Kolesarstvo
Sanjski dan za ekipo Mitchelton-Scott na Etni. Foto: EPA
Simon Yates se je z drugim mestom na etapi zavihtel na prvo mesto v skupnem seštevku Gira. Foto: EPA
VIDEO
Chaves in Yates blestela...

Dodaj v

Yates na Etni prepustil zmago Chavesu in oblekel rožnato majico

Froome zaostaja že minuto in deset sekund
10. maj 2018 ob 17:33
Catania - MMC RTV SLO

Prvo etapo s ciljnim vzponom na letošnji Dirki po Italiji je dobil Kolumbijec Esteban Chaves. Po šesti etapi je vodstvo v skupnem seštevku prevzel Britanec Simon Yates.

Kolesarja ekipe Mitchelton-Scott sta skupaj prišla na vrh ognjenika Etna. Yates je moštvenemu kolegu prepustil zmago, sam pa nato oblekel rožnato majico. Chaves je bil med ubežniki, med katerimi sta bila tudi dva Slovenca - Jan Polanc, ki je lani prvi prikolesaril na znameniti ognjenik, in Domen Novak. V primerjavi z lansko etapo, ki se je končala na Etni, so kolesarji letos na ognjenik kolesarili z druge strani. Pet kilometrov pred ciljem je Kolumbijec napadel, Yates pa se je iz skupine favoritov silovito izstrelil kilometer in pol pred koncem. Hitro je ujel Chavesa, vendar mu je nato prepustil zmago.

Favoriti so za ubežniki začeli obračunavati tri kilometre pod vrhom. Prvi je zaostal Froome, kmalu za njim do danes skupno vodilni Avstralec Rohan Dennis. Italijan Domenico Pozzovivo je s pospeševanjem razredčil glavnino, uspelo mu je slediti še šest kolesarjev.

Froome popustil, a ob koncu ujel pravi ritem
26 sekund za kolesarjema ekipe Mitchelton-Scott je prvi od favoritov ciljno črto prečkal Francoz Thibaut Pinot, sledil mu je Novozelandec George Bennett, peti je bil Pozzovivo, šesti Kolumbijec Miguel Angel Lopez, njegova Astana je narekovala ritem v kilometrih pred vzponom. Sedmi je bil Ekvadorec Richard Carapaz, osmi Dumoulin, deveti Fabio Aru in deseti prvi favorit Chris Froome. Vsi so zaostali 26 sekund.

V novih težavah se je znašel Froome, ki je popustil slabe štiri kilometre pred ciljno črto, a je ujel priključek in čez cilj prišel deseti. V skupnem seštevku zaostaja minuto in deset sekund.

Prvi Slovenec na cilju etape je bil Polanc (UAE Emirates) na 48. mestu, zaostal je šest minut in sedem sekund. Novak je bil 52. z zaostankom devetih minut in 40 sekund, njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Matej Mohorič je bil 67.

Chaves: Kot v sanjah
"To je izjemen začetek Gira. Bila je težka etapa. Z Jackom Haigom sem bil v begu, hvala mu, da mi je pomagal. Na koncu sem prišel do cilja s Simonom. Zmagal sem v etapi, on je dobil rožnato majico, jaz še pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. Kot v sanjah," je bil navdušen Chaves.

Yates ima po šestih etapah 16 sekund prednosti pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom, lanskim zmagovalcem Dirke po Italiji, Chaves na tretjem mestu zaostaja deset sekund več.6. etapa, Caltanissetta-Etna, 164 km: 
 1. E. CHAVES     KOL  4:16:11 
 2. S. YATES      VB  isti čas 
 3. T. PINOT      FRA   +0:26 
 4. G. BENNETT     NZL    vsi 
 5. D. POZZOVIVO    ITA      
 6. M. A. LOPEZ    KOL      
 7. R. CARAPAZ     EKV    isti 
 8. T. DUMOULIN    NIZ      
 9. F. ARU       ITA      
 10. C. FROOME      VB    čas 
 ...                  
 48. J. POLANC     SLO    6:07 
 52. D. NOVAK      SLO    9:40 
 67. M. MOHORIČ     SLO   11:18

