Kolesarstvo
Dylan Groenewegen je bil v finišu izjemno močan in je z lepo prednostjo slavil deveto zmago sezone. Foto: Reuters
       Bil sem utrujen od včeraj. Vseeno sem poskusil in prišel v beg. Noge so bile iz kilometra v kilometer boljše.       
 Ben Hill, novi nosilec zelene majice
VIDEO
Groenewegen najmočnejši,...
VIDEO
Groenewegen prvi v Rogašk...
VIDEO
Zaključek druge etape Dir...

Dodaj v

Groenewegen našel pot, Hill odkljukal vse točke

Rok Korošec drugi dan zapored med deseterico
14. junij 2018 ob 12:41,
zadnji poseg: 14. junij 2018 ob 16:43
Rogaška Slatina - MMC RTV SLO

Dylan Groenewegen je zmagovalec druge etape Dirke po Sloveniji od Maribora do Rogaške Slatine, dolge 153 km. V skupnem vodstvu je Benjamin Hill.

Enajst kilometrov pred ciljem je glavnina ujela preostala ubežnika Gašperja Katrašnika (Adria Mobil) in Vojtecha Hačeckyga (Elkov Author Cycling Team), ki sta z Benjaminom Hillom bežala od štarta. Katrašnik je dobil prva leteča cilja, Hill iz ljubljanskega moštva Gusto Xaurum pa zadnjega 25 km pred ciljem, ko je nato počakal glavnino, v cilju pa za nagrado oblekel zeleno majico vodilnega.

Groenewegen slavil z lepo prednostjo
Sledila je priprava na šprint glavnine, tako da so lahko nekatere ekipe naredile tisto, kar so želele že včeraj, a je bila zaradi padcev prevelika zmeda: sestavile šprinterski vlak. Kazalo je, da se bosta za etapno zmago v boju mož na moža pomerila Caleb Ewan in Marc Cavendish, vendar je po levi strani ceste z veliko hitrostjo mimo pripeljal Groenewegen iz ekipe LottoNL–Jumbo (v tej ekipi je tudi Primož Roglič), ki pravega vlaka sploh ni mogel sestaviti, vseeno pa je deveto zmago sezone slavil s precejšnjo prednostjo.

Cavendish na koncu brez moči
"Opravili smo zelo dobro delo. V šprintu sem šel svojo pot, zmagali smo, to je pomembno. Nisem bil v dobrem položaju, vseeno sem šprintal, nogi pa sta pravi," je povedal Groenewegen. Drugo mesto je osvojil Matteo Pelucchi, tretji pa je bil Caleb Ewan, ki je pri spustu s Planine, slabih 50 km pred ciljem, padel. Cavendish, lastnik 30 etapnih zmag na Dirki po Franciji, je imel prav tako težave, saj je moral 16 km pred ciljem zaradi defekta menjati kolo. V zadnjih metrih šprinta je precej popustil in končal le na šestem mestu.

Hillova matematika
Hill je očitno dobro izračunal, kako do zelene majice, saj si je pridobil dovolj bonifikacijskih sekund: "Pred etapo smo imeli načrt s štirimi cilji. Najprej sem moral priti v beg, potem dobiti najmanj tri bonifikacijske sekunde, nisem smel zaostati na cilju, pa še pravi kolesar je moral zmagati. Med etapo sem tako postopoma odkljukal vse točke in na koncu se je vse obrnilo v mojo korist. Ne računam na to, da bi do konca dirke obdržal obe majici, in že če bi imel eno, bi bilo zelo lepo. Zdaj ko imam tudi zeleno, pa sem seveda zelo vesel."

.

V petek cilj na Celjskem gradu
Rok Korošec je bil na 9. mestu najboljši Slovenec. "Vse skupaj je potekalo mirneje kot včeraj. Videlo se je, da je bila širša cesta. Ta rezultat je za našo ekipo dober. Nimamo vlaka kot ekipe iz svetovne serije. Ko vidiš, da si tam, da sta nogi pravi, da lahko kaj narediš, si malce razočaran. Vseeno sem iztržil svoj maksimum." je dejal Korošec, ki ga bo v soboto v domačem Kamniku spodbujalo veliko navijačev. Prvi resnejši preizkus favorite za končno zmago čaka v petek na etapi s ciljem na Celjskem gradu. V soboto bo kraljevska etapa s ciljem v Kamniku, v nedeljo pa kronometer med Trebnjim in Novim mestom.


