Peter Vilfan je privoščil zmago Rusom. Foto: RTV SLO
Peter Vilfan je privoščil zmago Rusom. Foto: RTV SLO
Andrej Kirilenko
Andrej Kirilenko je po mnenju Vilfana zasluženo MVP EP-ja. Foto: Reuters

Imajo ogromne finančne zmožnosti. Po svoje mi je zelo všeč, da so premagali Špance, ker so ti na tem evropskem prvenstvu velikokrat nastopali prepotentno. Bili so 100-odstotno prepričani, da jim nihče nič ne more in da je zlata medalja lahko samo njihova.

Kdor prehitro slavi ...
V enem od glavnih španskih športnih časopisov so danes že vnaprej napovedali, da bo Španija evropski, svetovni in naslednje leto še olimpijski prvak.

Slaba organizacija EP-ja
Tudi organizacijsko je bilo prvenstvo slabo izpeljano, saj Španija velja za košarkarsko državo. Pritožbe so imeli v nekaterih ekipah, pa tudi novinarji nismo bili zadovoljni, na prejšnjih tekmovanjih je bilo veliko boljše. Španci so evropsko prvenstvo organizirali, da bi osvojili zlato. Včasih se taka nadutost pač slabo konča.

Slovenija spada v tretji kakovostni razred
Po kakovosti njihove reprezentance bodo Španci še vedno v svetovnem vrhu, tako kot tudi Litva, ki se je prav tako vrnila nazaj na vrhunsko sceno. To so tri reprezentance, ki so na tem EP-ju izstopale. Grki so nekje med temi tremi in tistimi od 5. mesta naprej. Tretji kakovostni razred evropske košarke sestavljajo Nemčija, Hrvaška, Slovenija, Francija in tudi Italija in Turčija, ki sta že prej izpadli.

Najkoristnejši igralec prvenstva je ponavadi iz zmagovalne ekipe. Strinjal bi se z izborom Andreja Kirilenka, okusi pa so različni. Izbor je realen in pošten.

Peter Vilfan