Skupni vrstni red po 6. etapi:     
 1. S. YATES      VB  22:46:03 
 2. T. DUMOULIN    NIZ   +0:16 
 3. E. CHAVES     KOL    0:26 
 4. D. POZZOVIVO    ITA    0:43 
 5. T. PINOT      FRA    0:45 
 6. R. DENNIS     AVS    0:53 
 7. P. BILBAO     ŠPA    1:03 
 8. C. FROOME      VB    1:10 
 9. G. BENNETT     NZL    1:11 
 10. F. ARU       ITA    1:12 
 ...                  
 39. J. POLANC     SLO    8:16 
 58. M. MOHORIČ     SLO   16:21 
118. D. NOVAK      SLO   35:17 
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
sumtb
# 10.05.2018 ob 17:36
To moraš biti pa kar klasa od športnika, klasa od človeka pa še anglež, da tako na koncu predaš zmago moštevenemu kolegu "ker si to zasluži".
Le Courage
# 10.05.2018 ob 18:10
Res simpatičen dečko tale Chaves. Po obnašanju in izjavah spominja na Marqueza motoGP :)

Resda sem gledal le zadnjih 10km, ampak danes nisem nič videl, da bi se Chaves s polno hitrostjo zaletaval v sotekmovalce...
rokers
# 10.05.2018 ob 18:17
Leviatan Chaves je veliko bolj prijazen, še ko je 2 leti nazaj v predzadnji etapi izgubil giro, je prvi in to prisrčno čestital Nibaliju. No to, da je Yates pustil zmago je lepo, ni pa nič izrednega, po navadi se naredi tako. Je pa treba povedat, da če ne bi bil Chaves v begu, bi Yates še prej napadel in verjetno naredil še večjo razliko. Odlična taktika Mitcheltona, tudi SKY danes pametno, a kaj ko noge ne Henao proti Chaves, ne Frooma proti Yates niso prave.
Danes je bilo prisotno veliko strahu med favoriti in noben ni tvegal z napadom, čeprav so bile šanse: tako Pozzovivo, kot Pinot, ter Bennet so zgledali močnejši od ostalih in tako sta se predvsem Froome in Aru rešila, a niti Dumoulin pred koncem ni zgledal najbolje. Ne vem zakaj ti trije niso združili moči, saj so parkrat naredili razliko - če na takih etapah, ko imaš vse možnosti, se ne odlepiš od Frooma in tudi Dumoulina, kdaj mislijo da jih bojo naredili razliko.
Polanc danes v begu s kar dvema kolegoma, kar kaže, da možnosti za kak napad so, a danes je bilo preveč odličnih kolesarjev, da bi mu uspelo.
Kar nam je pokazal ta teden:
1.Yates je v super formi (tako krono, kot klanec) in ima odlično ekipo, ter zraven še Chavesa da lahko v dvoje napadata, ko bo treba. Mislim, da v soboto ima velike možnosti za ponovitev uspeha (lažji klanec, kjer bo težko pobegnit, prej šprint najboljših 10-15 kolesarjev), če pa v nedeljo pokaže da je najboljši, potem ga lahko imamo za enega glavnih favoritov. Edina neznanka je kako bo zdržal na resnih gorskih etapah z več težjimi klanci. Zagotovo bo sedaj v ekipi glavni, kajti je v boljši formi, pa še ne krono je kjer premaga Chavesa lahko tudi za 2min

2. Froome zagotovo ni v pravi formi, seveda tudi mentalno. Tudi ekipa ni tako super duper: Poels, ki je na Vuelti bil zame drugi najmočnejši, je hitro odpadel, Elisonde še gre, a na daljših klancih ga ne bo. Če ne pride kmalu k sebi, lahko že v nedeljo pokasira dodaten zaostanek

3.Dumoulin ni še 100%, a se bliža verjetno k temu. Letos bo nevarnost pretila iz vseh strani zato bo potrebna večja moč ekipe- o eni strani je vesel, da nima roza majice, a v nedeljo ne bo smel nič izgubit