3. etapa, petek:
Slovenske Konjice–Celje (175,7 km)
Prenos ob 13.35 na TV SLO 1 in MMC-ju.

4. etapa, sobota:

Ljubljana–Kamnik (155,2 km)
Prenos ob 13.30 na TV SLO 1 in MMC-ju.

5. etapa, nedelja:
Trebnje–Novo mesto, kronometer
(21,5 km)
Prenos ob 13.30 na TV SLO 1 in MMC-ju.

Maribor - Rogaška Slatina, 152,7 km: 
 1. D. GROENEWEGEN   NIZ  3:35:43
 2. M. PELUCCHI    ITA      
 3. C. EWAN      AVS    vsi
 4. S. CONSONNI    ITA      
 5. M. BELLETTI    ITA      
 6. M. CAVENDISH    VB      
 7. D. RAJOVIĆ     SRB      
 8. D. CIMA      ITA      
 9. R. KOROŠEC     SLO    isti
 10. P. TOTO      ITA      
 ...                 
 14. B. BOŽIČ      SLO      
 15. L. MEZGEC     SLO      
 16. M. KUMP      SLO      
 19. Ž. JERMAN     SLO      
 20. M. MOHORIČ     SLO    čas
                   
Po 2. etapi:             
 1. B. HILL      AVS  7:07:33
 2. M. PELUCCHI    ITA   +0:03
 3. S. CONSONNI    ITA    0:05
 4. D. GROENEWEGEN   NIZ  isti čas
 5. G. KATRAŠNIK    SLO    0:07
 6. J. BOŽIČ      SLO    0:08
 7. C. EWAN      AVS    0:11
 8. J. BELLAN     SLK    0:13
 9. R. KOROŠEC     SLO    0:15
 10. L. MEZGEC     SLO      
 11. M. CAVENDISH    VB      
 ...                vsi
 20. M. MOHORIČ     SLO    isti
 40. P. ROGLIČ     SLO    čas
                   

Porte povišal prednost
Danec Soren Kragh Andersen je zmagovalec 6. etape Dirke po Švici. V skupnem seštevku je po napadu na zadnjem klancu vodstvo še povečal Richie Porte (BMC), ki ima 32 sekund naskoka pred Nizozemcema Wilcom Keldermanom in Samom Oomenom. Simon Špilak (Katjuša) je bil 20. z 39 sekundami zaostanka, skupno je deveti (+0:58).

Dirka po Švici, 6. etapa       
Fiesch - Gommiswald, 186 km:     
 1. S. K. ANDERSEN   DAN  4:59:53
 2. N. HAAS      AVS   +0:10
 3. G. IZAGIRRE    ŠPA    0:24
 4. M. MONFORT     BEL    0:25
 5. C. GAUTIER     FRA  isti čas
 6. R. PORTE      AVS    0:27
 ...                 
 20. S. ŠPILAK     SLO    0:39
                   
Skupni vrstni red po 6. etapi:    
 1. R. PORTE      AVS  22:04:13
 2. W. KELDERMAN    NIZ   +0:32
 3. S. OOMEN      NIZ  isti čas
 4. E. MAS       ŠPA    0:33
 5. J. HAIG      AVS    0:41
 6. N. QUINTANA    KOL    0:45
 7. I. IZAGIRRE    ŠPA    0:48
 8. D. ULISSI     ITA    0:52
 9. S. ŠPILAK     SLO    0:58
 10. M. LANDA      ŠPA    0:59
                   
 

 

