Roman Lisac, Radovan Lorbek in sodelavci bodo upravljali tudi novo Jadransko ligo. Foto: www.alesfevzer.com
Roman Lisac, Radovan Lorbek in sodelavci bodo upravljali tudi novo Jadransko ligo. Foto: www.alesfevzer.com
V Zagrebu ustanovljena nova Liga ABA

Dvanajst klubov, ki so v Ligi ABA igrali že v lanski sezoni, med njimi ni madžarskega Szolnokija in Levskega iz Sofije, je z dozdajšnjim vodstvom lige in predstavniki zvez na Fibo poslalo pismo, v katerem so med drugim zapisali, da je bil dosežen dogovor o registraciji in oblikovanju nove regionalne Lige ABA, ki bo v stoodstotni lasti klubov udeležencev tekmovanja. Ob pismu je bila poslana tudi pogodba o ustanovitvi Jadranske lige.

Sedež v Zagrebu, prvo leto bo predsednik Dukan
Na sestanku so poudarili, da je regionalna liga nujno potrebna za razvoj košarke na tem območju in da zdaj izpolnjuje vse pogoje, da bi jo lahko priznala tudi Fiba. Vodstvo Lige ABA bo v Zagrebu. Imela bo predsednika in dva podpredsednika, ki se bodo menjali vsako leto. Prvo leto bo predsednik Dragan Dokan iz Budućnosti.
Nova Liga ABA bo v stoodstotni lasti klubov, ki bodo v njej igrali v tekoči sezoni, pooblastila za njeno upravljanje pa bodo predana preoblikovanemu podjetju ABA Sidro, d. o. o. V tem podjetju bodo po pisanju srbske tiskovne agencije Beta 80 odstotkov lastniških in vodstvenih pravic imeli klubi, medtem ko bo šest fizičnih oseb (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin in Bože Miličević) razpolagalo s preostalimi 20 odstotki. Fizične osebe se bodo morale v treh letih popolnoma umakniti iz lastniške strukture, ABA Sidro, d. o. o., pa bo popolnoma prešla v roke klubov.
Tudi Tajfun želi igrati v novi Jadranski ligi
"12 klubov se je dogovorilo za ustanovitev nove regionalne lige, nato pa smo predstavniki zvez potrdili, da bomo Fibi predlagali, naj podpre to novo ligo. Nova liga nima med lastniki nobenih prejšnjih ustanoviteljev Lige ABA," je po štiriurnem sestanku za TV Slovenija pojasnil predsednik KZS-ja Matej Erjavec. Ob Krki, Unionu Olimpiji in predstavnikih KZS-ja se je sestanka v Zagrebu udeležilo tudi vodstvo slovenskega državnega prvaka Tajfuna. Šentjurčani si želijo zaigrati v Jadranski ligi v prihodnji sezoni.

Mednarodna košarkarska organizacija je nacionalnim zvezam resno zagrozila, da bo tiste, ki ne bodo upoštevale njenih pravil, izključila iz reprezentančnih tekmovanj. Fiba ni priznavala dozdajšnje Lige ABA, v četrtek pa bo odločala o novi ligi.

V Zagrebu ustanovljena nova Liga ABA