Jordi Bertomeu je dejal, da bodo podpirali in zaščitili klube. Foto: EPA
Jordi Bertomeu je dejal, da bodo podpirali in zaščitili klube. Foto: EPA
Veljko Mršić
Cedevita želi igrati v Evropskem pokalu, zato ji grozi izključitev iz hrvaškega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić
Želja Partizana kljub Fibini potezi ostaja nastop v Evropskem pokalu. Foto: Partizan NIS

Katalonec je dejal, da se ne čuti krivega zaradi groženj od Fiba Evrope, ki je 14 nacionalnim zvezam – tudi slovenski – zagrozila s prepovedjo nastopanja na tekmovanjih pod njenim okriljem, če bodo njihovi klubi nastopili v Evropskem pokalu, namesto v Fibini ligi prvakov. "Krivda zagotovo ni moja. Pred 15 dnevi je bil položaj popolnoma drugačen, toda ko je Fiba prišla do zaključka, da ne bo mogla 'premagati' Evrolige, se je odločila za pretirano reakcijo, lahko bi ji rekli brutalno. Zanima me, kako bo Fiba pojasnila Španiji in Litvi, ki sta si priborili pravico nastopa na olimpijskih igrah, da poleti ne bosta mogli nastopiti v Riu," je v pogovoru za italijanski dnevnik Corriera della Sera dejal Bertomeu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Bertomeu je tudi poudaril, da obstaja možnost, da bi Italija in Srbija izgubili organizacijo kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah, ki bi se namesto tega igral v Nemčiji in Finski: "Generalni sekretar Fibe Patrick Baumann je poslal pismo nemški in finski košarkarski zvezi in od njiju zahteval, da se odločita glede organizacije turnirja. Zanima me, kako je mogoče turnir organizirati v le štirih dneh." Ob tem je še dodal: "Dvakrat smo pisali na Fibo z željo, da bi imeli sestanek, obakrat brez odgovora. Fiba bo naredila veliko napako, če se ne bo želela pogovarjati z nami. Mislim, da bomo na koncu mi tisti, ki bomo zmagali. Tako ali drugače."

Bertomeu je v pismu predsedniku srbske zveze Draganu Đilasu zapisal, da je njihova stran pripravljena na pogovor, a da želijo, da Fiba spoštuje pravila in enakopravno obravnava vse strani. Želijo, da se spor reši, a v izsiljevanja Fibe ne bodo privolili. Košarkarska zveza Slovenije je v sredo poslala pismo na Fibo, v katerem je med drugim zapisala, da so nacionalne zveze v skupni izjavi poleti 2015 samo izrazile podporo svojim klubom, da lahko igrajo v Jadranski ligi, ki jo je Fiba tako ali tako priznala. KZS podpira sprožitev postopkov proti domnevnemu protikonkurenčnemu in nezakonitemu ravnanju Eca, ki ga je sprožila Fiba Evrope.

Hrvaška povsem v podporo Fibi
Suspendirane so bile vse nacionalne zveze, katerih klubi sodelujejo v Ligi ABA. Hrvaška zveza je na Fibo poslala pismo podpore, v katerem so zapisali, da bodo spoštovali predpise Mednarodne košarkarske zveze. V tem primeru bodo Cedevito in Zadar, če bosta želela v novi sezoni sodelovati v Ulebovem Evropskem pokalu, kaznovali. Hrvaška jamči, da klubi ne bodo sodelovali v tem tekmovanju, saj ne želi ogroziti sodelovanja na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre na Eurobasketu 2017.

Težava je, ker sta Zadar in Cedevita podpisala sporazum z Evropskim pokalom. Tudi s HKS-ja so v izjavi dodali, da nimajo nobene zveze z Ligo ABA, niso njeni lastniki in ne donatorji. Dokler se spor ne reši, HKS ne priznava več Lige ABA. Medtem športni direktor Cedevite Matej Mamić verjame, da bodo našli rešitev, v grožnje s suspenzom in izključitvijo iz hrvaškega prvenstva pa ne verjame. Mamić je ob tem pozval zvezo, naj gleda na interes klubov, ki praktično vsi podpirajo Ligo ABA.

Partizan vztraja, Litva odločno proti Fibi
Na morebitni suspenz iz srbskega prvenstva se ne ozirajo niti pri Partizanu. Beograjčani pravijo, da bodo, če bodo sprejeti, v vsakem primeru igrali Evropski pokal, saj se želijo vrniti v Evroligo, pot pa vidijo prek Evropskega pokala. Dogovora sicer še niso podpisali, saj čakajo, da Mega Leks odstopi mesto v evropskem tekmovanju.

Litva je stopila v bran klubom. Žalgiris in Lietuvos Rytas zagotovo ne bosta suspendirana. Predsednik zveze Remigijus Milasius je dejal, da Fiba obljublja denar, ki pa ga nima, in takšne Lige prvakov klubi ne želijo. Sploh nimajo sponzorja, ki bi prinašal denar, Evroliga pa ga ima. Dodal je, da obstaja možnost, da bi nacionalne zveze ustanovile svojo organizacijo, ki ne bi imela nobene zveze s Fibo.