Gregor Gazvoda je v dresu Perutnine Ptuja nabiral dragocene izkušnje, ki jih bo lahko v prihodnjih treh tednih unovčil na Dirki po Italiji. Foto: Marjan Kelner
Gregor Gazvoda je v dresu Perutnine Ptuja nabiral dragocene izkušnje, ki jih bo lahko v prihodnjih treh tednih unovčil na Dirki po Italiji. Foto: Marjan Kelner
Jose Rujano in Alberto Contador
30-letni Jose Rujano je med širšimi kandidati za skupno zmago, je pa prvi favorit za zeleno majico. Lani se je 162 cm visoki Venezuelec takole veselil svoje druge etapne zmage na Giru, potem ko je v etapi s ciljem na Grossglocknerju premagal Alberta Contadorja. Foto: Reuters
Ivan Basso
Ivan Basso je na Giru doživljal že številne zvezdniške trenutke in tudi letos sodi med kandidate za zmago. Foto: EPA
Michele Scarponi, Alberto Contador in Vincenzo Nibali
Lani se je zmage v Milanu veselil Alberto Contador, toda športno razsodišče v Lozani ga je kaznovalo in mu vzelo zmago na Touru 2010 in Giru 2011. Foto: Reuters
Tadej Valjavec
Slovenski kolesarji še nimajo etapne zmage na Dirki po Italiji, najboljša etapna uvrstitev je 2. mesto Zorana Klemenčiča in Tadeja Valjavca. Valjavec je tudi lastnik najboljše skupne uvrstitve (8. mesto). Foto: EPA

Lani se je na cilju v Milanu v rožnati majici sicer fotografiral Alberto Contador, vendar so mu zmago vzeli, tako da je uradni zmagovalec Gira 2011 Michele Scarponi, ki želi letos "zares" zmagati. Kapetan Lampreja bo imel dobre pomočnike (med njimi je tudi Damiano Cunego) in je prepričan, da bo zadnji teden dirke v najboljši formi. Konkurenca bo malce slabša kot lani, saj ne bo kaznovanega Contadorja in Vincenzeja Nibalija, ki je vse podredil Dirki po Franciji, bo pa dirkal dvakratni zmagovalec Gira Ivan Basso, ki ima številne izkušnje s tritedenskih dirk. Italijansko zmago utegne ogroziti Roman Kreuziger, med širšimi favoriti sta tudi John Gadret in Fränk Schleck.

Cilj predzadnje etape bo 2757 m visoko
Italijanski krog se bo desetič začel zunaj meja Italije, in sicer (s kratkim kronometrom) v Herningu na Danskem, v rojstnem mestu Bjarneja Riisa. Odločitev o zmagovalcu bo morda padla šele zadnji dan, ko bo v Milanu kronometer, največji spektakel pa bo ponudila dolomitska trilogija. V sredo, 23. maja, bo cilj kraljevske etape (4.500 m višinske razlike) v Cortini d'Ampezzo, dva dni pozneje bosta karavano čakala dva vzpona na Pampeago, predzadnja etapa pa bo vodila na 2757 metrov visoki Stelvio. Noge bodo takrat že nečloveško pekle, saj bo treba na 219 km dolgi 20. etapi prej opraviti tudi z zloglasnim prelazom Mortirolo.

Od Slovencev na štartu le Gregor Gazvoda
Ker je bilo v zadnjih letih veliko kritik, da prireditelji v želji po spektaklu pretiravajo z zahtevnostjo etap, naj bi bila letošnja dirk malce manj naporna. V 21 etapah bo treba prekolesariti 3.503 kilometre (povprečno 166,9 km na etapo). Na koledarju so individualna kronometra in en moštveni. Sedem etap bo namenjenih šprinterjem, šest etap pa se bo končalo s ciljem v klanec. Od slovenskih kolesarjev bo nastopil le 30-letni Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale), s katerim smo se pogovarjali dva dni pred začetkom preizkušnje.


