Zaradi ravninske trase je bilo jasno, da bo o zmagovalcu tretje etape odločal šprint glavnine, toda favoriziranemu Marku Cavendishu je padec preprečil boj za drugo zaporedno etapno zmago. Foto: Reuters
Zaradi ravninske trase je bilo jasno, da bo o zmagovalcu tretje etape odločal šprint glavnine, toda favoriziranemu Marku Cavendishu je padec preprečil boj za drugo zaporedno etapno zmago. Foto: Reuters
Dirka po Italiji je prve dni potekala na Danskem. V torek bo prost dan, v sredo pa moštveni kronometer v Veroni. Foto: EPA

Na tleh sta se znašla tudi prvi favorit za etapno zmago Mark Cavendish (najhitrejši v 2. etapi) in nosilec rožnate majice Taylor Phinney.

Phinney računa, da bo v sredo na štartu
Cavendish se je pripravljal na končno akcijo, ko mu je Roberto Ferrari spodmaknil sprednje kolo. Nekateri kolesarji v ozadju se niso mogli izogniti padcu. Najhuje jo je skupil Phinney, saj je šokiran obležal na tleh, vendar pozneje v bolnišnici povedal, da ni hujšega in da bo po torkovem prostem dnevu lahko nadaljeval dirko.
"Ne vidiš veliko nesreč, ki se zgodijo v zadnjem kilometru etape oziroma še huje, nekaj metrov pred ciljem. Nekaj težav imam z gležnjem, ki je zaradi trka močno otečen. Upam, da se bom po jutrišnjem prostem dnevu počutil bolje in bom nadaljeval dirko," je povedal 21-letni Phinney.

Po šprintu je drugo mesto osvojil Juan Jose Haedo, tretji pa je bil Tyler Farrar. V skupnem vrstnem redu na vrhu ni sprememb.

Na štartu se je karavana s krajšo spominsko slovesnostjo spomnila na belgijskega kolesarja Wouterja Weylandta, ki je umrl med lansko tretjo etapo Dirke po Italiji. Pri spustu s prelaza Bocco je hudo padel in kljub takojšnji zdravniški pomoči umrl zaradi poškodb glave.

3. etapa, Horsens (DAN), 190 km: 
   1. M. GOSS        AVS   4:20:53
   2. J. J. HAEDO    ARG           
   3. T. FARRAR      ZDA       vsi
   4. A. DEMARE      FRA           
   5. M. RENSHAW     AVS           
   6. T. HUSHOVD     NOR         
7. A. KRISTOFF NOR isti 8. R. FEILLU FRA 9. R. FERRARI ITA
10. F. BEPU JAP
...
80. G. GAZVODA SLO čas
.
Skupni vrstni red (3/21):

1. T. PHINNEY ZDA 9:24:31
2. G. THOMAS VB +0:09
3. A. RASMUSSEN DAN 0:13
4. M. BOARO ITA 0:15
5. R. NAVARDAUSKAS LIT 0:15
6. G. E. LARSSON ŠVE 0:22
7. B. LANCASTER AVS 0:23
8. M. GOSS AVS 0:23
9. M. PINOTTI ITA 0:24
10. J. SERGENT NZL 0:26
...
131. G. GAZVODA SLO 1:11
.