Fotografija izpred treh let, ko sta v pokalu odigrala vsak na svoji strani Dino in Edo ključno vlogo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fotografija izpred treh let, ko sta v pokalu odigrala vsak na svoji strani Dino in Edo ključno vlogo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
Letos je Edo že dvignil pokal, ki ga je Krka osvojila prvič in ima tako priložnost za prvo dvojno krono. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić
To bo 23. finale DP-ja. Krka je osvojila šest naslovov - štiri zapored -, Olimpija pa že 15. Foto: Aleš Fevžer
Edo Murić
Krka je uspešnejša v medsebojnih dvobojih letos. Slavila je v finalu pokala ter doma v Ligi ABA in na obeh tekmah DP-ja, Olimpija pa je bila boljša v superpokalu in doma v Ligi ABA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V četrtfinalu je Olimpija premagala Grosuplje, Krka pa Portorož, v polfinalu pa so se Ljubljančani namučili proti Heliosu, Novomeščani pa proti Hopsom. Foto: Aleš Fevžer
Krka v finalu v vlogi favorita

vlogo pa bosta – vsak na svoji strani – tokrat igrala brata, Dino in Edo Murić.

Edo, ki je leto dni mlajši od 24-letnega Dina, je glavni nosilec igre Krke. Ljubljančan v novomeškem dresu je tudi prvi strelec aktualnih državnih prvakov, Dino pa je drugi Olimpije, saj v povprečju dosega malenkost manj točk kot Sasu Salin, ki pa zaradi poškodbe veliko v Ligi Telemach ni igral. Dino, ki se je letos vrnil po hudi poškodbi kolena, je najboljši skakalec zmajev.

Že tretjo sezono igrata brata za najboljša slovenska kluba, toda letos bo finale, ki se začne v četrtek ob 20.00 v Novem mestu, za Murića še toliko zanimivejši, ker sta dejansko glavna oziroma ključna moža svojega moštva. "V finalu sta najboljši slovenski ekipi in lahko bomo spet spremljali pravi derbi v boju za naslov. Obe ekipi sta letos imeli vzpone in padce. Veliko bo odvisno od začetka in že na prvi tekmi se bo veliko videlo. Trdo delamo, da že na prvi tekmi pokažemo, da smo boljši. Serija bo naporna in dolga. Pomembna bo dobra priprava in da se zdrži ta naporen ritem," je dejal mlajši izmed bratov.

Prednost Krke daljša klop

Edo je izpostavil naporen ritem, saj bo v primeru petih tekem prvak znan v desetih dneh, srečanja pa si sledijo na dva oziroma tri dni, kar bi bila lahko prednost Krke: "Igra se v napornem ritmu in v enem tednu toliko tekem. Olimpija ima težave s poškodbami, tukaj pa ni časa za počitek. Bo Olimpiji nekoliko težje kot nam, kar se tiče rotacije. Pri nas je 11 ali pa celo 12 igralcev, ki lahko stopijo na parket. Poskušali bomo s čim višjim ritmom odigrati tekme. Nas je veliko in imamo to prednost, ki jo bomo poskušali izkoristiti."

Ob tem pa je krilni košarkar državnih prvakov poudaril tudi željo, ki bi lahko bila odločilna: "Zmagala bo ekipa, ki si bo bolj želela. To se, še posebej letos, vidi v vseh športih. Zmagujejo ekipe, ki imajo večjo željo in verjamejo vase. Mi definitivno verjamemo vase in v svoje sposobnosti. Motivirani bomo tako, kot smo vedno proti Olimpiji. Upam, da bo tudi Olimpija pokazala veliko željo in bo motivirana, da bomo v finalu gledali dobro košarko. Zmaga naj boljši, in upam, da bomo to mi. Gledati dobro košarko v finalu si nedvomno zaslužijo tudi gledalci."

Finale je zgodba zase

Po štirih zaporednih naslovih državnega prvaka ima Krka letos prvič priložnost, da osvoji dvojno krono: "Mi imamo pokal, Olimpija pa superpokal. To je za nami. Lepo bi bilo osvojiti peti zaporedni naslov. Bilo bi tudi zasluženo, saj smo letos pokazali boljše igre od Olimpije, ampak to nič ne šteje. Finale je zgodba zase."

"Res je, da imamo v obeh ekipah veliko mladih igralcev, ki veliko igrajo, in tako so razumljivi vsi vzponi in padci. Ko nas je Olimpija zanesljivo premagala, je bila v vzponu, potem je padla, pa smo se mi nekoliko dvignili. So bile tudi kar visoke razlike. Toda ekipa, ki bo bolj sveža in bo igrala agresivnejšo ter hitrejšo košarko, bo v prednosti. Se pa že zelo veselimo začetka,"
je dodal Ljubljančan, ki bo letos dopolnil 23 let in je barve Slovenije že branil na dveh evropskih prvenstvih.

