien El Fares (Sojasun) in Jeremy Roy (FDJ).
Glavnina jih je imela pod nadzorom, Chavanel je najdlje zdržal v vodstvu, a ni imel možnosti na ciljnem vzponu. Sagan je dobil vmesni sprint, s tem pa še povečal prednost v točkovanju za zeleno majico najboljšega po točkah.
Polom Evansa in Schlecka
Zmagovalec Toura pred tremi leti Andy Schleck je popolnoma omagal že na začetku ciljnega vzpona. Luksemburžan je zapeljal s ceste za kratek čas in na koncu zaostal kar deset minut in 42 sekund. Cadel Evans je izgubil osem minut in 45 sekund. Avstralec, ki je pred dvema letoma dobil Dirko po Franciji, nikakor ne najde prave forme. "To je bil grozen dan zame. Na Tour sem prišel z velikimi pričakovanji, a prav nič mi ne gre," je poudaril Evans.
V ponedeljek bo na Touru prost dan.

15. etapa,
Givors-Mont Ventoux, 242 km:
  1. C. FROOME         VB      5:48:45
  2. N. QUINTANA      KOL        +0:29
  3. M. NIEVE         ŠPA         1:23
  4. J. RODRIGUEZ     ŠPA     isti čas
  5. R. KREUZIGER     ČEŠ         1:40
  6. A. CONTADOR      ŠPA     isti čas
  7. J. FUGLSANG      DAN         1:43
  8. B. MOLLEMA       NIZ         1:46
  9. L. TEN DAM       NIZ         1:53
 10. J. C. PERAUD     FRA         2:08
...
107. K. KOREN         SLO        27:36 

 
 
Skupni vrstni red po 15. etapi:   
  1. C. FROOME         VB     61:11:43 
  2. B. MOLLEMA       NIZ        +4:14 
  3. A. CONTADOR      ŠPA         4:25 
  4. R. KREUZIGER     ČEŠ         4:28 
  5. L. TEN DAM       NIZ         4:54 
  6. N. QUINTANA      KOL         5:47 
  7. J. FUGLSANG      DAN         6:22 
  8. J. RODRIGUEZ     ŠPA         7:11 
  9. J. C. PERAUD     FRA         7:47 
 10. M. KWIATKOWSKI   POL         7:58
 ...
 15. A. VALVERDE      ŠPA        14:42
 97. K. KOREN         SLO      1:40:54
Froome blestel na velikanu Provanse