Luka Rupnik je predvsem v drugem polčasu odlično vodil slovensko igro v napadu, ob tem pa se je zelo izkazal tudi v obrambi, ko je ukradel kar pet žog in še nekajkrat prekinil latvijske napade. Foto: Vladimir Nikolič
Luka Rupnik je predvsem v drugem polčasu odlično vodil slovensko igro v napadu, ob tem pa se je zelo izkazal tudi v obrambi, ko je ukradel kar pet žog in še nekajkrat prekinil latvijske napade. Foto: Vladimir Nikolič
Alen Omić
Najboljši strelec Slovenije je bil tudi tokrat Alen Omić. Visoki center je zbral 14 točk. Foto: Vladimir Nikolič
Jaka Lakovič, Luka Rupnik
Kapetan reprezentance Jaka Lakovič, ki je po tekmi čestital mlajšim članom, je velik idol Luke Rupnika, v zadnjem času pa že kar njegov mentor. Foto: Vladimir Nikolič
Gezim Morina
Tokrat strelskega dneva ni imel prvi krilni center Marko Pajić, ga je pa dostojno z 11 točkami nadomestil Gezim Morina. Foto: Vladimir Nikolič
Še četrta zmaga mladih košarkarjev

odlično defenzivno predstavo Slovencev proti Latviji ponazorijo besede zagovornika obrambe Zmaga Sagadina.

Mlajši člani uspešno nadaljujejo pot proti visoko zastavljenim ciljem na domačem evropskem prvenstvu. V prvi tekmi drugega dela tekmovanja so v Domžalah z 69:62 premagali Latvijo in tako ostajajo še neporaženi in na vrhu skupine F. Po prvem polčasu sta bili reprezentanci poravnani na 37, nato pa so Slovenci zablesteli v obrambi, po zaslugi Luke Rupnika onemogočili nemoteno pripravo napadov varovancem nekdanjega organizatorja igre ljubljanske Olimpije Robertsa Štelmahersa in tako prevzeli pobudo.

V drugem polčasu obramba briljantna
Po tekmi je selektorju Sagadinu, ki vso svojo trenersko kariero že slovi po trdi obrambi, defenzivni preporod v drugem polčasu narisal na obraz prešeren nasmešek: "Sem zadovoljen, saj štejejo samo zmage, umetniški vtis tu ne šteje nič. To je bila druga tekma, po Švedski, na kateri smo bili zelo nervozni, posledično pa bili neprecizni pri metu. Imeli smo zelo slab met In izgubili smo kar 20 žog. Po navadi se po tolikih izgubljenih žogah izgubi tekmo. Drugi polčas smo v obrambi odigrali briljantno. S to obrambo sem izjemno zadovoljen. Prvič na tem prvenstvu smo odigrali takšno obrambo, da, tudi če ti ne gre v napadu, tekmo vseeno dobiš. Kot jim govorim, nič hudega, če ga ne damo, glavno, da ga obranimo. Zmaga proti Latviji je verjetno pomenila že uvrstitev v naslednji del prvenstva, zato mislim, da bomo v torek odigrali bolj sproščeno, posledično pa bomo bolj precizni v napadu."

Pri Latviji sta znova odlično odigrala najnevarnejša posameznika Štelmahersove vrste Jannis Timma, ki je zbral 17 točk, in Ojars Silins, ki jih je dodal 15. Ta latvijska generacija je lani gostila svetovno prvenstvo do 19 let, ki ga je osvojila Litva, domači košarkarji pa so zasedli deseto mesto. Glavni imeni, ki od lanskega moštva manjkata, sta vsekakor član Partizana Davis Bertans, ki je k Olimpiji prišel kot izjemen talent, nato pa zaradi finančnih težav zapustil zmajevo gnezdo, in Edmunds Dukulis, ki je bil na svetovnem prvenstvu prvi latvijski strelec.

Najboljši strelec znova Omić
Kljub zmagi je Sagadin opozoril na nervozno igro v napadu in posledično slab odstotek meta ter številne izgubljene žoge. Kar sedem jih je zapravil Klemen Prepelič, ki tokrat ni imel svojega dne (1/6 iz igre), a je vseeno zbral šest podaj. Pod obročem so nasprotniki ponovno ogromno dela imeli z Alenom Omićem, ki je bil tudi tokrat prvi strelec s 14 točkami, ujel je tudi sedem odbitih žog in podelil dve blokadi. Po 11 točk sta dodala Matej Rojc in Gezim Morina. Oba sta prikazala najboljši predstavi na prvenstvu.

V obrambi je tokrat odlična predstava uspela Rupniku. Prvi organizator igre Slovenije je v prvem polčasu nekajkrat še dovolil, da je Marcis Vitols po bloku soigralcev in slabem prevzemanju Slovencev prišel pod obroč, v drugem pa z izjemno požrtvovalno in borbeno igro povsem onemogočil organizacijo latvijskih napadov. Na koncu je 19-letni branilec Slovana ukradel kar pet žog, ob tem v statistiko vpisal še štiri skoke, tri podaje in sedem točk, vključno s prostima metoma, s katerima je ob koncu srečanja potrdil slovensko zmago.

Rupnik pokazal velik napredek v obrambi
"Ta zmaga je prigarana. Ključ do zmage je bila vsekakor timska obramba. V drugem polčasu smo dobili le 25 točk. Potrdili smo rek, da obramba zmaguje, in v takem slogu moramo nadaljevati,"
je povedal Rupnik, ki je lani nastopil tudi že na članskem Eurobasketu. Že večkrat je poudaril, da je pod Sagadinom napredoval v obrambi, kar je tokrat tudi pokazal na parketu: "Zmago je ob polčasu rekel, da je dovolj zafrkavanja, začnimo s trdo obrambo in naj ne dovolimo Latvijcem, da prihajajo in zadevajo odpre mete. Razleteli smo se po igrišču. Sam sem si želel prebiti čim več minut na parketu. Upravičil sem zaupanje in dane minute selektorja z nenehnim pritiskom in ukradenimi žogami. Sagadinov sistem slaba obramba-klop je učinkovit. Popravil sem se v obrambi. Garam vsako minuto in poskušam narediti vse, kar je v moji moči."

Turki so pravi 'dedci'
Naslednji nasprotnik Slovenije je Turčija, ki je po porazu s Španijo v drugi del nesla tri točke, nato pa s kar 95:68 nadigrala sicer zelo solidne Italijane. "Turki so za vse veliko presenečenje, in to v pozitivnem smislu. Še posebej po tekmi z Italijo, ko so se dobesedno razleteli po igrišču. Odigrali so briljantno tekmo in deklasirali Italijane, kar je šokanten rezultat. Pokazali so, da so sposobni dati 90 točk in da so zelo močni v skoku. Že kar nekaj tekem so dobili s skokom v napadu. So fizično zelo močni, pravi 'dedci'. Fizično se bomo Turkom zelo težko zoperstavili. Morali bomo igrati tehnično, hitreje in raztegniti igro. So Turki že na turnirju pokazali, da nepremagljivi niso," se je Turkov dotaknil Sagadin, Rupnik pa dodal: "Turki so strahovito nastopili proti Italijo. Ne smemo iti v tekmo s preveč spoštovanja. Če bomo podobno igrali v obrambi kot proti Latviji in racionalno v napadu, nam zmaga ne uide."

Še četrta zmaga mladih košarkarjev