Kolesarstvo
(8)
Simon Yates
Simon Yates je obdržal rdečo majico. Foto: Reuters
Rohan Dennis
Rohan Dennis je bil 50 sekund hitrejši od najbližjih zasledovalcev. Foto: Reuters

Dodaj v

Yates proti Valverdeju pridobil še sedem sekund

Dennis razred zase
11. september 2018 ob 19:19
Torrelavega - MMC RTV SLO, STA

Britanec Simon Yates je na 16. etapi Dirke po Španiji še utrdil vodstvo v skupnem seštevku, na 32 km dolgem kronometru je zasedel 13. mesto in bil sedem sekund hitrejši od najbližjega zasledovalca Alejandra Valverdeja. Ta zdaj skupno zaostaja 33 sekund.

S četrtim časom kronometra se je na tretje mesto s petega prebil Nizozemec Steven Kruijswijk, za Yatesom (Mitchelton-Scott) je 52 sekund. Pred to etapo tretjeuvrščeni Nairo Quintana je v primerjavi z Yatesom izgubil novih 42 sekund in zdrsnil na četrto mesto (+1:15).

Kronometer je dobil avstralski kolesar Rohan Dennis (BMC). Po zmagi na uvodu dirke je bil prepričljivo najhitrejši tudi v drugi vožnji na čas v Torrelavegi, rojstnemu kraju trikratnega svetovnega prvaka Oscarja Freireja v severni pokrajini Kantabriji.

Dennis je drugouvrščenega Američana Joeyja Rosskopfa, sicer moštvenega kolega, premagal kar za 50 sekund, isti čas kot Rosskopf je imel tudi Jonathan Castroviejo na tretjem mestu.

Yates: Boj ostaja odprt
"Opravil sem vse, kar sem si pred začetkom dirke zadal. Rezultatsko sta bila zame pomembna le oba kronometra, v obeh sem bil najboljši. Dirke ne bom nadaljeval, mučiti se še nekaj dni se mi zdi nesmiselno. Raje bom treniral za svetovno prvenstvo, kjer pričakujem velike stvari. Danes sem prav tako vesel za Rosskopfa. On je moj najbolj priljubljen moštveni kolega in res mu privoščim ta uspeh,"
je po zmagi dejal Dennis.

Več kot zadovoljen je bil tudi Yates: "Danes bi se lahko zgodilo vse. Vsi, ki napadamo skupni vrh, smo v tej disciplini na isti ravni. Nekateri so me sicer premagali, a sem lahko zelo zadovoljen. Boj ostaja odprt, razlike so majhne in v naslednjih etapah bo še zelo zanimivo, napeto in tudi naporno."

V sredo čaka kolesarje nova gorska etapa s ciljnim vzponom prve kategorije 925 metrov visoko v Baskiji.

Santillana del Mar-Torrelavega, 32 km:
  1. R. DENNIS     AVS   37:57
  2. J. ROSSKOPF    ZDA   +0:50
  3. J. CASTROVIEJO   ŠPA  isti čas
  4. S. KRUIJSWIJK   NIZ    0:51
  5. M. KWIATKOWSKI   POL  isti čas
  6. E. MAS       ŠPA    1:03
  7. N. OLIVEIRA    POR    1:05
  8. L. DE PLUS     BEL    1:07
  9. S. GESCHKE     NEM    1:10
 10. K. ASGREEN     DAN  isti čas
 ...                 
 13. S. YATES      VB    1:28
 15. A. VALVERDE    ŠPA    1:35
 26. N. QUINTANA    KOL    2:10
 ...                 
 134. L. PIBERNIK    SLO    6:04
 141. L. MEZGEC     SLO    6:19
 
Skupni vrstni red po 16. etapi:             
  1. S. YATES      VB  64:52:58
  2. A. VALVERDE    ŠPA   +0:33
  3. S. KRUIJSWIJK   NIZ    0:52
  4. N. QUINTANA    KOL    1:15
  5. E. MAS       ŠPA    1:30
  6. M. A. LOPEZ    KOL    1:34
  7. T. PINOT      FRA    2:53
  8. J. IZAGUIRRE    ŠPA    3:04
  9. R. URAN      KOL    3:15
 10. T. GALLOPIN    FRA    4:43
 ...                 
 145. L. MEZGEC     SLO  3:34:48
 146. L. PIBERNIK    SLO  3:36:26
M. R.
Prijavi napako
Komentarji
muzejčanka
# 11.09.2018 ob 21:23
Danes zame tri presenečenja. Dve pozitivni in ena negativna. Negativna Valverde. Po prejšnjih kronometrih bi moral premagati Kruijswijka in Yatesa in večina strokonjakov je pričakovala danes Valverdeja v rdeči. Pozitivni presenečenji seveda Yates in Kruijswijk. Kruijswijk je na vprašanje novinarja po dirki tudi nakako priznal, da je to bil njegov verjetno najboljši kronometer do sedaj. Je tretji v skupnem toda ne verjamem, da bo zdržal. Quickstep pa še naprej fantastično. Bomo videli kaj bo Mas sposoben v prihodnosti. Vsekakor velik talent. In trije iz QS v deseterici. Kapo dol tej ekipi. Dennis pa razred zase. Nevaren bo na SP. Glede Quintane pa samo to. Bil je izreden up kolesarstva vendar kljub temu, da je dosegel nekaj odmevnih zmag ni naredil tistega kar je večina strokovnjakov pričakovala. Tepel ga bo kronometer do konca kariere (tudi recimo Bardeta, Pinota, Lopeza, Aruja...), če bo hotel zmagati tri glavne dirke. Lahko zmaga vendar v konkurenci brez Rogliča, Frooma, Thomasa, S. Yatesa in Dumoulina. Z to peterico nima šans. Jutri zelo zanimiv zaključni klanec. 7.1km, 9.1% naklon. Prve 3km dokaj umirjen z 6 do 7% naklonom, zadnje 4km strmih 11.2%, z 24% odsekom cca 2km pred ciljem. Quintana, Lopez nimata več kaj čakati. Če hočeta nadoknaditi zaostanek morata že jutri napadati na polno. Kruijswijk morda jutri še zadrži tretje mesto, do sobote pa težko. Evo, ker nima kaj izgubiti napovedujem zmago Quintane, če ubežniki pridejo z manj kot 3 minutami prednosti do začetka klanca. Ja, pa še borba za pikčasto bo nora. Ne spomnem se kdaj nazadnje je bilo tako izenačeno. Dve res noro zanimivi borbi znotraj dirke. Lp
jaz jaz
# 11.09.2018 ob 20:32
QS z Masom pridobiva nekoga za skupni sestevek v GC tritedenskih dirk? Fant je ocitno hud talent. Kruijswijk je tut dobr odpeljal kronometer, ocitno je lotto jumbo NL resno vzel krono in bodo postali huda konkurenca v ekipnem kronometru.
kojot9
# 11.09.2018 ob 23:13
Bravo za Kruijswijka. Do sedaj vsaj mene zelo pozitivno preseneča. Jutri pa zna res ornk pokat na zadnji klanec - zadnje tri kilometre. Latininota in Pinot morajo poizkusit, kaj pa lahko Mas naredi pa pojma nimam. Kruijswijk bo jutri po moje na velikih "mukah", upam, da zdrži.
miško5lin
# 12.09.2018 ob 18:11
Quintani se pa že vsi smejijo zaradi njegovih izjav.