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
jaz jaz
# 14.06.2018 ob 14:39
Na eurosportu sta hvalila kolesarsko infrastrukturo in teren v Sloveniji. Tukaj k zdej vozijo je res fajn kolesarska vzporedno s cesto, drugje je pa druga pesem... pa se ena kritika za RTV, ogromno reklam mate, a je res nujno?
Alek
# 14.06.2018 ob 13:11
Kolesarje smo iz Mb. srečno poslali na pot, dirko spremljam v živo že vrsto let in moram reč, da se je danes že na štartu videlo, da je šla dirka še za en nivo višje, bistveno več spremeljevalnega osebja, klubskih busov itd., upam samo, da bo šlo danes v Rogaški vse po sreči in bo en tak pravi šprint z vsemi asi. Jutri se pa vidimo na Celjskem gradu.
problem43
# 14.06.2018 ob 16:15
Pa kaj bi samo klance meli al kaj?! Sedaj imamo zelo uravnoteženo dirko kar cenijo v največjih ekipah in to tudi kažejo z vedno bolj zvenečo zasedbo...imamo dva sprinterska dneva, en dan bolj za vse stranske kolesarje, eno pravo alpsko etapo in zaključni kronometer, top izbira profilov...v mislih morate imeti, da so tukaj ptedvsem tisti ki se pripravljajo na TdF in če bi želeli težjo in daljšo dirko bi šli v švico ali pa na dauphine...
vle
# 14.06.2018 ob 13:30
Rogla bo napadel v soboto na Volovljek - Kr. Rak. Pavličevo sedlo bo verjetno še prezgodaj.
Ga bomo tam čakali, da ga spodbudimo.
aufzic
# 14.06.2018 ob 13:30
Tudi jaz si želim enega vrhunskega šprinta, kot se šika, pa da vidimo, kdo je najhitrejši. Za včerajšnje padce v zaključku, pa mislim, da ni krivda organizatorjev. Cesta je bila široka, kolesarji so šli 2x čez zaključek, da so se z njim spoznali, robnikov je bilo pa več in težko to zaščitiš brez ograde.
miško5lin
# 14.06.2018 ob 18:50
Cyril

Hahahahhahahahahahahahaha in tolk o tem kako bo letošnja trasa dirke po Sloveniji namenjena temu da bo roglič zmagu :DDDDDDD

infostriker

Kje je zdej ta Roglič?

Lepo, da tudi vidva spremljata kolesarstvo.

Vendar ne morem mimo dejstva, da sta to pričela šele v zadnjem času, ko sta verjetno nekje slišala, da so naši kolesarji vse boljši v svetovnem merilu, še posebno Primož Roglič.

Glede vajine neučakanosti naj vaju potolažim, da v kolesarstvu obstajajo različni tipi kolesarjev, kot so kronometristi, gorski vozači, sprinterji, kolesarji tako za etapne kot enodnevne dirke ter kolesarji, ki imajo vsake vrline nekaj itd.

Primož Roglič je kombinacija kronometrista, gorskega in etapnega kolesarja. Zdi se mi, da tudi malo sprinterja, čeprav tega še ni dokazal na cesti.

Glede te zadnje trditve govori dejstvo, da je bil uspešen skakalec, za kar je eden največjih predpogojev, da je športnik dovolj eksploziven, kar je osnovni pogoj odličnih sprinterjev.

Tudi pri Mezgecu so šele v njegovi prvi Pro Tour ekipi pri testiranju ugotovili, da je izrazit sprinter, čeprav se je do takrat stalno deklariral kot gorski kolesar pa tudi izhajal je iz gorskega kolesarstva ter kasneje presedlal v cestno. Pa tudi slab ni bil v klanec.