S kakšnimi željami pričakujete letošnjo Dirko po Italiji?
Dokaj pozno sem izvedel, da bom nastopil. To je potrditev, da je ekipa zadovoljna z menoj in da sem dobro opravil delo v spomladanskem delu sezone. Forma je v vzponu, zadnji teden sem dobil dobre občutke, vseeno pa nimam velikih pričakovanj. Jasno je, da bom moral opravljati vlogo pomočnika.

Boste na kateri izmed etap poskusili z begom?
Prezgodaj je še govoriti o tem. Dirka traja tri tedne, vse je mogoče. Če bo kakšna priložnost, jo bom seveda prijel z obema rokama in nogama. Toda samemu sebi nočem nalagati prevelikega bremena. Na ravninskih etapah beg največkrat ne uspe, saj se šprinterske ekipe potrudijo, da ujamejo ubežnike, je pa letos precej razgibanih etap, kjer bo največ možnosti za uspešen beg.

V vaši ekipi je tudi John Gadret, ki sodi med kandidate za zmagovalni oder. Bo vse podrejeno njemu?
Z lanskim tretjim mestom na Giru je Gadret dokazal, da je zrel za vrh, in letos želi najmanj ponoviti ta uspeh, vendar je v ekipi tudi Hubert Dupont, ki je na Dirki po Trentinu s šestim mestom pokazal dobro formo. Ekipa vsekakor največ pričakuje od njiju.

Prvič se boste preizkusili na tritedenskem maratonu. Je to za vas poseben izziv?
Pravzaprav je edini pravi cilj, da se pripeljem v Milano. S tem bom povsem zadovoljen, saj kar nisem več verjel, da bom imel še možnost dirkati na tritedenski dirki.

Ste se pripravljali tudi v Dolomitih, kjer bodo zadnji teden naporne gorske etape?
Jaz ne, saj sem bil spomladi na klasikah. Udeležil sem se le Dirke po Trentinu, vendar je bila na sporedu prekmalu zame. Preskok je bil prehud. To je povsem druga zgodba in sem imel težave, da sem sploh končal dirko, saj takrat še nisem preklopil z ravninskih dirk na klance. V načrtu sem sicer imel tudi Dirko po Romandiji, vendar sem zavrnil nastop, da bi se raje v svojem ritmu pripravljal na Giro.

Na letošnjem italijanskem krogu boste edini Slovenec ...
Spominjam se preteklih let, ko je bilo na dirki tudi šest kolesarjev. No, upam, da bo na Touru boljša slovenska udeležba.

Boste tudi vi kandidat za letošnjo Dirko po Franciji?
Nismo se še nič dogovarjali, vendar močno dvomim. To bi bilo tudi zame preveč.


95. Dirka po Italiji, spored etap km
5. 5.: Herning, kronometer 8,7
6. 5.: Herning-Herning 206
7. 5.: Horsens-Horsens 190
8. 5.: prost dan
9. 5.: Verona, mošt. kronometer 33,2
10. 5.: Modena-Fano 209

11. 5.: Urbono-Porto Sant'Elpidio 210
12. 5.: Recanati-Rocca di Cambio 205
13. 5.: Sulmona-Lago Laceno 229
14. 5.: San Giorgio del Sannio-
Frosinone 166
15. 5.: Civitavecchia-Assisi 186
16. 5.: Assisi-Montecatini Terme 255
17. 5.: Seravzza-Sestri Levante 155
18. 5.: Savona-Cervere 121
19. 5.: Cherasco-Cervinia 209
20. 5.: Busto Arsizio-Lecco/ 169
Plan dei Resinelli
21. 5.: prost dan
22. 5.: Lione sul Garda-Falzes 173
23. 5.: Falzes-Cortina d'Ampezzo 186
24. 5.: San Vito di Cadore-Vedelago
149
25. 5.: Treviso-Alpe di Pampeago 198
26. 5.: Caldes-Passo dello Stelvio 219
27. 5.: Milano, kronometer 30,1