Mauro Santambrogio si je do vrhunskih rezultatov pomagal s prepovedanimi poživili. Foto: EPA
Mauro Santambrogio si je do vrhunskih rezultatov pomagal s prepovedanimi poživili. Foto: EPA

Viviani, član ekipe Cannondale, za katero tekmuje tudi Kristijan Koren (ponedeljkovo etapo je končal v glavnini) je na letošnji Dirki po Italiji nekajkrat poskušal v šprintu, a mu je Mark Cavendish preprečil slavje. Tokrat je vse izpeljal popolno. Prilepil se je na kolo Giannija Meersmana (belgijski kolesar je bil na koncu drugi) in 150 metrov pred ciljem na polno pohodil pedala.

David Veilleux računa, da bo do srede nosil rumeno majico: "Ekipa je odlično opravila delo, tudi po štirih pobegih ni bilo panike, vse smo imeli pod nadzorom. Verjamem, da bo tako tudi jutri, v sredo na kronometru pa bo težko ubraniti rumeno majico. Dve minuti prednosti za kolesarja, kot sta Chris Froome in Tony Martin, pred več kot 30-km vožnjo na čas, ni veliko."

Veilleux očitno še ni vedel, da ga v sredo Nemec Martin ne bo mogel prehiteti. Svetovni prvak v kronometru je namreč v drugi etapi zaostal več kot šest minut.

Santambrogio dopingiran na Giru
Medtem odmeva nov dopinški škandal. Mauro Santambrogio je odmevne rezultate na Dirki po Italiji dosegal s pomočjo nedovoljenih sredstev. Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da so dopinški preiskovalci ugotovili, da si je s krvnim dopingom pomagal že na prvi etapi Gira, 4. maja. Kolesar ekipe Vini Fantini, ki si je seveda prislužil suspenz, je sicer na Giru dobil 14. etapo, skupno pa je zasedel deveto mesto. Letos je imel še nekaj uspehov, zmagal je na veliki nagradi Larciana, dirko po Trentinu je končal na drugem mestu, na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja pa je bil sedmi.

To je v ekipi, ki jo vodi Luca Scinto, že drugi primer dopinga v zadnjih desetih dnevih. Pred njim so ugotovili, da si je že drugič v karieri z nedovoljenimi sredstvi pomagal tudi Danilo Di Luca. "Vse je končano, naš projekt je končan. Žalosten sem in jezen. Jaz sem Maura branil, ko so se v kolesarski karavani začele govorice, da si pomaga z dopingom, a mi je zatrjeval, da to ni res. Trdil je, da gre le za ljubosumje kolesarjev. Zavedam se, da za nas to pomeni smrtonosni udarec," je bil razočaran Scinto.

2. etapa, Chatel - Oyonnax, 191 km:             
  1. E. VIVIANI         ITA    4:39:15
  2. G. MEERSMAN        BEL           
  3. T. GALLOPIN        FRA        vsi
  4. R. J. VAN RENSBURG JAR           
  5. A. GESLIN          FRA       isti
  6. A. FONSECA         FRA           
 60. K. KOREN           SLO        čas
                                      
Skupni vrstni red po 2. etapi:        
  1. D. VEILLEUX        KAN    7:56:50
  2. G. MEERSMAN        BEL      +1:56
  3. T. GALLOPIN        FRA       1:57
  4. W. BARGUIL         FRA           
  5. A. VALVERDE        ŠPA        vsi
  6. J. FUGLSANG        DAN           
  7. C. FROOME          VB        isti
  8. R. PORTE           AVS           
 28. K. KOREN           SLO        čas