Kar se tiče Rogliča ne bodita neučakana, saj njegove etape šele prihajajo, vsaka etapna dirka se pa konča šele zadnji dan v zadnjem metru...
rokers
# 14.06.2018 ob 15:23
Ja mislim, da nekateri šprinterji niso prav 100% pri stvari: Kittel se vidi, da ne prova, Cav še ni v formi, Modolo je utrujen od gira, tudi Ewan še ni v top. Groenewegen bo letos na giru kar nevaren..Zakaj pa še ni rezultatov?
Drugače kar lepa etapa, ceste pa niso bile tako slabe kot so drugod, vsaj nekaj so poštimali.
rokers
# 14.06.2018 ob 15:47
Na Boč? Ni asfalta sem bil 2x v zadnjih letih in do vrha pelje makadam do vojaških objektov in antene: je pa res veliko drugih vzponov: npr Kum, Sveta Gora, en kup na Pohorju, Rakitna, Predmeja, Golte,...
Če drži, da ima zeleno Hill je to res velikanski dosežek za ex rog ekipo, ki je s pobegom pobrala skoraj vse majice! Bravo! A bomo videli jutri zeleno majico v napadu v boju za točke. Zanimivo bi bilo videt zeleno majico v begu in jo drugi pustijo, a ne bo tako..
jaz jaz
# 14.06.2018 ob 15:17
Danes pa smo bili delezni pravega sprinta s sprinterskimi vlaki. Kaj je spet pocela Katusa?? Dons so organizirali vlak, sprintali pa niso. Mogoce samo postavitev za Tour trenirajo al kaj? Dober sprint Groenewegna, dobro za Tour.
rokers
# 14.06.2018 ob 16:09
Hrenovka: dom je 300 višinskih metrov pod domom - vzpon na Boč po makadamu je kar zahteven, predvsem na vrhu, tak vzpon kot je do koče pa jih je pri nas ogromno - nič posebnega. Jutri ni glavna etapa in za 5 dnevno dirko je jutrišnji vzpon na Celjski grad in še prej na Celjsko kočo pravšnji in zelo spektakularen - na takih vzponih se marsikdaj zgodi veliko bolj pomembnega kot na kao kraljevskih (na giru letos Osimo, pa lani na TdFju kjer je Aru izgubil rumeno majico na pram Froomu, letos bo na Mur de Bretagne). Osebno mislim, da bo nekdo od glavnih favoritov pridobil oz izgubil več kot v sobotni kraljevski etapi, saj mislim, da tam najboljši si ne bodo upali napasti, ker je cilj kar daleč
kolesar112
# 14.06.2018 ob 15:48
Gronewegen je očitno naredil še korak naprej od lanskega leta. Cav je v zatonu, Ewan najhitrejši po karakteristikah, ampak premajhen in posledično šibkejši od ostalih. Kittel pa je prišel samo malo na dopust, očitno noče razkriti vseh kart pred tourom, tam bo verjetno razred zase!
Blazz
# 14.06.2018 ob 15:40
Lotto'v vlak je imel zamudo, tako kot SLO železnice... Dylan je kar lepo sam tole izpeljal... skupnih rezultatov pa še kar ni in ni... haha bravo sodniki....
yesnoz
# 14.06.2018 ob 15:38
Aja pa naslov ni najbolj primeren, vlak Lotto Jumba se je na postaji v Rogaški najbolj izgubil in Groenewegnu v zaključnem šprintu ni najbolj pomagal :)
xyxy
# 14.06.2018 ob 13:30
kje so rezultati v živo!!!!!
sonce12
# 14.06.2018 ob 22:25
Kdaj bodo ugotovili da Caleb Ewan ni prava konkurenca top šprinterjem in da je njegov pomočnik Mezgec bolši, na touru ga nebo niti med top 5 v etapi.
jaz jaz
# 14.06.2018 ob 16:56
Spilak se drzi v grupi, cca 3 minute za ubezniki.
yesnoz
# 14.06.2018 ob 15:29
Zgleda da so Ewanu in Cavendishu tehnične težave in vračanje v skupino vzele nekaj več moči kot so mislili. Groenewegen je kot v prestavi višje prigonil mimo in onadva sta se kar usedla.
Katusha pa sestavi močan in dolg vlak, se 2 km pred ciljem dobro postavi, potem v zadnjem km pa kar zginejo in Kittla (ali koga drugega npr. Zabla) sploh nikjer ni ...
K_ris
# 14.06.2018 ob 21:04
@aufzic

Pa si ne bi raje vzel minuto več časa, da si prebereš članek, kot da si to minuto vzameš za pritoževanje?
Alek
# 14.06.2018 ob 16:50
Je pa tale Kittel res prava mrcina
gospod iskreni
# 14.06.2018 ob 16:37
Kittel sploh probaval ni. On je na kolesu dvakrat vecji od ostalih
krimpy
# 14.06.2018 ob 15:27
Jutri na celjski grad je kratek vzpon, če bo mel kdo jajca bi lahk nardil razliko na spustu iz Celjske koče. Zelo zahteven in nevaren spust.

