28-letnik iz Podblice pri Kranju je bil najboljši iz ubežne skupine treh omenjenih kolesarjev.

Slabih 19 km pred ciljem 169 km dolge trase po makadamskih cestah v okolici Trevisa je Mohorič ostal sam v ospredju. Na klancih je hitro pridobil prednost in se kljub padcu v zadnjih treh kilometrih veselil naslova svetovnega prvaka v drugi izdaji tekmovanja, ki je vse bolj priljubljeno.

"Počutil sem se odlično, ujel sem enega najboljših dni na kolesu. Kot majhen fant sem vedno želel tekmovati z gorskim kolesom, s cestnim kolesarstvom pa sem se začel ukvarjati, ker so bili v njem dejavni moji prijatelji. Danes sem zelo užival, čeprav so noge pekle. Zelo sem zadovoljen. Tekmeca sta bila prav tako močna, a izkoristil sem manj kilogramov na vzponih. Zelo sem ponosen na ta dosežek," je za organizatorje po preizkušnji dejal Mohorič.

"Od samega začetka sem verjel v zmago. Naredil sem, kar sem lahko. Bolj kot se je delala selekcija, boljše noge sem imel. Ogledal sem si zadnjih 40 km, trasa mi je bila pisana na kožo. Tudi če bi želel sam oblikovati progo, je ne bi mogel bolje za svoje karakteristike. Moral sem trpeti, a tako je bilo tudi z drugimi, na koncu pa mi je uspelo kljub manjšemu padcu nekaj kilometrov pred koncem," je še dodal.

"Ta disciplina ima zelo lepo prihodnost in bo vse bolj priljubljena. Zato sem zelo ponosen. Z veseljem se bom vrnil na to tekmovanje," je še za konec dejal slovenski as.

Prvi favorit preizkušnje, Belgijec Wout Van Aert je zaradi padca in tehničnih težav s kolesom zaostal in zasedel osmo mesto.

43-letni španski veteran Alejandro Valverde, ki je lani končal cestno kariero, je bil na koncu četrti, zaostal pa je 6:47 minute.

Od Slovencev iz svetovne serije je nastopil še Matevž Govekar, zasedel je 15. mesto.

Proga je sicer dolga 169 kilometrov, skupno je bilo treba premagati 1900 višinskih metrov, delež makadama in asfalta pa je približno 50:50.

V soboto zlato na Poljsko
Ženske so nastopale v soboto, zmagala je Poljakinja Katarzyna Niewiadoma, medalji pa sta osvojili še Italijanka Silvia Persico in Nizozemka Demi Vollering, ki sta zaostali 33 sekund.

Mohorič potrdil, da je pravi kralj makadama

2. svetovno prvenstvo, Veneto