Pierre Rolland je prvi Francoz po letu 1986 (Bernard Hinault), ki je zmagal na Alpe d'Huezu. Foto: EPA
Pierre Rolland je prvi Francoz po letu 1986 (Bernard Hinault), ki je zmagal na Alpe d'Huezu. Foto: EPA
Andy Schleck
Andy Schleck bo v soboto v Grenoblu težko zadržal rumeno majico, saj v vožnji na čas ne blesti. Foto: Reuters
Cadel Evans
Cadel Evans ima pred sobotnim kronometrom največ možnosti za končno zmago. Foto: Reuters
Alberto Contador in Andy Schleck
Alberto Contador (levo) je bil na poti k svoji peti etapni zmagi na Touru, a ni zdržal. Foto: Reuters
Thomas Voeckler
Neverjetno, kako dolgo je Voeckler branil rumeno majico - vse do zadnje alpske etape. Foto: EPA

Alberto Contador je storil vse, da se po porazu na četrtkovi etapi vrne v boj za zmago. Vso etapo je napadal, na začetku ciljnega vzpona na Alpe d'Huez je celo kazalo, da bi lahko bistveno zmanjšal skupni zaostanek za bratoma Schleck in Evansom, toda na koncu je v cilj prišel na tretjem mestu, le 34 sekund pred omenjenimi.

Odločitev bo padla v Grenoblu
V skupnem seštevku na vrhu ni več Thomasa Voecklerja. Zdaj vodi Andy Schleck, 53 sekund pred bratom Frankom. Evans je tretji s 57 sekundami zaostanka, kar ga pred sobotnim kronometrom postavlja v vlogo favorita. Dirka se bo s parado šampionov v Parizu končala v nedeljo. Alberto Contador zaostaja skoraj štiri minute in mora opustiti misel na četrto zmago.

Le Andy Schleck je sledil Contadorju
Kratka etapa brez metra ravnine je ponudila vse, kar se za spektakel v Alpah spodobi. Že takoj po štartu je šla v beg skupina 14 kolesarjev, med njimi Kristijan Koren. A to je bila le uvertura v predstavo Contadorja. Izkoristil je že prve metre vzpona na prelaz Telegraphe, napadel kot ranjeni bik in se otresel vseh favoritov z izjemo Andyja Schlecka. Cadel Evans je imel mehanske težave in ni mogel priključiti, nabral si je več kot minuto zaostanka.
Voecklerjeve muke
Borbeni Thomas Voeckler je garal, da bi zadržal rumeno majico, pomagal mu je Jerome Pineau, nekaj časa je z njim vozil tudi Koren. Contador je bil spredaj s Schleckom, Riblonom in Costo, narekovanje ostrega ritma brez pomoči ga je začelo utrujati. Voeckler je ob vzponu na Galibier poskušal dohiteti vodilno četverico, toda zašel je v krizo in ujel ga je Evans. Na Galibier je Avstralec prišel z le 34 sekundami zaostanka za Contadorjevo skupino.
Schleck verjame v končno zmago
"Danes sem se počutil dobro in moje moštvo je opravilo fantastično delo. V Grenoblu bom poskušal kolesariti najhitreje, kot zmorem, in videli bomo, ali bo to dovolj," je bil zadovoljen Evans. Tudi Contador po prihodu v cilj ni bil slabe volje. "Z današnjo etapo sem zadovoljen, čeprav se ni izšla tako, kot sem si želel - z etapno zmago," je dejal španski zvezdnik in dodal: "Boril sem se. Zelo težko je v istem letu osvojiti tako Giro kot Tour. V Grenoblu bom dal vse od sebe, vendar se mi zdi, da je zaostanek slabih treh minut za tako dobrim kronometristom, kot je Evans, neulovljiv."
Schleck je prepričan, da lahko ubrani slabo minuto prednosti pred Evansom: "Prednost je velika, rumena majica pa mi bo dala krila. Po 20 dneh dirkanja kronometer ni enak. Cadel je utrujen, tako kot smo vsi drugi. Morda bom izgubil rumeno majico, a dal bom vse od sebe."

Rolland razveselil množico gledalcev
Pri spustu z Galibiera je Samuel Sanchez tvegal vse in se z mislijo na pikčasto majico preselil k vodilni četverici. Začela se je priprava na ciljni vzpon. Zdelo se je, da so bile vse Contadorjeve akcije strel v prazno, toda Španec se je na začetku mitskega klanca spet "izstrelil" in se s silovitim ritmom otresel zasledovalcev. Prednost pred Andyjem Schleckom je hitro presegla minuto, vendar je moral El Pistolero vendarle plačati davek peklenske alpske etape. Dobra dva kilometra pred vrhom sta ga ujela Sanchez in Rolland, ki ni imel večjih težav (Sanchez je sam lovil Contadorja in se iztrošil) in je Franciji le priboril prvo etapno zmago letos.
"Odraščal sem ob gledanju Lancea Armstronga in Marca Pantanija, kako sta "plezala" na Alpe d'Huez. Zdaj sem sam osvojil ta vrh in to etapo, tako da še ne morem povsem doumeti, kako mi je to uspelo," je bil po zmagi vzhičen 24-letni kolesar iz Orleansa v osrednji Franciji.

M. Valfréjus-Alpe d'Huez, 109 km:
1. P. ROLLAND FRA 3:13:25
2. S. SANCHEZ ŠPA +0:14
3. A. CONTADOR ŠPA 0:23
4. P. VELITS SLK 0:57
5. C. EVANS AVS vsi
6. T. DE GENDT BEL
7. D. CUNEGO ITA isti
8. F. SCHLECK LUKS
9. A. SCHLECK LUKS čas
10. R. HESJEDAL KAN 1:15
11. T. DANIELSON ZDA isti čas
...
15. I. BASSO ITA 2:06
20. T. VOECKLER FRA 3:22
56. K. KOREN SLO 12:44
89. G. BOLE SLO 25:27
162. B. BOŽIČ SLO isti čas
 

Skupni vrstni red po 19. etapi:
1. A. SCHLECK LUKS 82:48:43 2. F. SCHLECK LUKS +0:53 3. C. EVANS AVS 0:57 4. T. VOECKLER FRA 2:10 5. D. CUNEGO ITA 3:31 6. A. CONTADOR ŠPA 3:55 7. S. SANCHEZ ŠPA 4:22 8. I. BASSO ITA 4:40 9. T. DANIELSON ZDA 7:11 10. P. ROLLAND FRA 8:57 ... 91. K. KOREN SLO 2:27:52 131. B. BOŽIČ SLO 3:08:30 133. G. BOLE SLO 3:09:08