Kolesarstvo
Padel je temen madež na Bradleyja Wigginsa. Foto: EPA
VIDEO
Wiggins zanika obtožbe: N...

Dodaj v

Wiggins ob zmagi na Touru 2012 prekoračil etično mejo

Namen uporabe steroida ni bilo zdravljenje
5. marec 2018 ob 09:59
London - MMC RTV SLO, STA

Upokojeni britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins in njegovo moštvo Sky sta prekoračila etično mejo z uporabo kortikosteroidov za zdravljenje med Dirko po Franciji leta 2012.

To so v danes objavljenem poročilu zapisali britanski parlamentarci. Poročilo z naslovom Boj proti dopingu v športu, ki ga je pripravila posebna komisija, je pod drobnogled vzela uporabo prepovedanih sredstev v vseh športih, še posebej pa se je posvetila kolesarstvu in Wigginsovi uporabi steroida triamcinolona.

"Verjamemo, da so ta izjemno močan kortikosteroid uporabili za pripravo Bradleyja Wigginsa in najbrž tudi drugih kolesarjev v moštvu, za dirko po Franciji," je zapisano v poročilu. "Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti," so še zapisali britanski parlamentarci.

Wiggins je od pristojnih prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona, ki sicer zdravi alergije in respiratorne težave. Tako je britanski kolesar lahko z dovoljenjem protidopinških organov, s tako imenovano terapevtsko izjemo pred Tourom leta 2012, na koncu prišel do prestižne zmage.

V poročilu so britanski parlamentarci še zapisali, da čeprav "uporaba steroida ne pomeni kršenja kodeksa Svetovne protidopinške agencije Wade, pa sta tako kolesar kot njegova ekipa Sky z zlorabo prestopila etično mejo".

Ob tem je komisija še priporočila Wadi, naj nemudoma uveljavi popolno prepoved kortikosteroidov in protibolečinskega sredstva Tramadola.

Poleg zmage na dirki po Franciji je Wiggins obenem tudi britanski olimpijec z največ trofejami: z osmimi medaljami, od tega s petimi zlatimi.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
friks
# 05.03.2018 ob 10:03
Vzhodnjaki so nesramni dopingiranci, ki jih je potrebno obravnavati z ničelno toleranco.

Zahodnjaki pa dovoljene terapevtske izjeme.

Samo, da je vse pošteno.
wiki
# 05.03.2018 ob 10:05
"Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti,"

