Jaka Primožič je bil najboljši Slovenec. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Primožič je bil najboljši Slovenec. Foto: www.alesfevzer.com

Na zadnji letošnji dirki Mednarodne kolesarske zveze (Uci) na slovenskih tleh je Zamperini ugnal dva rojaka, Filippa Ridolfa (Novo Nordisk) in moštvenega kolega Federica Biaginija. To je bila tretja zaporedna zmaga italijanskih kolesarjev v Kranju, potem ko je bil leta 2021 najboljši Riccardo Verza, lani pa Andrea Peron.

Letošnja preizkušnja v Kranju in okolici je bila dolga 160 km oziroma 13 krogov po nekaj več kot 12 km. Krog je vseboval tri krajše vzpone, tudi končnega po Jelenovem klancu do cilja. Pred zadnjima dvema krogoma je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločila ubežna skupina sedmih kolesarjev, ki so se odlepili od glavnine. V zadnjem krogu je napadel Zamperini, nekaj kilometrov pred ciljem pa se mu je pridružil še Ridolfo.

Primožič najboljši Slovenec

Tik pred zadnjim klancem je bilo pet zasledovalcev blizu, glavnina pa predaleč, da bi se vključila v boj za zmago. Zamperini in Ridolfo sta dolgo čakala, v zadnjih 100 m pa je imel največ moči Zamperini in prvič je slavil zmago na mednarodnih dirkah pod okriljem Ucija. V zasledovalni skupini je sprint začel Primožič (Hrinkow Advarics), a nato nekoliko popustil in zasedel končno šesto mesto.

Med prvimi dvajsetimi so od Slovencev končali še 12. Aljaž Jarc (Adria Mobil), 18. Matej Drinovec (Ribno Alpine Resort Bled) in 20. Gregor Matija Černe (mebloJOGI pro-Concrete). Zadnji slovenski zmagovalec najstarejše enodnevne slovenske klasike tako ostaja Marko Kump, ki je slavil zmago pred štirimi leti. Na startu je bilo pet slovenskih ekip, Adria Mobil, mebloJOGI Pro-Concrete, KK Kranj, Ljubljana Gusto Santic in Ribino Alpine Resort Bled, nastopilo pa je 32 domačih kolesarjev.