4. Pozzovivo in Pinot sta zelo močna, a nekako ne toliko, da bi tvegala z napadi. V nedeljo bosta morala bolj tvegat
5. Lopez bi moral danes na strmejših rampah naredit razliko, on bi moral tvegat, se pravi ni pravi:) Če mu ne uspe kaj nenormalnega nima več šans
6.Aru..za sedaj se brani, podobno kot Froome, že to da spusti 3 svoje kolesarje v beg priča, da nekako to ni to. Če se ne pobere, bo težka prvih 5, kaj šele stopničke.
Presenečenje: Bennet in Carapaz (še en Kolumbijec)
Odpadli: Dennis (vseeno dobro), Woods, Formolo, Meintjes, Poels, Betancour, SChachman, Roche

Jutri šprint in seveda bo presenečenje če ne zmaga Viviani. 1. Viviani 2.Marezscko 3.Bennett (šprinter)..lahko pa čudež: napad Mohoriča na zadnjem spustu (od 9 -5km do cilja je spust, a ne vem če bi pobeg uspe, prej lahko pride do manjšega kaosa, kjer lahko našemu asu uspe)
V soboto in nedeljo pa že spet klanci.

Lep giro vsem
agggnes
# 10.05.2018 ob 17:43
Bravo Michelton Scott! Bravo Chaves and Yates! Upam, da bosta na koncu Gira oba v samem vrhu!
yesnoz
# 10.05.2018 ob 18:23
Super etapa, Michelton gre na zmago letos. Pinot, Pozzovivo, Lopez in Bennet so mi zgledali mocnejsi od Frooma (pa tudi Aruja), sem mislil da se bodo odlepili in dodali se kaksno sekundo, pa so v isti skupini prisli na cilj. Dennis po pricakovanjih. Nevem pa kaj je Yates razmisljal preden se je izstrelil, ko se je nekaj obotavljal in gledal nazaj.

Marqueza in motoGP pa lahko komentirate drugje.
rokers
# 11.05.2018 ob 08:16
šele sedaj sem videl: pikčasta majica na giru? Še dobro, da ne pišejo, da bo vodilni v rumeni. Na giru so sledeče majice: roza vodilni po času, modra za hribe, čiklamino, torej ciklamna - vijola po šprint točkah in bela za mladega.
Zgleda da je Moho kmalu opustil idejo, da bi dirkal na belo majico.
Včerajšnja etapa nam lahko samo daje upanje na zelo zelo zanimiv giro: dva glavna favorita že malo zaostajata in dvomim, da bosta zgolj čakala na krono, da bosta naredila razliko, bo treba napadat in to velja prav za vse: Yates in Chaves, da povečata razliko, le Dumoulin za sedaj nima te nuje, vsi drugi pa bodo prisiljeni napadat, eni pač bodo iskali prave prilike, Lopez in Aru pa v napad vsakič ko bo šansa, oz vsakič ko bo kaj energije.
rumenige
# 10.05.2018 ob 19:16
@Gordon