a ni to definicija dopinga?
rokers
# 05.03.2018 ob 10:24
SKY je in bo sumljiv, tako kot je bil US Postal in vse tako dominantne ekipe prej. Malokorat pišem o dopingu, a bliskovit razcvet ekipe SKY in angleškega kolesarstva je bil res neverjeten. OK veliko vložka pomeni boljše pogoje za delo, boljše strokovnjake, boljše kolesarje, a če pogledamo pred prihodom SKYa je angleško kolesarstvo obstajalo zgolj na velodromu. In kar naenkrat Wiggo, potem Froome, pa drugi Stannard, Thomas, pa brata Yates (sicer ne v SKYu) so iz države, ki je bila slabša od Slovenije, razvila v top svetovno državo.. Wiggo na cesti pred SKYem bil prvak na velodromu, a takega preskoka še nismo videli (do tedaj so iz velodroma postali kvečjemu dobri za kronometre, ali klasike, za etapne dirke ne), Froome se je iz popolne anonimnosti v enem letu prelevil v velešampiona (o njegovi krivulji rezultatov sem že pisal). Ja vse malo smrdi in to da angleški politiki pljunejo v svojo skledo, je vseeno znak, da so velik narod in da imajo JAJCA! Pohvalno, veliko drugih narodov bi pometalo pod preprogo. Zdaj je na potezi WADA in UCI, da čim prej rešijo Froomov primer, ki je veliko bolj škodljiv kot Wigotov in bolj aktualen. Froome pa bo v sredo začel dirko TA - ironija pri tej novici, čeprav se kao njega ne tiče.
Hladilnik
# 05.03.2018 ob 10:35
če rabiš zdravila, da tekmuješ na največjih dirkah, pač sprejmi dejstvo, da nisi za to. Tekmujejo naj samo povsem zdravi, tisti brez nekih kvazi zdravstvenih izjem, na katere se sklicujejo oz. skrivajo svoj doping.
gyore92
# 05.03.2018 ob 10:07
Dvolicnezi, ce samo na Frooma pomislim, da lahko se kar tekmuje, brezveze.
gospod iskreni
# 05.03.2018 ob 10:09
Koliko oškodovanih športnikov ki so bili čisti. Žalostna slika. Dominanca Frooma je bil jasen dokaz da smrdi do neba. Ket ni take razlike v fizičnih predizpozicijah. Wiggins ni bil tako izrazito pred ostalimi. Mam pa v mislih Evansa ki ni deloval zafiksan, je pa redno izgubil proti zafiksanim
napo11
# 05.03.2018 ob 10:42
doping gor ali dol. najbolj sramotno in nedopustno se mi zdi to, da enostavno "zdravi" sportniki v profesionalnem sportu ocitno nimajo vec kaj iskati, ker enostavno niso konkurencni vsem ostalim, ki so tako ali drugace "bolni". vsako "zdravilo", ki iznicuje nek hendiket, je doping, to bi moralo biti bistvo. Torej, ce lahko "astmatik" zre po domace povedano vse, kar lahko strpajo v njega z izgovori na bolezen. Ja zakaj hudica se nekomu, ki je visok 180 in ima stevilko stopala 40, ne dovolijo uporabo plavutk pri plavanju, ker ga je mati naravaje zajeb...., ker mu na zalost ni podarilaboljsih plavalnih sposobnosti. in sedaj je proti nekemu Phelpsu hendikepiran. Kr neki. prav gnusijo se mi ze ta tekmovanja dopingiranih in astmatikov. saj ni cudno, da Bayerju, Krki in ostalim farmacevtom gre tako dobro, ce je ves svet bolan. eni so res, drugi pa zelijo biti. upam, da se taki vrne milo za drago. enkrat ko bodo res bolani, pa jim niti toliko zeljena zdravila ne bodo vec pomagala. upam, d ase takrat spomnijo na vse svinjarije in kako so se prodajali, vse za visji cilj.
rdečinavijač
# 05.03.2018 ob 10:42
Kva zej, ali imamo pri dopingu etične in zakonske meje. Zakonsko se ne sme preseči, etično pa lahko. Dejte nehat metati pesek v oči. Ali je bil na dopingu ali ne, tako preprosto je to.
simgul82
# 05.03.2018 ob 10:51
Vsem, ki spremljamo kolesarstvo je že cel čas jasno, da je Sky umazana ekipa.
Ampak Wiggota lahko sedaj potunkajo, ko nimajo več koristi od njega, Frooma, iz katerega so pri Skyu iz osla naredili dirkalnega konja, bodo pa še malo ščitili ....za sedaj.... Hinavščina!
btw RTVSLO: a novice o zmagi Mateja Mohoriča na enodnevni dirki GP Larciano pa nebi objavili?
ribi
# 05.03.2018 ob 11:56
britanijo izklučiti iz OI

dopinig dovolijo in to sistemski in celo javno.
JohnSmith
# 05.03.2018 ob 11:18
Prepovedat bi morali terapevtske izjeme, če res želijo fair play. Tudi pilot ali pa avtobusni šofer ne more biti kar vsak. Zdravstvene omejitve veljajo pri večini poklicev. Če si astmatik, pač ne moreš biti vrhunski športnik, še vedno si pa lahko serviser koles.
Bokisan
# 05.03.2018 ob 11:05
@napo11
Torej, ce lahko "astmatik" zre po domace povedano vse, kar lahko strpajo v njega z izgovori na bolezen. Ja zakaj hudica se nekomu, ki je visok 180 in ima stevilko stopala 40, ne dovolijo uporabo plavutk pri plavanju, ker ga je mati naravaje zajeb...., ker mu na zalost ni podarilaboljsih plavalnih sposobnosti. in sedaj je proti nekemu Phelpsu hendikepiran.


