Arvydas Sabonis je bil šestkrat izbran za najboljšega igralca v Evropi. Foto: EPA
Arvydas Sabonis je bil šestkrat izbran za najboljšega igralca v Evropi. Foto: EPA
Arvydas Sabonis
Nasprotniki so pogosto občutili trdoto Sabonisovih komolcev. Foto: EPA

Sabonis se je rodil leta 1964 v Kaunasu, košarkarski prestolnici Litve, najbrž edini državi v Evropi, kjer je košarka po priljubljenosti pred nogometom. Že z 18 leti je 2,21 m visoki mladenič zaigral za Žalgiris in ga pozneje popeljal do treh zaporednih naslovov državnega prvaka Sovjetske zveze. Čeprav ga je leta 1986 na naboru kot 24. izbral Portland, v najmočnejši ligi na svetu zaradi političnih razlogov ni smel nastopiti.

Namesto v NBA v Španijo
Tri leta pozneje je dobil dovoljenje, da lahko zapusti Sovjetsko zvezo, a je namesto igranja čez lužo izbral španski Valladolid, kjer je prebil tri sezone. Leta 1992 je prestopil v madridski Real, s katerim je dvakrat postal španski prvak (1993, 1994), leta 1995 pa tudi evropski.

Kaj bi bilo, če ...
Pri 31 letih (1995) je končno napočil čas, da se veliki Litovec preizkusi pod severnoameriškimi obroči. V dresu Portlanda je preživel sedem sezon (1995-2001, 2002-2003) in pustil velik pečat. Na 470 tekmah je povprečno dosegel po 12 točk in dodal 7,3 skoka - kljub težavam s poškodbami (koleno, ahilova tetiva), dejstvu, da je najboljša leta pustil v Evropi in kljub temu da načet od poškodb nikoli ni igral več kot 30 minut na tekmo. Če bi v Portland prišel nekaj let prej, bi morda Trailblazersi šli tudi do konca, menijo mnogi. Na začetku 90. so namreč dvakrat (1990, 1992) pod vodstvom karizmatičnega Clyda Drexlerja izgubili v finalu.

Ko je žoga kot pomaranča
"Sabas" ni izstopal samo zaradi ogromne postave, ampak tudi zaradi izjemne tehnike, neobičajne za centre. Žoga je bila v njegovih "šapah" videti kot pomaranča, ki jo je nato mojstrsko, včasih osupljivo delil soigralcem. Njegovim podajam v slogu "quaterbacka" so se priklanjali tudi najboljši organizatorji igre. Seveda pa je Sabonis - tako kot vsi Litovci - znal kadar koli zadeti tudi za tri točke. Rod Strickland je nekoč dejal, da je najboljši center, s katerim je kadar koli igral - in to v konkurenci Davida Robinsona, Chrisa Webbra in Kevina Garnetta!

"Sabasova" vitrina se šibi od medalj
Arvydas Sabonis je osvojil veliko medalj. Najprej s Sovjetsko zvezo, s katero je postal olimpijski (1988), svetovni (1982) in evropski (1985) prvak, nato pa je odličja pobiral tudi s "svojo" Litvo, in sicer dve bronasti medalji z olimpijskih iger (1992, 1996) ter srebro na evropskem prvenstvu (1995).

Predsednik Žalgirisa in lastnik tovarne oken
Sabonis se je leta 2003 vrnil v matični klub Žalgiris, za katerega je odigral še dve sezoni. Hkrati je postal njegov večinski lastnik in predsednik. To funkcijo opravlja še danes. Poleg predsedovanja "zelenemu gozdu" ima v lasti podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo oken. Z ženo Ingrido, mis Litve leta 1988, sta starša štirih otrok: Domantasa, Tautvydasa, Žygimantasa in Aušrine.

Desno si oglejte nekaj najboljših Sabonisovih potez.

A. V.