Juan Ayuso je zelo dobro formo prikazal že na dirki Tirreno-Adriatico, v Baskiji pa je izkoristil številne odstope favoritov. Foto: EPA
Juan Ayuso je zelo dobro formo prikazal že na dirki Tirreno-Adriatico, v Baskiji pa je izkoristil številne odstope favoritov. Foto: EPA

Kolesarski sladokusci so težko pričakovali Dirko po Baskiji, na kateri so se pomerili Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel, trije zvezdniki, ki so si za cilj sezone postavili Dirko po Franciji. Slovenski as je najbolje odpeljal uvodni kronometer in je nosil rumeno majico, ki jo je zadržal tudi po padcu na tretji etapi v sredo.

Profil zadnje etape. Foto: Organizator
Profil zadnje etape. Foto: Organizator

V četrtek pa se je zgodil hud padec v glavnini, ko so na tleh pristali vsi trije omenjeni zvezdniki. Medtem ko je Zasavec odnesel brez zloma, pa sta se težje poškodovala Danec in Belgijec. Njuno okrevanje bo trajalo najmanj dva meseca, tako da sta vprašljiva nastopa na Touru.

Ayuso z veliko pomočjo Solerja do skupne zmage
Zadnja etapa je bila najtežja s startom in ciljem v Eibarju. Kolesarji so morali premagati sedem kategoriziranih vzponov. Ayuso niti ni želel sprintati za etapno zmago, prepustil jo je rojaku Carlosu Rodriguez,u ki pa je imel od prej prevelik zaostanek, da bi ga lahko ogrozil.

Številni padci močno zdesetkali karavano kolesarjev pred Girom in Tourom

Rodriguez si je na zadnjem vzponu zagotovil drugo mesto, Danca Mattisa Skjelomeseja, ki je bil pred zadnjo etapo v najboljšem položaju, je na koncu premagal le za sekundo. Za Ayusom, moštvenim kolegom Tadeja Pogačarja pri ekipi UAE Emirates, je v skupnem seštevku zaostal 42 sekund. Četrto mesto skupno je zasedel še en kolesar Emiratov Marc Soler.

Ekipa UAE Emirates je imela pred zadnjo etapo tri tekmovalce med najboljšimi petimi, na koncu pa 21-letnemu Ayusu zagotovila prvo zmago na večdnevnih dirkah svetovne serije. Pred tem je bil drugi na dirkah od Tirenskega do Jadranskega morja in po Švici. Soler je bil z napadom sredi etape najzaslužnejši, da je UAE zlomil tekmece na čelu z Skjemosejem.

Ayuso v zadnji etapi dobil Dirko po Baskiji

6. etapa, Eibar-Eibar, 137,8 km:                 
 1. C. RODRIGUEZ       ŠPA     3:37:13 
 2. J. AYUSO           ŠPA    isti čas 
 3. M. SOLER           ŠPA       +0:41 
 4. M. SKJELMOSE       DAN        isti 
 5. O. ONLEY            VB         čas 
                                                                              
Končni vrstni red:                     
 1. J. AYUSO           ŠPA    15:56:50 
 2. C. RODRIGUEZ       ŠPA       +0:42 
 3. M. SKJELMOSE       DAN        0:43 
 4. M. SOLER           ŠPA        1:23 
 5. B. MCNULTY         ZDA        1:46 
 6. P. BILBAO          ŠPA        1:46