Če to dopoveš vodilnim v WAD-i bo doping izkoreninjen v eni sezoni.
Če si astmatik lahko tekmuješ, ampak brez uporabe zdravil. Ne moreš? Ne tekmuješ. Nisi konkurenčen? Ne ukvarjaš se z športom na profesionalni ravni. Pa ne mi zdaj s kakšnimi "enake možnosti za vse".
bocnozrocno
# 05.03.2018 ob 10:18
šport spremljam že 20 let, pa se mi je v zadnjih nekaj letih tako zagnusil, da bom v bodoče močno premislil, če bom ga še spremljal, ali bom se raje samo rekreiral! Res žalostno...
chakboris
# 05.03.2018 ob 11:13
Spet alergiki in astmatiki. Ukinimo vrhunski šport, očitno je škodljiv in primeren samo za bolnike :(
maliP
# 05.03.2018 ob 13:27
Vsi vrhunski športniki v vzdržlivostnih športih imajo terapevtske izjeme zaradi teškega dihanja.
Tudi jaz imam probleme z dihanjem če mam pulz blizu 200. WTF
Vse preparate za astmatike prepovedat in j. Bo pač tour 10 ur dalj trajal.
JANI.ST
# 05.03.2018 ob 12:30
Čisti kolesarji na Touru so mogoče rekreativci ob progi, pa še te ne vsi.
Kenzu
# 05.03.2018 ob 10:42
Barabe pokvarjene, a namesto EPO-ta so zdej te terapevtske izjeme in tako naprej, pa to ne moreš verjet...
kislec
# 05.03.2018 ob 14:09
" se mi je v zadnjih nekaj letih tako zagnusil, da bom v bodoče močno premislil, če bom ga še spremljal, ali bom se raje samo rekreiral! "

bočno..., za vsak slučaj te opozarjam, da se samo rekreiraj in ne hodi na rekreativne festivale (tam so še bolj nabrizgani, pa eden pred drugim se hvalijo, da imajo "skrito elektromašinco" v biciklu...
politik kritik
# 05.03.2018 ob 16:36
Seznam treh držav najbolj prepojenih s sistematičnim dopingom:

1. ZDA
2. Velika Britanija
3. Norveška
Zjesenic
# 05.03.2018 ob 16:23
Marit Bjorgen.
Nikolaj
# 05.03.2018 ob 16:21
Nepravično je, da mora zdrav športnik tekmovati z bolnimi športniki.
Še bolj nepravično pa je, da ima bolan športni večjo možnost za zmago kot zdravi športnik.
prlek
# 05.03.2018 ob 12:10
@gospod iskreni
"Koliko oškodovanih športnikov ki so bili čisti."

A ti res iskreno verjameš, da na Touru sodelujejo tudi "čisti" kolesarji?
bigweis
# 05.03.2018 ob 14:09
@bocnozrocno
šport spremljam že 20 let, pa se mi je v zadnjih nekaj letih tako zagnusil, da bom v bodoče močno premislil, če bom ga še spremljal, ali bom se raje samo rekreiral! Res žalostno...


Tudi jaz imam podobne občutke, na nek način se čutiš ogoljufanega.
Prvi moji spomini na OI sežejo v Mexico 1968 (tko bl črnobelo pa v glavnem radio), Muenchen 1972 to sem pa spremljal 100%, se spominjam dnevnih izdaj "olimpijsko delo", pa neke sličice so se pričele pojavljat (v žvečilcih). Skratka, osvojilo me je spremljanje teh klasičnih športnih dogodkov. No, pa nisem bil zgolj kavčar, sem tudi šport povohal v živo.
Zdaj pa... skepsa ob vsakem super dosežku, ob vsaki podelitvi medalj, češ, čez par let bo pa temuintemu medalja odvzeta. Bruh.
friks
# 05.03.2018 ob 12:41
Semin

žal Jeglič spada med vzhodnjaške kriminalce, ki jim je treba vzgojno odsekat nogo in jim doživljensko prepovedat vsak stik s športom.