Tokrat je favorit Krka

"To je zdaj že kar tradicija, da se s Krko pomerimo v finalu. Obe ekipi sta tu zasluženo, saj sta najboljši v Sloveniji. Pričakujem trd boj, dobre tekme in upam, da veliko gledalcev. Verjamem, da bo zanimivo. Dobro se poznamo in vemo, kaj lahko pričakujemo drug od drugega. Finalna serija bo igra živcev, odločala bo koncentracija in dobra igra v obrambi. Ključna bo tudi koncentracija v napadu ter skok, kjer bodo ključne borbenost, energija in večja želja. Ključne bodo tiste žoge, ki pravimo, da niso od nikogar,"
je Dino strnil pričakovanja pred finalom.

Starejši izmed bratov je vlogo favoritov tokrat jasno namenil Krki, ki jo je v zadnjih sezonah večkrat, kot pravi, preložila na Olimpijo: "Krka je v zadnjih sezonah igrala nekakšne psihološke igrice in preložila vlogo favoritov na nas ter dejala, da ne pričakuje nič od tega finala. Vedno so pa zelo motivirani, napolnijo dvorano in konec koncev tudi dobro igrajo. To delajo, da se sprostijo in ne igrajo pod takim pritiskom. Letos so favoriti. Za nami je težka sezona in imamo precej težav s poškodbami, a hvala bogu, smo vsaj zdaj trenirali z vsemi, ki jih imamo še na voljo. Končno smo skupaj in smo na vseh položajih zdaj oboji kar dobro pokriti."

V Tivoliju se zmaji dobro počutijo

Dino se je letos vrnil po hudi poškodbi kolena, ko je dolgo počival. Okrevanje se je zavleklo, a zdaj je Murić ključni mož ljubljanske zasedbe: "Veliko igralcev je manjkalo. Nismo imeli Salina, ki odlično igra, tudi ne Vladovića, ki je eden od nosilcev. Od šestih oziroma sedmih igralcev smo trije ali štirje morali dati krepko čez deset točk. Zato sem več igral, nisem pa pričakoval, da bom imel tako hitro tako pomembno vlogo. Prišel sem v rotacijo in lovil to formo. Sicer s formo še nisem zadovoljen, toda takšna je situacija. Sem tak igralec, ki se veliko giblje, skače, teče in igra v obrambi. Na začetku sem imel kar nekaj težav in sem čutil koleno. Tako sem imel po tekmah kakšen prost dan več in opravil sem več terapij. Zavedam se, da moram biti previden in toliko, koliko bom vlagal, tako mi bo koleno služilo. Čas celi rane in vsak mesec je koleno boljše."

Prva tekma v Ljubljani oziroma druga serije bo namesto v Stožicah v Tivoliju, kjer zmaji zdaj trenirajo, Dino pa pravi, da se v hramu slovenske košarke in nekdanjem domovanju Ljubljančani dobro počutijo: "V soboto nas čaka tekma v Tivoliju, kjer mi je zelo všeč. Zdaj tam treniramo. Zrak je čisto drug v Tivoliju, ki je bolj domača in prikupna dvorana. Spomin ob vstopu v dvorano seže v šolske dni, ko smo tam odigrali kakšno tekmo, in v čas, ko nas je vodil Zdovc, ko smo tudi trenirali v Tivoliju. Tudi videti je bolj polna, ko so notri gledalci. V Tivoliju smo lani premagali Krko, tako da se kar veselim te tekme."

Letos v reprezentanci oba brata Murić?

Edo je odigral za izbrano vrsto že dve veliki tekmovanji, udeležbo na zadnjih dveh je Dinu preprečila poškodba, pred SP-jem 2010 pa je skupaj z Zoranom Dragićem kot zadnji odpadel s seznama. Letos bo po dobrih igrah Dino, ki ga tako kot brata odlikuje nepopustljivost in srčna borbenost za vsako žogo, le da starejši igra bolj pod košem, zagotovo tudi zanimiv za selektorja Jureta Zdovca, s katerim sta že sodelovala, toda o poletju in reprezentanci še ne razmišlja: "Zdaj je Zdovc selektor in po izkušnjah lahko rečem, da je zares odličen trener. Je vsestranski in razume vse situacije ter igralce. Bil je vrhunski igralec in ve o košarki vse. Vse je osvojil kot igralec. Vesel sem, da so ga imenovali za selektorja, a po pravici ne razmišljam o reprezentanci. Zdaj sem z mislimi le pri Olimpiji, kolenu in zdravju."

FINALE, prva tekma, danes ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA 0:0

Druga tekma, sobota ob 18.30:
UNION OLIMPIJA - KRKA (v Tivoliju)

Tretja tekma, torek, 27. 5., ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Morebitna četrta tekma bo 29. maja, peta pa 31. maja.

Vse tekme bodo v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage.

Krka v finalu v vlogi favorita