Abraham Olano je leta 1998 zmagal na Dirki po Španiji. Foto: EPA
Abraham Olano je leta 1998 zmagal na Dirki po Španiji. Foto: EPA

Leta 1998 si je na kolesarski Dirki po Franciji z dopingom pomagalo veliko kolesarjev, med njimi tudi nekdanji zmagovalec Vuelte in svetovni prvak v vožnji na čas Olano. Prireditelji Dirke po Španiji so končali sodelovanje z Olanom, ki je imel pogodbo od leta 2004.

Številni zvezdniki na črni listi
Olano je v sredo izrazil začudenje nad izsledki raziskave francoske protidopinške komisije, ki je naknadno pregledala odvzete vzorce krvi in urina na Touru leta 1998 ter ugotovila, da so bili poleg zmagovalca Marca Pantanija in drugouvrščenega Jana Ullricha pozitivni še dolgoletni šprinterski kralj Mario Cipollini, nekdanji zmagovalec Vuelte in dobitnik številnih majic ter etap na Touru in Giru, ter leta 1998 tudi svetovni prvak v kronometru Olano, prav tako zmagovalec Vuelte.

Olano je ob tem poudaril, da sam nikoli ni bil pozitiven na dopinškem testu. "Ne morejo te kar tako obtožiti zlorabe prepovedanih sredstev, potrebni so dokazi," je dejal Olano in dodal, da je bil sam vedno pod budnim nadzorom zdravniške ekipe: "Ves čas sem bil pod nadzorom zdravnikov našega moštva, zato se sam ne počutim, da bi kadar koli storil kaj prepovedanega."