Čeprav je jemal manj in je njegov prestopek veliko manj odražen v končnem rezultatu.
drop dead
# 05.03.2018 ob 10:29
Lahko bi še dodal v članku, da je bil SKY v istem poročilu obtožen sistematske zlorabe dopinga s pomočjo korporativnih sredstev.
Ampak seveda bo Christodoper Froome najbrž dobil zmago na Touru 2012 letos pa nemoteno tekmmoval na Giru in Touru, čeprav je lani padel na doping testu.
SamoRes
# 05.03.2018 ob 10:43
na naslednjem Touru je potrebno izključit celotno moštvo, kjer ujamejo dopingiranca, pa bo
Love_tigBitties
# 05.03.2018 ob 13:02
Edina resitev s temle dopingom je ali pustijo cisto vse ali pa vse prepovejo. Mislim, da se nobena izmed teh stvari ne bo zgodila, ker taksno stanje kot je sedaj, taglavnim najbolj ustreza. Sedanja pravila okoli dopinga so res ena velika farsa in metanje peska v oci. Osebno sem za to, da se doping prepove v celoti. Konec debate.
clutch00
# 05.03.2018 ob 10:25
zato je pa nascar bolj zanimiv, vsi stroji so priblizno isto mocni, samo utezi so drugacne
x67
# 05.03.2018 ob 18:55
noben zmagovalec na kolesu ni cist.
je pa vseeno zanimivo gledat.
vsi so priblizno isto zdravljeni in ni nekih vecjih prednosti
politik kritik
# 05.03.2018 ob 15:42
Zapomnite si to:

Armstrong je bil amater v dopingu proti ekipi SKY in predvsem njihovim kolesarjem iz države Velika Britanija. Ti biciklisti v življenju do Toura niso videli hriba višjega od 500 metrov, nato pa so postali najboljši hribolazci. Le kako...
JoshauBoy
# 05.03.2018 ob 12:49
Wiggins? Samo vprašanje časa je bilo kdaj bo razkrinkan tudi on...
Razkrinkan je bil ze 15. septembra 2016, ko so Fancy Bears objavili dokumente - takrat je bilo ze takoj razvidno, da ne gre za uporabo zdravila v zdravstvene namene, ampak za zlorabo. Zdaj so pac rabili 1 leto in pol, da so to kao raziskali lol.
Bi pa bilo zanimivo izvedeti, kaj je v ozadju, da tunkajo svoje (Paul Dacre vs. James Murdoch?) ... Kakorkoli, res bi bil ze cas, da Brailsfraud odleti iz Skyja.
lenoritis
# 05.03.2018 ob 12:13
Svasta. Tele parlementarci morajo bit pa res tausendassa. Sedaj pricakujem (zahtevam), da tudi nas drzavni svet poda izjavo, ali je Jeglic prevarant ali samo butec. Pa na reakcijo opozicije sem radoveden.
Gravesen
# 05.03.2018 ob 11:44
Wiggins? Samo vprašanje časa je bilo kdaj bo razkrinkan tudi on...
Stripppy1
# 05.03.2018 ob 11:42
Pričakovan izid.
colnago
# 05.03.2018 ob 11:02
spet SKY
napo11
# 06.03.2018 ob 12:10
s tem, ko hendikepiranim (astmatiki, itd.) dovoljujejo dopingd, enostavno zdrave delajo hendikepirane, ker sami ne smejo uzivati dopinga. a je lahko to se bolj skregano z logiko. ni odstopanj, ne sme se uporabljati nič in basta. ce ti tvoje telo ne dovoljuje, da bi lahko izstisnil vec iz njega, pa ocitno nisi dovolj dobel ali pa dovolj zdrav, da bi bil prvak.
ne vem no, morda bi moral razmisljati, da razvijem neke patike s fedrami, da bom skakal visje od Le Brona. a mi bodo to pustili? zelo mocno dvomim. sm pac manjsi in sibkejsi. jebi ga. nimamo vsi vsega. eni pa to lahko nadoknadijo s sopanjem in to legalno. ja kaksna pa je razlika, med legalnim dopingom in nelegalnim? aja, to da ti zdravnik napise v kartoteko, da pri vecjih obremenitvah tezko dihas.
branek71
# 05.03.2018 ob 23:13
Zadnje čase bolj redno spremljam kolesarstvo, še posebej zaradi Rogliča, ki me res navdušuje. In potem ob teh prenosih naletiš na naslednje primere in ti ni nič jasno: Froome lani (mislim, da je bila Romandia), pride prvi večji vzpon in se enostavno zaleti v zid. Prehitevajo ga po desni in levi, komaj se privleče na vrh. Čez dva meseca, na tdf, mu nihče ne more blizu, ne samo to, sploh nima slabega trenutka na celotni dirki. In si misliš al je res tak majstr, da zna tempirat vse na tdf al pa so ga nafilal.
slaya
# 05.03.2018 ob 23:12
Za te astmatske bulšit izjeme sploh ne rabimo posebnih dodatnih raziskav, vse je črno na belem. Norveška z največ astmatskimi izjemami močno podjarmila cel svet na OI in Froome, ki se mu je prednost topila kot lanski sneg, se po porazni etapi premočno zadene s svojim zdravilom in takoj v naslednji etapi pošola Niballija ter postavi zadeve na svoje mesto. Se pravi, tipu je ne samo pomagalo pri njegovem hendikepu, ampak ga je naredilo dominantnega proti enemu najboljših hribolazcev, ki je bil tisti teden še celo v formi. Prosim?

