Alberto Contador je še vedno v skupnem vodstvu. Foto: EPA
Alberto Contador je še vedno v skupnem vodstvu. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Namesto da bi treniral oziroma tekmoval, mora Tadej Valjavec biti boj z mlini na veter. Foto: Reuters

Portugalec Cardoso je v ciljnem šprintu glavnine po 195 km od Seu d'Urgella do El Vendrella v severovzhodni Španiji zmagal pred Italijanom Giacomom Nizzolom in Špancem Josejem Rojasom.

V središču pozornosti je bil trikratni zmagovalec Toura Contador, saj so danes pri Mednarodni kolesarski zvezi objavili, da se bodo pritožili na odločitev španske kolesarske zveze, ki je Contadorja po njegovi pritožbo oprostila suma jemanja prepovedanih sredstev in razveljavila enoletni suspenz. Contador je končal na 64. mestu v času zmagovalca ter zadržal skupno vodstvo, ki si ga je prikolesaril v tretji, kraljevski etapi po Pirenejih. V skupni razvrstitvi ima 23 sekund prednosti pred Američanom Levijem Leipheimerjem (Radioshack) in Italijanom Michelejem Scarponijem (Lampre).

Jan Tratnik (Quickstep) je končal na 88. mestu, Jani Brajkovič (Radioshack) pa je bil 98., v skupni razvrstitvi pa je na 19. mestu z minuto in 20 sekundami zaostanka za Contadorjem. V petek kolesarje čaka najdaljša etapa (205,8 km) od Vendrella do Tarragone.

Valjavec še en mesec na trnih
Tadej Valjavec
je nestrpno pričakoval današnji dan in bil ves teden tako nervozen, da niti trenirati ni mogel. Do danes bi morala biti namreč znana končna odločitev o njegovem dopinškem primeru, toda Valjavec bo še en mesec na trnih: "Odvetnik mi je povedal, da je dobil sporočilo, da bo končna odločitev 21. aprila. Sploh ne vem, kaj naj rečem, zdi se mi, kot da bi se nekdo delal norca iz mene."

Besničan je bil pred lanskim Girom suspendiran na podlagi prevelikih odstopanj v biološkem potnem listu. Slovenska protidopinška komisija je julija ugotovila, da ni kršil predpisov. Kolesarska zveza Slovenije je zato Valjavca oprostila vseh obtožb in jeseni je lahko spet dirkal, vendar pa je ostal na črnem seznamu Mednarodne kolesarske zveze. Primer je končal na športnem razsodišču v Lozani.

Valjavec je trenutno član turške ekipe Manispor, z morebitno ugodno rešitvijo njegovega primera pa bi bil pripravljen hitro prestopiti v kakšno ProTour ekipo. Zdaj so se zadeve še bolj zapletle ...

4. etapa, 
La Seu d'Urgell-El Vendrell, 195 km:

1. M. CARDOSO POR 4:31:45
2. G. NIZZOLO ITA
3. J. J. ROJAS ŠPA vsi
4. A. GALDOS ŠPA
5. F. RABON ČEŠ
6. S. DUMOULIN FRA
7. W. CLARKE AVS
8. M. KREDER NIZ isti
9. M. GOLAS POL
10. D. MARTIN IRS
...
88. J. TRATNIK SLO
98. J. BRAJKOVIČ SLO čas



Skupni vrstni red po 4. etapi:
1. A. CONTADOR ŠPA 17:38:57
2. L. LEIPHEIMER ZDA +0:23
3. M. SCARPONI ITA isti čas
4. D. MARTIN IRS 0:35
5. C. HORNER ZDA isti čas
6. R. URAN KOL 0:38
7. I. BASSO ITA isti
8. X. TONDO ŠPA čas
9. C. EVANS AVS 0:50
10. B. MOLLEMA NIZ 1:12
...
19. J. BRAJKOVIČ SLO 1:20
93. J. TRATNIK SLO 17:18