[url="https://www.strava.com/segments/33
78018"]Profil stari grad
[/url]
Black Adder
# 14.06.2018 ob 15:25
Ravno so razglasili, da je vodilni Benjamin HIll.
marvin42
# 14.06.2018 ob 15:11
Časovnice etap bo treba popravit. Sem mislil pogledat sprint glavnine, prižgal par minut pred najbolj zgodnjo uro na časovnici, pa so bili že na cilju.
nuscyg
# 14.06.2018 ob 21:42
Aufzic, vse preostale etape bo prenos na slo1.
nuscyg
# 14.06.2018 ob 19:39
Verjetno je ravno tisti vzpon na grad prevec.
leond
# 14.06.2018 ob 19:11
Promocija dirke je res katastrofalna. Sam, če se postavim na mesto nekoga, ki kolesarstva ne spremlja, sploh ne bi vedel za to dirko.
Le Courage
# 14.06.2018 ob 15:15
Zakaj tako dolgo rabijo, da skupaj sestavijo rezultate?
sparky17
# 14.06.2018 ob 14:20
MMC deluje če potegneš aplikacijo dol iz trgovine. Meni vsaj brezhibno, medtem ko tukaj na strani ne dela sploh.
siggi
# 14.06.2018 ob 13:41
MMC, reklame pred videom naloži BP, celih 7 sec... BISTVA pa ne naloži... SPLOH... torej ni prenosa.
janipapillon
# 15.06.2018 ob 08:07
Tega ne pričakujem po res hudi formi v spomladanskem delu, pa vseeno:
če bo danes Matej imel noge za to kar bo prva grupa naredila na Celjsko (vzpon kar nekajkrat predahne, se položi in ni strm), potem ga nazadnje vidijo pri hotelu in spet po koncu dirke.
gospod iskreni
# 15.06.2018 ob 08:02
Ewan pa res ni nic posebnega. Pa se marsikdo. Kittel ena na ena dalec brez konkurence.
Leviatan
# 15.06.2018 ob 07:27
RTV tonski mojstri dajte se malo streznit prosim .
rokers
# 15.06.2018 ob 06:42
No no Sonce: Caleb Ewan je vrhunski šprinter za svoja leta, seveda pa je rojen v cajtu močne konkurence, kakih deset let nazaj je ni bilo take: tu so izjemni Kittel, Greipel, Cavendish, Sagan, Gaviria, če naštejem le najmočnejše. Isto je bil Pettachi odličen šprinter, a kaj ko je dirkal s Cippolinijem.
Nuscyg: prvič ne poznam trase, a baje je kar divji spust dol s Celjske koče in potem klanec na Celjski grad, ki ni pretežek, a ne vem natančno. Drugič: nimam pojma v kakšni formi je Mohorič - lahko da ni še ta pravi, po odlično peljanem giru. Ne vem mislim, da bo kdo bolj od hribolazcev napadel na Celjsko kočo in potem naprej. Današnja etapa mi je res všeč, saj ponuja ogromno možnih interpretacij dirke: lahko napad na Celjsko kočo, lahko na spustu, lahko šele šprint v klanec. Veliko je odvisno katera ekipa bo vzela vajeti dirke v svoje roke na vzponu: če bo to Bora ali Lotto NL potem mislim, da bo tak ritem, ki ne bo dopuščal veliko napadov, da zavaruje svoja kapetana, če ne bo pa veliko napadov in se zgodi marsikaj - danes si res ne upam napovedat. Mohoriču lahko uspe, če na Celjsko kočo ne bodo šli v ubijalskem ritmu. No tvegam: 1.Formolo 2.Rogla 3.Uran 4.Tratnik
Kemik
# 14.06.2018 ob 22:11
Bravo, Hrunevejhn. ;) Zanimiva trasa danes.
janipapillon
# 14.06.2018 ob 21:19
Rokers vem le za single track, ki je označen pod hotelom. Po poseki s Celjske.
nuscyg
# 14.06.2018 ob 19:32
Rokers,
bi bla jutri lahko etapa za Mohorica glede na tisti spust?
kecip
# 14.06.2018 ob 19:29
Sam sem za dirko izvedel, ko so mi zaprli cesto. Prej sploh nisem vedel. Komaj cakam jutri da pogledam 3. etapo :)
aufzic
# 14.06.2018 ob 18:44
Bonifazia danes ni bilo nikjer in se je izgubil nekje v ozadju.
aufzic
# 14.06.2018 ob 18:40
Rokers, rabiš dobiti koga s CE MTB runde. Vem, da je dol downhill proga oz. lahko greš po peš poti. Mislim, da je na vrhu označeno.
Tudi mene je presenetilo, da Kittla ni bilo nikjer. Ampak tudi jaz verjamem, da bo na Touru pravi. Glede na padec Ewana, je Groenewegen tole zanesljivo dobil in Rogličevi ekipo povsem privoščim.