Norvežani pa tudi, reveži bogi, navajeni na mraz, rabijo vse mogoče terapevtske izjeme, ko se spopadajo z državljani preostalih držav na zimskih olimpijskih igrah.
nov
# 05.03.2018 ob 19:02
Sošolec z astmo je zelo težko telovadil. Danes pa so vsi vrhunski šporniki astmatiki. Zelo zanimivo, kako si je sošolec izmislil astmo kot opravičilo.
Nikolaj
# 05.03.2018 ob 16:23
Javna izjava
Redno kolesarim, imam sobno kolo in ne uporabljam nobenega dopinga.
Sem zelo ponosen, da kolesarim brez substanc.
Nikolaj
# 05.03.2018 ob 16:20
Obvezno bo potrebno uvesti dve kategoriji v športu:

- igre za zdrave
- igre za bolne
okram23
# 05.03.2018 ob 14:07
Asmatiki pa to ...
Boby21
# 05.03.2018 ob 12:44
Ni mi pa jasno, zakaj ne smejo jemati Tramadola, ki je le malo bolj močno sredstvo proti bolečinam, kadar paracetamol ne prime.
Bondjanez
# 05.03.2018 ob 12:20
Upam, da je nas skakalec čist. Je pa ze sumljivo bober za špagetni pogon.
branek71
# 05.03.2018 ob 23:19
Pa še to sem pozabil dodat glede Frooma. V sredo se začne dirka Tirreno Adriatico, zelo zanimiva trasa. Sam upam napovedati, da Frooma spet ne bo niti blizu najboljšim..
andrej-strah
# 05.03.2018 ob 21:28
en gor je napisal da je nascar zanimiv...haha...
gospod iskreni
# 05.03.2018 ob 17:18
Vsi so na nečem, tukaj se strinjam. Ampak Sky preprosto prevec odstopa da bi jih vrgel v isto skupino. Ostali so precej skupaj, sky pa daleec spredaj. To da se Froome odpelje hribolazcu Nibbaliju kot nic, ob 3 naporu toura je pac smrdljivo. Kot da ostali ne teenirajo. Pa je Nibali tudi sporen japrimwd
Bivši uporabnik
# 05.03.2018 ob 17:05
Bi se kdo vtaknil, če nebi zmagal? Bi bilo to etično?
JA IN?
# 05.03.2018 ob 17:03
Drogirajte se ampak po pamet
Gautama
# 05.03.2018 ob 16:42
Koliko oškodovanih športnikov ki so bili čisti. Žalostna slika. Dominanca Frooma je bil jasen dokaz da smrdi do neba. Ket ni take razlike v fizičnih predizpozicijah. Wiggins ni bil tako izrazito pred ostalimi. Mam pa v mislih Evansa ki ni deloval zafiksan, je pa redno izgubil proti zafiksanim

Zadnjič sem gledal dokumentarec Icarus.

Zelo me skrbi, da nihče ni bil oškodovan, ker so vsi na nečem. Vsi.
Kazalo