Po današnji res težki etapi je izjavil: "Sem dobro, vendar nog pa nisem imel pravih."
Nato so se komentatorji na Eurosportu, vključno s Contadorjem v smehu spraševali kako gre to skupaj...
rokers
# 12.09.2018 ob 12:04
No zame pa ni nobene presenečenje da je Yates odpeljal bolje od Valverdeja, bolj me preseneča slaba vožnja Urana in Keldermana, Quintana in Lopez pričakovano, bom rekel, da je Quintana lahko celo zadovoljen. Yates je dober kronometrist, tudi na giru ni zaostal veliko in tu se začne prava Vuelta zanj. Na giru je imel veliko prednost in zgledal še bolj močen kot tu, a se je vse podrlo, a je treba vedet, da je na giru bila močnejša konkurenca, plus veliko veliko težje etape. Danes bo etapa, kjer lahko spet zmaga, v petek in soboto pa se lahko kaj zgodi, a zgodilo se bo le če bodo šli zares in se latinosi ne bodo gledali - torej, da bo Lopez šel na skupno zmago, ne da premaga Quintano in to velja za druge - morajo iti na full in, kot je šel Froome na Finestre.
Pred Vuelto sem napisal, da je bila trasa narisana prav za Valverdeja in Yatesa z izjemo dveh etap, sta na vseh favorita prav taka dva tipa kot sta ona dva: in med te spada etapa na Cavadongo, kjer njuni tekmeci niso naredili skoraj nič in druga bo v Andori, pa še ta ima premalo dolge klance. Torej nič ne bo čudnega, če bo Simon zdržal, kajti Andora ni Finestre, je pa res, da je Yates na giru pokazal prve znake slabosti na etapi na Prato Nevoso, katera bo podobna v petek na Naturlandio.
Če Vuelte ne primerjamo z girom (torej Yatesa na obeh dirkah), potem veliko dvomov ni kdo bo zmagovalec, še posebno če Latinosi ne bodo tvegali na polno - mislim, da sta le Quintana in Lopez sposobna premagat Yatesa, za ostale nimam občutka, da bi lahko v klanec premagali Yatesa. Če bo Quintana še čakal Valverdeja se res ne more zgodit nič.
Ja Vuelta je lepa dirka, a mislim, da manjka ena ali dve etapi, ki bi bili zares gorski, dolgi klanci, velike višine, ne pa zgolj da se etapa konča s strmim vzponom - predvsem etapo s Covadongo bi morali otežit s kakim daljšim klancem prej in podobno v Andori bi dodali lahko še kak prelaz več. Tako pa se vsi klanci podobno končajo s šprintki na zadnji klanec, ne pa resnimi napadi na predhodnih klancih, kjer bi se lahko kaj zgodilo - tu se samo čaka zadnji klanec, če ne celo zadnje km..
Danes ne pričakujem nič drugače; močen pobeg, potem Astana in Movistar ki nabijajo ritem, a to ne naredi nobene selekcije med top10 in na koncu skoki Lopeza in Quintane in pogledavanje nazaj - favorit Yates, drugi Lopez, tretji Quintana..
lenoritis
# 11.09.2018 ob 22:09
Krono, pa isti čas bi pomenilo, da si delita isto mesto. Ampak, tudi v kolesarstvu je tehnologija tako napredovala, da znajo izmerit čas tudi bolj natančno kot na eno minuto. Ko Stennmark nažge Klammerja za 1 stotinko to ni isti čaas.
d_a_r_k_o
# 11.09.2018 ob 21:53
En tak zmerno naguban presek.
Ne dve železi, temveč sedaj prej eno železo in eno poleno v ognju bi rekel. Poleno bi jutri pomagalo prekaljenemu železu, na primer.
d_a_r_k_o
# 11.09.2018 ob 21:34
Ali je bila napaka pri merjenju vmesnega časa, da je bil Nizozemec 5 sekund hitrejši od Avstralca.
Kazalo