Slovenija je na zadnjem EuroBasketu obstala v osmini finala in jo za naslednje prvenstvo čakajo kvalifikacije. Konec avgusta in začetek septembra bi se morala v njih pomeriti z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom, a trenutno je v suspenzu, ki ji prepoveduje nastop. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na zadnjem EuroBasketu obstala v osmini finala in jo za naslednje prvenstvo čakajo kvalifikacije. Konec avgusta in začetek septembra bi se morala v njih pomeriti z Ukrajino, Bolgarijo in Kosovom, a trenutno je v suspenzu, ki ji prepoveduje nastop. Foto: www.alesfevzer.com
Pau Gasol
Evropski prvaki Španci in podprvaki Litovci so si priigrali neposredno vozovnico v Rio. Španski klubi – najmočnejši so tako ali tako v Evroligi – so se odločili za Evropski pokal. Litovski velikan Žalgiris je član Evrolige, Lietuvos Rytas pa je odločen zaigrati v Evropskem pokalu. Foto: EPA
Aleksandar Đorđević
Srbija in Italija bi morali gostiti kvalifikacijska turnirja za olimpijske igre. Od evropskih reprezentanc bi nastopile še Francija, Grčija, Češka, Latvija, Hrvaška in Turčija. Foto: EPA
Od slovenskih klubov ima ambicije po nastopu v Evropskem pokalu Union Olimpija, Slovenija pa je suspendirana zaradi Lige ABA, kjer bosta naslednje leto igrala dva slovenska kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Fiba: Bitka v kateri bo nekdo potegnil kratko
Fiba prepovedala Sloveniji nastop na prvenstvu

V petek so s Fiba Europe na 14 košarkarskih zvez poslali pismo, katerega podpisnik je bil generalni sekretar Kamil Nowak, s sporočilom o suspenzu vseh reprezentančnih selekcij iz tekmovanj Fiba Europe. Klubi Lige ABA so se odločili, da bodo sodelovali z ECA (European Commercial Assets) in bodo torej igrali v tekmovanjih ligaškega združenja Uleb, kamor spadata Evroliga in Evropski pokal. V Evroligi bo nastopilo 16 najmočnejših klubov stare celine, v drugem rangu pa 24. Tu si mesto obeta tudi Olimpija, čeprav ga nima zagotovljenega.

Zaradi jadranske odločitve je suspendiran tudi KZS, četudi v Fibini Ligi prvakov nima zagotovljenega predstavnika. Glede na odločitve klubov – najmočnejši so se skoraj vsi odločili za Ulebovi tekmovanji – bo Fibino klubsko tekmovanje na približno enaki ravni kot doslej – Eurochallenge oziroma Fibin Evropski pokal, kot se je imenoval v zadnji sezoni.

KZS pripravil odgovor
Fiba je, ko je skušala preobrniti razmerje v klubski košarki, sprva obljubljala zajeten kupček denarja, a finančna pogača je bistveno manjša in še posebej za najmočnejše klube nič kaj privlačna. Najboljši klubi se na grožnjo Fibe niso ozirali in so ustanovili Evroligo, ki bo dokaj zaprta. Na neki način je Fiba priznala poraz pred Evroligo, a obetala si je vsaj sodelovanje "drugokategornikov", ki pa so raje izbrali privlačnejši Ulebov Evropski pokal. Grožnje je Fiba uresničila in suspendirala 14 zvez. Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija, Grčija, Turčija, Izrael, Rusija, Litva, Poljska, Italija in Španija je seznam 14 suspendiranih zvez in reprezentanc, ki naj ne bi smele igrati na EuroBasketu 2017.

Predsednik KZS-ja Matej Erjavec že več kot leto dni previdno zatrjuje, da ne ve, kako resne so Fibine grožnje. Zdaj je torej Mednarodna košarkarska zveza naredila korak naprej in Slovenija je med tistimi, ki so brez evropskega prvenstva. Pismo so dobile vse države, katerih klubi igrajo v Ligi ABA. KZS je napovedal, da bo na Fibo do srede, ko se bo iztekel pritožbeni rok, poslal odgovor, v katerem so zapisali, da naj Fiba rešuje problematiko na relaciji z Ligo ABA in da s tem KZS, ki podpira Fibino ligo prvakov, nima nič. Dejansko KZS lahko od klubov zahteva le igranje v državnem prvenstvu, ne pa v evropskih tekmovanjih.

Na Jadranu še niso enotni
Na Hrvaškem je predsednik zveze Ivan Šuker s suspenzom že zagrozil Cedeviti in Zadru, ker sta podprla Uleb. Po besedah Šukerja je takšna odločitev "v interesu hrvaške košarke". "Če nekdo misli, da je njegova prihodnost v Ligi ABA, naj v njej igra, a mi kot zveza, se moramo držati tistega, kar pravi Fiba," je dodal. Pri Cedeviti so odločni, da odločitve glede Evropskega pokala ne bodo spreminjali. V Srbiji je v takšnem položaju Partizan. Predsednik srbske zveze Dragan Đilas je s sodelavci poslal pismo prvemu možu Evrolige Jordiju Bertomeuu in generalnemu sekretarju Fibe Patricku Baumannu ter ju pozval, naj najdeta skupno rešitev. V tem sporu posameznik ne more zmagati proti Fibi, skupaj pa se lahko marsikaj doseže, a jadranski prostor, se zdi, znova razdeljen.