Jutri pričakujem poskus napada Riga Urana. Rogla ga bo držal in bo po moje v finišu napadel etapno zmago in nekaj sekund bonifikacije. Zato upam na etapno zmago #2 NL-Jumba. V soboto pa prej vidim priliko za Mohoriča.
jaz jaz
# 14.06.2018 ob 16:55
Kittla res hitro najdes. Kar ni slabo, ker zelo dobro izgleda! Komaj cakam Tour, tam bo zagotovo spet pravi. Lani je zmagoval tudi brez vlaka, ce bo mel letos se vlak, pol bo sploh nevaren.
matjaz81
# 14.06.2018 ob 16:53
Ima kdo link od dirke po švici...kako se drži Špilak?
Alek
# 14.06.2018 ob 16:48
Kittel je danes kar pošteno vpil na moštvene kolege, kak vlak so mu pripravili.Dylen je pa razred zase, bo zanimivo videt koliko zmag bo pobral na touru.
rokers
# 14.06.2018 ob 16:11
Vprašanje za lokalce: jutri imam namen se vzpet na Celjsko kočo: kateri vzpon je najbolj zanimiv in če obstaja kak dober spust po singli, kolovozu, da se ne bom matral po asfaltu.. Hvala za info!
krimpy
# 14.06.2018 ob 15:28
Link Stari Grad
Nick Nack
# 14.06.2018 ob 15:26
Bravo Pantani-El Pirato
štampiljka
# 14.06.2018 ob 14:19
upam da Luka danes odšprinta kot zna
kolesar112
# 15.06.2018 ob 09:51
@miško5lin
Primož Roglič je kombinacija kronometrista, gorskega in etapnega kolesarja. Zdi se mi, da tudi malo sprinterja, čeprav tega še ni dokazal na cesti.

Primož ni niti približno šprinter, je eksploziven tako kot vsak skakalec, a to je za šprinterja bistveno premalo. Lahko odšprinta kakšnega "klančerja" a še to je posledica dejstva da so v večini izjemno "počasni."

Tudi pri Mezgecu so šele v njegovi prvi Pro Tour ekipi pri testiranju ugotovili, da je izrazit sprinter, čeprav se je do takrat stalno deklariral kot gorski kolesar pa tudi izhajal je iz gorskega kolesarstva ter kasneje presedlal v cestno. Pa tudi slab ni bil v klanec.

Tole nikakor ne bo držalo, verjetno si dobil napačne informacije ali pa si si jih izmislil. Luka je že v Savi bil in tudi treniral kot šprinter, imel je redne dvoboje z Marko Kumpom (Adria) in tudi do pogodbe v Word touru je prišel kot šprinter, kjer je dobil 5 etap na dirki na Kitajskem.
janipapillon
# 15.06.2018 ob 08:00
Uuuuuu
klele na STRAVI piše da je še v gradnji in še par linkov
LINK
LINK
LINK
LINK
janipapillon
# 15.06.2018 ob 07:57
rokers
Izpod hotela se v smeri celja pod Hotelom (Celjska koča) najprej po sredini potem ob desnem robu v smeri Cedlja (proti Pečovniku) vije ... sem zdajle pogledal, je vidno @GoogleEarth.
rokers
# 15.06.2018 ob 06:44
aja Jani: kje je ta single track, a se spustiš proti Celju na sever (gledam zemljevid: smer Pečovnik ali Zvodno?)
Kazalo