Chris Froome je Dirko po Franciji dobil v letih 2013 in 2015. Foto: Reuters
Chris Froome je Dirko po Franciji dobil v letih 2013 in 2015. Foto: Reuters

Številni dvomijo, da je pošten, zato je 30-letni kolesar objavil tri serije fizioloških testov, eno iz leta 2007, dve pa iz letošnje sezone.

"Upam, da bodo podatki zadovoljili dvomljivce. Vem, kaj sem moral storiti, da sem dosegel to stopnjo. Jaz sem edini, ki 100-odstotno ve, da sem čist. Nikoli nisem kršil pravil, nikoli nisem goljufal. Nikoli nisem vzel kakšne skrivnostne snovi, ki je nihče ne bi poznal," je bil ob tem odločen Froome.

Bell: To je na meji človeških zmogljivosti
Med številnimi podatki je posebej izjemna maksimalna poraba kisika organizma (VO2 max) - merijo ga v mililitrih na kilogram telesne mase v minuti - 84,6. Po poročanju britanskega magazina Esquire, ki je opravil intervju z Britancem, je vrednost na Touru znašala 88,2. Večina ljudi ima vrednost VO2 max med 35 in 50, dobro natrenirani med 50 in 60, redki vrhunski športniki pa tudi okrog 90. Philipp Bell, športni znanstvenik v omenjenem laboratoriju, je na to dejal: "Froomova vrednost je verjetno zgornji človeški limit."

Bradley Wiggins: Kapo dol!
Nekdanji Froomov sotekmovalec pri ekipi Sky Bradley Wiggins pa dvomi, da bo Froomova poteza uspešna: "Mislim, da objavljeni podatki ne bodo spremenili mnenja dvomljivcev, čeprav so ti ves čas želeli ravno to, on pa je podatke res objavil. Kapo dol za njegovo potezo. Mislim, da to ne bo ničesar spremenilo, vseeno pa je to majhen korak."