Wouter Weylandt je bil v najboljših kolesarskih letih, pred njim je bila še vsa kariera. Foto: EPA
Wouter Weylandt je bil v najboljših kolesarskih letih, pred njim je bila še vsa kariera. Foto: EPA
Angel Vicioso
Zmaga Angela Viciosa je bila popolnoma postranskega pomena, razglasitve na zmagovalnem odru seveda ni bilo. Foto: EPA

Weylandt, član ekipe Leopard-Trek, je očitno tvegal preveč, potem ko se je etapa bližala cilju. Takoj je izgubil ogromno krvi, imel je zlomljeno lobanjsko dno. Reševalci so mu najprej več kot pol ure masirali srce, toda zanj ni bilo več rešitve.

Z levim pedalom je udaril ob zid
Weylandt je po zraku letel približno 20 metrov, nato pa negibno obležal. Policija, ki je rekonstruirala nesrečo kolesarja, je sporočila, da se je padec zgodil, ko je Weylandt z levim pedalom udaril ob zid. Po poskusu oživljanja je smrt uradno razglasil glavni zdravnik dirke Giovanni Tredici. "Do njega smo prišli nemudoma, saj smo bili tik za njegovo skupino. Bil je nezavesten in je imel zlomljeno lobanjsko dno ter številne obrazne poškodbe. Po 40 minutah masaže srca smo morali prenehati oživljati, saj zanj žal nismo mogli več storiti ničesar," je dejal Tredici. Njegovo truplo so po dobri uri prepeljali v dolino.

Za 26-letnega Weylandta je bila lani 3. etapa srečna, saj je slavil zmago, svojo edino na Giru d'Italia. Med največje uspehe sodi še etapna zmaga na Vuelti leta 2008.

Četrta smrt v zgodovini Gira
Smrt Weylandta je bila prva na kateri izmed največjih kolesarskih dirk - Giro, Tour, Vuelta - po letu 1995, ko je na dirki po Franciji umrl Italijan Fabio Casartelli. Današnja tragedija je še četrta v zgodovini Gira in prva po 25 letih, na italijanskem krogu so življenje izgubili še Orfeo Ponsin (1952), Juan Manuel Santisteban (1976) in Emilio Ravasio (1986).

Millar v skupnem vodstvu
Tretjo etapo s ciljem v Rapallu je po šprintu skupine petih kolesarjev dobil Španec Angel Vicioso. Drugi je bil David Millar, ki je oblekel rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku, tretji pa Pablo Lastras. Zaradi tragedije so organizatorji podelitveno slovesnost ob koncu etape razumljivo odpovedali.

Vrečer zmagal na Poljskem
Kolesar Perutnine Ptuj Robert Vrečer je v več kot 30-letni zgodovini dirke postal tretji tujec, ki je zmagal na dirki Slakiem Grodow Piastowskich na Poljskem. V kraljevski četrti etapi (s petimi gorskimi cilji prve kategorije), dolgi 167 km, je v ospredju ostalo pet kolesarjev, med njimi Vrecer, ki je v cilj suvereno pripeljal rumeno majico.


3. etapa,
Reggio Emilia-Rapallo, 173 km:
1. A. VICIOSO ŠPA 3:57:38 2. D. MILLAR VB vsi 3. P. LASTRAS ŠPA isti 4. D. MORENO ŠPA čas 5. C. LE MEVEL FRA 6. B. TANKIRK NIZ +0:12 7. J. PINEAU FRA isti čas 8. S. MODOLO ITA 0:21 9. F. TABORRE ITA isti 10. M. MONTAGUTI ITA ... 21. B. BOŽIČ SLO čas 148. G. ŠTANGELJ SLO 3:20 193. S. ŠPILAK SLO 6:43 Skupni vrstni red po 3. etapi: 1. D. MILLAR VB 10:04:29 2. A. VICIOSO ŠPA +0:07 3. K. SIVCOV BLR 0:09 4. M. PINOTTI ITA isti 5. C. LEWIS ZDA čas 6. C. LE MEVEL FRA 0:12 7. A. PETACCHI ITA 0:13 8. P. LASTRAS ŠPA 0:18 9. J. POPOVIČ UKR 0:19 10. T. MACHADO POR isti čas ... 29. B. BOŽIČ SLO 0:46 152. G. ŠTANGELJ SLO 4:35 175. S. ŠPILAK SLO 6:55