Tomaž Kovšca je leta 2007 Jureta Robiča spremljal na Raamu in posnel dokumentarni film. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Kovšca je leta 2007 Jureta Robiča spremljal na Raamu in posnel dokumentarni film. Foto: MMC RTV SLO
Jure Robič
Jure Robič bo poskušal petič zmagati na Raamu. Začetek dirke bo v sredo. Foto: MMC RTV SLO
Jure Robič
Jure Robič je s svojo ekipo v petek odletel v ZDA. Foto: MMC RTV SLO

Tomaž Kovšca, športni novinar na TV Slovenija, je neuničljivega ultramaratonskega kolesarja leta 2007 spremljal ob tretji zmagi na Dirki čez Ameriko, o njem posnel odmeven dokumentaren film in napisal knjigo Samo človek sem. Tik pred začetkom Raama, na katerem je Robič prvi favorit za zmago, svojo peto, smo poznavalcu kolesarskega športa postavili nekaj vprašanj o fenomenu Robič.


Zakaj Jure Robič v zadnjih letih ne pozna poraza, če je, vsaj po njegovih besedah, vse samo v treningu? Mar res ni nikogar, ki bi treniral več?
Ne vem, če je kje kdo, ki bi treniral več, gotovo pa Jure trenira ogromno. Seveda pa to ni edini recept za zmago. Tu so še Juretova izjemna volja in pa fizične predispozicije, predvsem izjemna sposobnost regeneracije ter očitno manjša potreba po spanju. Veliko pomanjkanje spanja namreč prenaša nekoliko bolje kot njegovi tekmeci.

Z njim ste bili na Raamu, videli ste ga ob največjem trpljenju. Kako ste doživeli trenutke, ko mu je bilo najtežje?
Bilo mi je težko. Vidiš človeka, kako neznansko trpi, a mu pravzaprav ne moreš pomagati. Vse, kar lahko storiš, je, da mu pač pošiljaš svojo energijo, čeprav jo v tistih trenutki tudi tebi primanjkuje. Ampak ko Jure pride vštric s spremljevalnim avtomobilom, ko odpreš okno, kar čutiš, kako se energija iz tebe pretaka k njemu. Poskušaš pomagati z dobro besedo in mu seveda omogočiti tudi vse fizično udobje, ki je takrat pač mogoče.

Večna tema je, kaj bi Robič lahko naredil v konkurenci cestnih kolesarjev. Mislite, da bi bil lahko v kakšni gorski etapi Toura konkurenčen najboljšim?
Večna tema, res ... Po treningih sodeč, bi bil lahko konkurenčen, seveda ne za zmago. Vsaj tako kažejo testi. Sam sicer pravim, da je primerjati Raam in običajne kolesarske dirke isto, kot primerjati tek na 800 metrov in maraton. Gotovo pa je nekaj - Jure bi bil bolj konkurenčen na Touru, kot bi bili zvezdniki z Dirke po Franciji konkurenčni na Raamu. To sta dva povsem različna svetova in tako naj tudi ostane.

Napisali ste popularno knjigo Samo človek sem, nekakšno biografijo o Juretu Robiču. Je vam ali njemu finančno pomagala?
Ne. Honorarji so na tem področju v Sloveniji smešno nizki.

T. O.