Mirza Begić (v obrambni akciji proti Olympiacosu) se je dobro znašel pri Laboral Kutxi. Pred tem je igral še za Olimpijo, Olympiacos, Real Madrid, Žalgiris, Slovan in Triglav, preizkusil pa se je tudi v Italiji in Belgiji. Foto: EPA
Mirza Begić (v obrambni akciji proti Olympiacosu) se je dobro znašel pri Laboral Kutxi. Pred tem je igral še za Olimpijo, Olympiacos, Real Madrid, Žalgiris, Slovan in Triglav, preizkusil pa se je tudi v Italiji in Belgiji. Foto: EPA
Mirza Begić
216-centimetrov visoki center je za Olimpijo igral že dve sezoni, letos pa je z dobrimi igrami v zmajevem gnezdu hitro privabil snubce. Foto: Aleš Fevžer
Marc Gasol in Mirza Begić
Dobro je igral predvsem na evropskem prvenstvu v Litvi, ko je bil tudi prvi bloker tekmovanja. Foto: Reuters

29-letni center se torej s klubom iz Vitorie pogovarja o podaljšanju pogodbe do konca sezone, verjame pa, da tudi Real, kjer je igral dve sezoni, ne bo uveljavljal svojih pravic in bo lahko naturalizirani slovenski reprezentant ostal v baskovski prestolnici: "Razlogi, da ostanem tu, so, da gre za Španijo, ki jo dobro poznam, da igramo Evroligo in dobro se počutim v tem okolju. Z mano je tudi že družina in sem zadovoljen."

V Evroligi izpolnili cilj
Begić si je hitro po prihodu v klub izboril svoje mesto in si zdaj minute deli s Coltonom Iversonom. Američan ima sicer še nekoliko prednosti, a na nekaterih tekmah je tudi Mirza imel že zajetno minutažo: "Mislim, da sem se dobro znašel. Všeč mi je. Govorim tudi špansko, tako da s prilagajanjem na novo okolje nisem imel težav. Ekipa je dobra, tudi vzdušje je dobro. Veliko igralcev sem poznal od prej in mislim, da sem se dobro ujel z ekipo. Ni bilo nobenih težav."

Laboral Kutxa se je zanesljivo prebila v drugi del Evrolige. V skupini D je s polovičnim izkupičkom zasedla tretje mesto za Olympiacosom in Crveno zvezdo, ki ji je mogla priznati premoč na zadnji tekmi rednega dela. V Top 16 čaka Baske težko delo, pomerili se bodo najprej z Anadolu Efesom, nato pa še znova z Olmypiacosom, CSKA-jem, Nižnim Novgorodom, Milanom in Unicajo: "Naš cilj je bil, da pridemo v Top 16. To nam je uspelo in smo lahko zadovoljen."

Odlično sta se ujela z Vujačićem
Slabše gre Saski Baskonii, kot je originalno ime kluba, v domačem prvenstvu, kjer je v 12. krogih že sedemkrat izgubila in je trenutno na skromnem 12. mestu. Mesec pred prihodom Begića v Vitorio je klub okrepil še en slovenski košarkar Saša Vujačić, s katerim sta se odlično ujela: "Mislil sem, da je državni sovražnik številka ena (smeh). Je nekaj povsem drugega, kot se je ustvarila slika in kakšne zgodbe so prišle iz medijev. Je super fant in sem pozitivno presenečen. Odlično se razumeva."

Begić je pred lansko sezono zapustil Madrid in se preselil k tedaj aktualnemu dvakratnemu zaporednemu evropskemu prvaku Olympiacosu. Za njim je grenka izkušnja v Pireju, kjer je bil najprej poškodovan, nato zaradi pretepa proti Galatasarayu kaznovan, v drugi polovici sezone pa po prihodu Giorgija Šermadinija ni več igral. Psihično in fizično po koncu sezone ni bil v pravem stanju, zato se je odpovedal tudi reprezentanci in novo sezono dočakal na pripravah Olimpije, za katero je potem – povsem zastonj pod odprto pogodbo – tudi zaigral: "Še vedno podrobno spremljam Olimpijo. Mislim, da dobro igrajo oziroma so večino tekem zelo dobro odigrali."

Želi nastopiti na EuroBasketu
V Ljubljani se je vrnil v tekmovalni ritem in si povrnil samozaupanje, z dobrimi igrami so kmalu na vrata prišli snubci iz bogatejših klubov, Laboral Kutxa pa je bila najbolj konkretna: "Pri Olimpiji sem se vrnil po sezoni, ko nisem veliko igral. Vse skupaj je bila obojestranska korist. Olimpija je pomagala meni in jaz njej. Pri Olimpiji sem pridobil samozavest in se dobro fizično pripravil. Zdaj sem znova pravi. Vedno je lahko še bolje oziroma si lahko na višji ravni, a sem s trenutnim stanjem zadovoljen."

V Bosni in Hercegovini rojeni Begić, ki je igral na EuroBasketih v Litvi in Sloveniji, bo poleti na voljo selektorju Juretu Zdovcu: "Upam, da bom sodeloval v reprezentanci. Da ne bo poškodb in bomo videli, kaj bo rekel selektor." Odsotnost Begića in Gašperja Vidmarja se je pod obročem na svetovnem prvenstvu v Španiji poznala, če bosta tokrat oba nared, pa ima Slovenija še večje možnosti na evropskem prvenstvu, ki ga bo v skupinskem delu odigrala v Zagrebu, kjer se znova pričakuje bučna spodbuda zvestih navijačev: "Mislim, da je skupina primerna in si lahko izborimo dober položaj za nadaljevanje. Zagotovo pa bo nekaj posebnega tudi, ker bo prvenstvo v Zagrebu in s tem tako blizu Sloveniji."