Chaves bo mu te 4 sek vrnil z obrestmi!
vinklj.kugla
# 10.05.2018 ob 18:54
zanimivo da novinar T.J. še vedno piše o froomu kot da se nebi nič zgodilo
Alek
# 10.05.2018 ob 18:34
Rokers lepo povzeto, Orica pardon Scott :) pa seka, dobri so pa še simpatični, jutri bo zanimivo pogledat njihov video. Je pa na posebnem obisku pri Chavesu zdravnik, ki ga je spravil vredn, da spet lahko dirka, torej je bil danes še posebej motiviran. Dobro tudi naši, obeta se nam lep giro, kot vedno.
rokers
# 10.05.2018 ob 20:09
lenoritis: na Zoncolan komot. Zjutraj po opisani poti do Ovaro, tam nekje parkiraš avtomobil in potem gor s kolesom kar je lep podvig, ali pa peš. Jaz sem bil 2x in nikoli ni bilo problema parkirat in vzdušje je bilo fenomenalno, le klanec je brutalen. Samo letos baje bolj neki komplicirali, ker je 2014 en budala zrušil vodilnega, več se bo zvedlo kak dan prej, bom pogledal kaj lokalne furlanske novice.. Drug dan v ned pa ni daleč niti Sappada - tudi tisto bo lepa etapa.
rokers
# 10.05.2018 ob 19:05
Gordon: 1. Yates je izgubil še kakih 3,4 sek več, če bi nadaljeval v ritmu, tako je malček počakal. Ampak veliko več pomeni kot teh 7,8 sek to, da bodo v ekipi enotni. Jih je pa pridbil Chaves, ki bo tudi nevaren, čeprav sedaj zgleda Chaves lider
2. Pa res..ga nisem še pogrešal, ga bomo
3. Za sedaj ne in dvomim, da ga bodo, ker si ga je mnogo italijanov želelo na giru in da vidi, da je razlika s TdFjem. Izredno veseli bodo če ne bo zmagal to pa ja. Kak štos pa zagotovo bo. (če kdo pomni Contadorja in njegovo meso: na Zoncolan je en pred njim tekel z zrezkom - govejim na trnku za vabo:)
kolesarm
# 10.05.2018 ob 18:37
Michelton je danes res odlično odrezal. Froom in Aru nemorejo nekako odgovarjat na hitre napade Pozzoviva, Pinota vendar zaradi nesodelovanja napadalcev primeta nazaj.
Pozzo in Pinot bosta morala bit bol odločna.
Dejstvo je da je bil to šele prvi klanec, dober pokazatelj, vendar do Rima je še dolga. V soboto oziroma nedeljo bo že bolj jasna slika.
Jutri zopet šprint. Quick nebo nič prepuščal naklučju in bo zopet delal za Viviani, ki je v odločni formi. Mogoče se v boj za zmago poleg Benneta in Marezcko vplete tudi Modolo in Bonifazio.
Alek
# 10.05.2018 ob 18:53
rokers Carapez je ekvadorc
happy schimetzky
# 11.05.2018 ob 10:30
Giro je vedno ful zanimiv in tudi trasa je bolj zanimiva in razgibana kot denimo na touru. Škoda, da se večina glavnih favoritov vedno osredotoča le na tour in se giro nekako postavlja v drugi kot.
Meni je giro vedno bil bolj privlačen in zanimiv od toura, vključno s kuliso.

Poteza yates-a se mi zdi pravilna in poštena. Dejstvo je, da je chaves bil del ubežne skupine, ki je na polno delala, da bi beg uspel. Nekajkrat potegnil in na sploh pokuril neprimerno več energije kot yates do tistega trenutka, saj se je yates dejansko le peljal v skupini, ker mu ni blo v interesu pomagati ostalim, da ujamejo njegovega kapetana (na papirju). Zato me je zelo presenetilo, ko je dejansko šel v beg v zadnjih kilometrih, ko ga je skupina zasledovalcev pripeljala dovolj blizu chavesa, a je očitno pravilno dosodil, da mu ostali ne morejo slediti in jih s tem ne bo povlekel za sabo.
Po pravici povedano se je cel klanec videlo, da z lahkoto sledi in da ga "srbijo" noge. Vseeno pa sem mnenja, da še ni rečeno, da je yates zdaj kapetan. Skoraj prepričan sem, da če bi yates bil v begu namesto chaveza ne bi naredil veliko večje razlike, kot jo je imel sedaj, saj bi celo etapo trošil precej več energije kot jo je in ne bi tako svež na koncu napadal.

Tokrat se je mitcehltonu izšlo idealno, kar se v kolesarstvu dostikrat ne, tako da chavesa ne bi odpisal oz. yates-a postavljal za kapetana. Pokazal je, da je med kandidati, zdaj bodo imeli verjetno dva kapetana, potem pa bodo videli kako se bo odvijalo. Mi je pa chaves simpatičen že od gira pred tremi leti in nekako navijam zanj, tudi zaradi tega kar se mu je v življenjo dogajalo in kako to sprejema, se proti temu bori in kakšen odnos ima do ostalih kolesarjev in kolesarstva in življenja na sploh.
lenoritis
# 10.05.2018 ob 19:45
Mal gledam etape v blizini Slo. Malce napenjam mozgane, kako priti na Zoncolan. Po cesti od Tolmezza za Ovaro ne bo slo. Najboljse se mi zdi,kar iz Sutria, samo ce te bodo spustil na dol preko cilja. Edina opcija na dan etape tako ali tako kolo ali pa dan prej Adriamobil
Bubi
# 10.05.2018 ob 19:09
@Gordon