Če je bil Jadran že lani z Ligo ABA nekakšen poligon za dvoboj Fibe in Uleba, pa je Fiba šla tokrat dlje in suspendirala tudi evropske velesile. V Španiji, deželi aktualnih evropskih prvakov in najmočnejše lige v Evropi, so dejali, da so prepričani, da suspenz ne bo zdržal, in bodo države nastopile na EuroBasketu. Sicer pa so dodali, da so sankcije Fibe nerazumljive, saj kaznujejo klube iz Evropskega pokala, ne pa tudi iz Evrolige.

Suspenz tudi z olimpijskih iger
V Srbiji se predvsem bojijo zaradi olimpijskih iger. Beograd bi moral gostiti kvalifikacijski turnir za Rio, toda Fiba Europe je že naslovila poziv na višjo instanco. Do 24. aprila naj bi bilo znano, če bodo sankcije Fiba Europe veljale tudi za druga Fibina tekmovanja. Tako bodo lahko Italija, Hrvaška, Grčija, Turčija in Srbija ostale brez kvalifikacij. Pridružiti bi se jim morala še Češka, kajti Nymburk je tudi podpisal za Evropski pokal.
Fiba bo, kot smo izvedeli, to sprejela. Namreč prek virov smo pridobili pismo, ki ga je Baumann naslovil na finsko zvezo, v njem pa sporoča, da je Finska "zaradi uvrstitve v prejšnji fazi olimpijskih kvalifikacij, Eurobasketu 2015, zasedla mesto, ki ji omogoča, da je naslednja v vrsti za kvalifikacijske turnirje". Ob tem dodaja, da bi radi čim prej dobili odgovor, ali so Finci pripravljeni celo organizirati turnir oziroma vsaj nastopiti ter zaigrati s čim boljšo ekipo. Na evropskem prvenstvu je Finska izpadla v osmini finala in zasedla končno 16. mesto, ima pa tudi predstavnika v Ligi VTB, ki je podpisala z ECO-jem.

Dvoličnost Fibe
Trenutni položaj spominja na leto 2000, ko pri Fibi niso razumeli, da se je razmerje moči spremenilo in da imajo klubi denar, posledično pa želijo imeti besedo o svoji usodi. Fiba je trmasto vztrajala pri svojem in prišlo je do razkola, nastali sta dve tekmovanji, na koncu pa je kot zmagovalec po bitki odšel Uleb. Zdaj je nastala prava vojna, tokratno "napenjanje mišic" pa je še intenzivnejše kot tedaj. Fiba znova le pogojuje, a klubom ne predstavi nobenega konkretnega razloga, da bi se odločili za njeno tekmovanje.

Ob vsem skupaj se ne sme pozabiti dvoličnosti Fibe, ki ni obravnavala vseh enako. Tudi VTB-liga se je na primer odločila za Uleb, pa niso kaznovane vse zveze, tako kot sta bosanska ali makedonska, ko njuni klubi ne bodo igrali Evropskega pokala. Kaznovani sta le zaradi sodelovanja v Ligi ABA, kar Finska, Estonija, Belorusija, Kazahstan, Latvija in Češka za VTB niso. Finsko celo novačijo za olimpijske kvalifikacije, kjer naj bi nastopili tudi Češka in Latvija. Liga prvakov pa je praktično enaka kot Evroliga, čeprav so najprej zatrjevali nasprotno, le da je kakovost klubov seveda na bistveno nižji ravni. Da Lige NBA in njene nedotakljivosti v vseh primerih sploh ne omenjamo.

Če je lahko samostojno klubsko tekmovanje ...
Grožnje so hujše kot pred 16 leti, v položaju nemoči pa, se zdi, se je Fiba oprijela zadnje rešilne bilke in pritisnila na reprezentance. V sporu je kaznovan tako tretji. Dejanske poti nazaj ni. Če bo Fiba popustila, bo izgubila precej kredibilne moči, veliko adutov pa tudi sicer nima. Kaj pa, če bodo sledile nasprotne sankcije in na primer klubi ne bodo pustili svojih igralcev v reprezentance? Če so leta 2000 lahko najmočnejši klubi ustanovili svojo ligo, ki je bila močnejša od Fibine, zakaj ne bi zdaj zveze ustanovile svojega prvenstva, ki bo bistveno močnejše od Fibinega …

Fiba: Bitka v kateri bo nekdo potegnil kratko
Fiba prepovedala Sloveniji nastop na prvenstvu