Aleš Pipan je Slovenijo drugič zapored popeljal v četrtfinale EP-ja, kjer pa obakrat ni iztržila tistega, česar je bila sposobna. Foto: EPA
Aleš Pipan je Slovenijo drugič zapored popeljal v četrtfinale EP-ja, kjer pa obakrat ni iztržila tistega, česar je bila sposobna. Foto: EPA
Slovenski navijač
Slovenski navijači so zadnje dni doživljali vzpone in padce. Foto: EPA
Košarkarji v Peking s postankom
Ime tedna: Aleš Pipan

Selektorju slovenskih košarkarjev mnogi očitajo, da v končnici četrtfinalne tekme evropskega prvenstva ni sprejemal najboljših odločitev. Zadnjo akcijo je za Radio Slovenija, kjer so ga poslušalci izbrali za Ime tedna, pokomentiral takole: "Dogovorili smo se, da v zadnji akciji poskušamo izsiliti prekršek na Lakoviču, Nesteroviču ali Smodišu. Žal se je izteklo drugače. Izgubili smo zaradi lastnih napak." So nam morda ponagajali tudi sodniki? "Trenerji naj se ne bi ukvarjali s sojenjem, vendar je res, da so na tem prvenstvu včasih bile smešne odločitve v našo škodo."

Pipan je dodal, da se je po velikem šoku veliko pogovarjal z igralci, fantje pa so pokazali, da so iz pravega testa in premagali Francoze.

"Tudi mi smo čutili, da lahko storimo nekaj več"
"Pred odhodom na EP nihče ni verjel v nas in da se lahko uvrstimo v 2. krog. V prvem delu smo pokazali, da smo prava ekipa in da se lahko kosamo z vsakim. Apetiti so normalno narasli, tudi mi pa smo čutili, da lahko storimo nekaj več. Potem se je zgodila Grčija, proti kateri smo imeli zmago že v žepu, vendar nismo prva reprezentanca, ki se ji je to zgodilo niti zadnja. To je košarka. Nekaj trenutkov padca koncentracije nas je stalo zmage in uvrstitve v polfinale. Vendar smo izpolnili cilj. Slovenija je spet med najboljšimi osmimi reprezentancami v Evropi, uvrstili smo se na naslednje evropsko prvenstvo in na kvalifikacije za olimpijske igre. Lahko smo vsi skupaj zadovoljni," je celotno prvenstvo ocenil slovenski selektor.

Odločitev o prihodnosti v dveh do treh mesecih
Na vprašanje, kako naprej, je odgovoril: "Veliko časa je še za analize. Košarka je specifičen šport, kjer včasih odloča ena žoga, kjer tudi pet sekund do konca tekme nič ne pomeni. Bistvo je, da vedno sestavimo ekipo, ki se bo pošteno borila za barve Slovenije. Treba je malo prespati vse skupaj, se spočiti, analizirati, kaj se je dogajalo na prvenstvu in okoli njega. Mislim, da se ne mudi. Pomembno je, da nekako sklenemo glave, zberemo misli in se v roku dveh ali treh mesecev odločimo. Za zdaj lahko rečem le to, da mi je bilo v čast, da sem vodil to ekipo. Rad bi še naprej delal z reprezentanco, vendar bomo videli, kako se bodo stvari odvijale."

"Nikogar ne obsojam"
Pred prvenstvom je bilo veliko črnila prelitega tudi na račun številnih odpovedi, ki so doletele reprezentanco. Pipan se je še enkrat ozrl nazaj: "Nikogar ne obsojam, igralci imajo svoje interese, njihova pravica je, da prosti čas preživijo tako, kot hočejo. Tistim, ki so se odzvali, pa je treba čestitati in gledati naprej."

"Prav je, da so zmagali Rusi"
In za koga je navijal v finalu? "Nisem navijal niti za ene niti za druge. Rusi so zasluženo slavili. Prvenstvo je bilo pripravljeno tako, da bi slavili Španci. Na koncu je zmaga pripadla Rusom. Prav je, da je tako."

Pipan po prvenstvu že hiti novim izzivom naproti. Takoj odhaja na Poljsko, kjer ga klub že nestrpno pričakuje, njega pa čakajo nove obveznosti.

M. R.

Košarkarji v Peking s postankom
Ime tedna: Aleš Pipan