1. seveda je možno, samo 4 sekunde so res minimalne in vsaj po mojem mnenju ne bodo tako pomembne. če bo dobil/izgubil giro, ga bo najverjetneje za več kot to. je pa to lepa gesta, Yates je pa tudi pokazal odlično formo, tak da mislim, da se ne rabi bat.
2. doping, če se prav spomnim.
3. mislim da ne, a sem tudi sam "prepšrical" zadnji dve etapi.
Urko
# 11.05.2018 ob 08:04
Kakšne barve majico pa nosi vodilni med astmatiki?
d_a_r_k_o
# 11.05.2018 ob 05:24
Obcestni zrezek ne. Obcestni pršilnik za zdravila ali kaj. V glavnem je Italija kolesarska dežela.
rokers
# 10.05.2018 ob 19:05
1. Yates lider popravek
Gordon
# 10.05.2018 ob 18:59
Vsi ki se malo bolj spoznate na kolesarstvo, bi vprašal nekaj če lahko.
1. Ni to napaka, da je Yates prepustil zmago, saj je na kronotu slabši od Domulena? Ga nebi te 4 sekunde znale še drago koštati?
2. Kje je Pirazzi?
3. A so Frooma že kaj izžvižgali, ker nimam nič časa spremljati?
hvala za odgovore.
Jostek2000
# 10.05.2018 ob 23:09
S prijatelji imamo namen parkirati kar spodaj na strani kjer bodo tudi začeli klanec, pa se bomo potem proti vrhu odpravili peš verjetno... S kolesi bo kar gužva;)
Alek
# 10.05.2018 ob 21:50
@lenoritis tule majo dobro razloženo http://natekmi.si/razpisana-potovanja/giro-2018-sloviti-zoncolan-in-dolomiti/

Drugače pa teče debata tudi na forumu bicikel.com

Sam sem letos tudi imel namen na Zoncolan vendar mi ne znese in sem tukaj naše dosti koristnih informacij
lenoritis
# 10.05.2018 ob 21:00
Ja verjamem, da ob 8h ne bo noben problem. Jaz sem pa bolj nočne sorte pa nikoli me štartam pred 9h od doma
rokers
# 11.05.2018 ob 12:32
lenoritis: od Tolmezza do Ovaro (ne vem kje je Chiassis) ni daleč, a zagotovo moraš bit prej tam, ker potem bo strašanska gužva. Iz izkušenj ti povem, da je bolje bit v Ovaro nekje do 11ih in potem it gor, še bolje prej. Kasneje kot greš, težje je gor kolesarit, ker bo res ogromno ljudi in potem pride še kak avto od organizatorjev. Prej greš, lažje boš izbral plac za gledat - 2014 se ni dalo naprej od 700m do cilja, taka gužva je bila. Smo pa gledali cca 3km do cilja, kjer bil bigscreen, bar z vinom za 6eur (butelka!) in noro vzdušje. Leta 2011 sem pa gledal na ovinku 300m do cilja, a je bilo veliko manj ljudi - če bo vreme mislim, da jih bo še več kot 2014. (za sedaj kaže slabo..grrr!)
Alek
# 11.05.2018 ob 10:45
http://www.steephill.tv/players/youtube3
/?title=Backstage+Pass+-+Stage+6&dashboard=giro-d-italia&id=iJXcmsRc8AE&yr=2018
lenoritis
# 11.05.2018 ob 11:14
Evo, strategija! Parkirat v Tolmezzu, do 11:30 pridet mimo do Chiassisa, ker bo potem regionalka 355 zaprta. Presaltat na kompakt in 28, pagor tam nekje do Merckxa. S 175 gonilkami bo ze slo.
Alek
# 11.05.2018 ob 10:45


res so prisrčni
Gravesen
# 11.05.2018 ob 09:43
Froomu se vidi, da ne sme jemat "tapravih" zdravil, zdaj ko je vsem na očeh...
Drgač pa letošnji Giro že zdaj fuuul zanimiv, kaj še bo!?
Leviatan
# 10.05.2018 ob 17:44
Res simpatičen dečko tale Chaves. Po obnašanju in izjavah spominja na Marqueza motoGP :)
Kazalo