Spomin na prvenstvo v Lizboni 2001, ko je Andrej Hauptman osvojil bronasto medaljo na cestni dirki. To je edina slovenska medalja na SP-jih v članski konkurenci. Foto: EPA
Spomin na prvenstvo v Lizboni 2001, ko je Andrej Hauptman osvojil bronasto medaljo na cestni dirki. To je edina slovenska medalja na SP-jih v članski konkurenci. Foto: EPA

Le Andrej Hauptman je na svetovnih prvenstvih do zdaj Sloveniji priboril medaljo v članski konkurenci, tokrat pa ima slovenska reprezentanca v Richmondu pred nedeljsko dirko, dolgo 260 km (štart ob 15. uri, cilj predvidoma okrog 21.30), spet velike načrte. Slovenijo bo zastopala šesterica Grega Bole, Luka Mezgec, Borut Božič, Kristijan Koren, Marko Kump in Luka Pibernik. Američani so skorajda v zadnjem trenutku enega od treh vzponov spremenili. Asfaltno podlago so odstranili, namesto nje pa pripeljali tlakovce, tako sta dva klanca tlakovana z granitnimi kockami.

Na progi, podobni spomladanskim klasikam, bo treba biti do odločilnih trenutkov podoben evropskim vladam in čim bolj varčevati. Z močmi, seveda. Favoriti se bodo morali skrivati v zavetrju in biti v odločilnih trenutkih pripravljeni na akcijo. "Proga je podobna tistemu, kar sem pričakoval. Edina uganka je vreme, ki bi lahko ključno vplivalo na potek dirke. Prevozili jo bomo šestnajstkrat. Ključni bodo zadnji krogi, kakor na dirki mlajših članov."

Štangelj seveda verjame, da bodo fantje dali svoj maksimum in "končno pokazali vrhunsko predstavo, da posežemo po najboljših mestih ali pa celo po medaljah." Kapetan bo izkušeni Borut Božič. "Fantje si ga želijo, zato mu pihajo na dušo, da si želijo takšnega pomočnika, svetovalca in režiserja na dirki. Gotovo bo stvari dobro predvidel, prebral možen scenarij in ga skušal rešiti brez napak. Tako Mezgec kot Bole si želita, da bi ju spremljal in postavil v finale v najboljšem položaju," pravi Štangelj.

Kdo ima več možnosti za vrhunski dosežek, Mezgec ali Bole? "Težko bi odgovoril, ali je proga bolj naklonjena Gregi ali Luki. Edina stvar, ki bi Gregi lahko delala težave, je dolžina dirke. V zadnjem obdobju ni odpeljal toliko dirk kot Mezgec, Luki pa mogoče težave lahko povzroči zadnji finalni del. Zadnjih pet kilometrov je ekstremno težkih za kolesarja, kot je on. Oba bosta do zadnjih krogov moja favorita, v ožjem krogu je tudi Borut."