Nicholas Roche je silovito pospešil v zadnjem kilometru in se v skupnem seštevku prebil na drugo mesto. Foto: Reuters
Nicholas Roche je silovito pospešil v zadnjem kilometru in se v skupnem seštevku prebil na drugo mesto. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali
Eden glavnih favoritov Vincenzo Nibali je že zelo zgodaj oblekel rdečo majico. Foto: EPA
John Degenkolb
John Degenkolb se je veselil zmage na domačih tleh. Foto: EPA

Drugi je bil Španec Dani Moreno, tretji pa Italijan Domenico Pozzovivo. Jani Brajkovič, ki je po uvodni etapi, ekipni vožnji na čas, oblekel majico vodilnega, je le en dan vztrajal na vrhu. Belokranjec je skupno vodstvo prepustil moštvenemu kolegu Nibaliju. Italijan je na 16. mestu zaostal le 14 sekund.

Brajkovič, ki ne bo podaljšal pogodbe z Astano, je prvič popustil že sedem km pred ciljem, a se je s skrajnimi močmi obdržal na repu skupine favoritov. Na koncu je na 40. mestu zaostal 51 sekund, v skupnem seštevku je padel na 16. mesto, zaostaja pa 37 sekund.

Roche ima visoke cilje v skupni razvrstitvi
Ob začetku zadnjega kilometra so se v ospredje prebili kolesarji, ki so bili najhitrejši v etapi. Največ moči je prav za konec vzpona ohranil irski kolesar Roche, ki je silovito napadel 400 metrov pred ciljem in slavil etapno zmago. Zmagovalec etape je sin skupnega zmagovalca Dirke po Franciji leta 1987 Stephena Rocha.

"Kakšen neverjeten dan. Končno je prišlo dolgo pričakovano poplačilo za ves trud in napore, ki sem jih vložil, da bi bil v najboljši formi za španski krog. Pred nami je še nekaj etap, upam, da bom tudi v nadaljevanju zdržal ritem in se v cilju dirke v Madridu veselil četrtega, petega ali vsaj šestega mesta v skupni razvrstitvi, kar bi bilo nekaj čudovitega," je po etapni zmagi vrelo iz Irca.

Zadovoljen je bil tudi Nibali, ki je že zgodaj oblekel rdečo majico vodilnega kolesarja v karavani: "Zelo dobro se počutim, saj sem zelo dobro pripravljen, zelo sem vesel, da sem si nadel rdečo majico, ki sem jo že nosil leta 2010. Španska preizkušnja je zelo dolga in naporna, kar pomeni, da nas čaka še kar nekaj kilometrov."

Degenkolbu hamburška klasika, Božič 28.
Nemec John Degenkolb je zmagal na 18. izdaji enodnevne klasične kolesarske dirke Vattenfall, tako imenovane hamburške klasike, ki šteje za točkovanje svetovne serije. Drugo mesto je v šprintu zasedel njegov rojak Andre Greipel (Lotto Belisol), tretji pa je bil kolesar Katjuše Norvežan Alexander Kristoff.

24-letni Degenkolb, ki je na Dirki po Italiji dobil peto etapo, je bil najhitrejši na koncu 246 kilometrov dolge dirke v Hamburgu in njegovi okolici. Nemški prvak Greipel ga ni mogel prehiteti in se je moral zadovoljiti z drugim mestom, Kristoff pa je bil v zaključku dirke v boju za tretje mesto hitrejši od Španca Joseja Joaquina Rojasa Gila (Movistar), peti je bil Italijan Elia Viviani (Cannondale).

Dirke so se udeležili štirje Slovenci, a se nihče ni uvrstil med deseterico najboljših. Najboljši je bil Borut Božič (Astana) na 28. mestu, Blaž Jarc (NetApp-Endura) je bil 45., Kristijan Koren (Cannondale) 69. - ta trojica je prišla v cilj s časom zmagovalca. Marko Kump (Saxo-Tinkoff) je imel na 119. mestu dve minuti in 20 sekund zaostanka.

2. etapa, 
Pontevedra-Alto Do Monte Da Groba, 177 km:
  1. N. ROCHE         IRS      4:37:09 
  2. D. MORENO        ŠPA        +0:02 
  3. D. POZZOVIVO     ITA     isti čas 
  4. L. KONIG         ČEŠ         0:11 
  5. A. VALVERDE      ŠPA         0:12 
  6. D. ULISSI        ITA         isti 
  7. J. RODRIGUEZ     ŠPA          čas 
  8. I. BASSO         ITA         0:14 
  9. B. MOLLEMA       NIZ         isti 
 10. R. URAN          KOL          čas 
 ...                                   
 40. J. BRAJKOVIČ     SLO         0:51 
182. G. BOLE          SLO        11:33      


Po 2. etapi:                           
  1. V. NIBALI        ITA      5:07:22 
  2. N. ROCHE         IRS        +0:08 
  3. H. ZUBELDIA      ŠPA         0:10 
  4. C. HORNER        ZDA         isti 
  5. R. KIŠERLOVSKI   HRV          čas 
  6. R. URAN          KOL         0:22 
  7. B. HERMANS       BEL         0:27 
  8. A. VALVERDE      ŠPA     isti čas 
  9. R. MAJKA         POL         0:32 
 10. R. KREUZIGER     ČEŠ     isti čas 
 ...                                   
 16. J. BRAJKOVIČ     SLO         0:37 
155. G. BOLE          SLO        12:37