K sodelovanju s slovensko reprezentanco ga je, tako kot druge pomočnike, povabil Zdovc, s katerim sta delovala že pri Iraklisu. Foto: MMC RTV SLO
K sodelovanju s slovensko reprezentanco ga je, tako kot druge pomočnike, povabil Zdovc, s katerim sta delovala že pri Iraklisu. Foto: MMC RTV SLO
Stefanos Dedas
S košarko se je dejavno ukvarjal do sedemnajstega leta, potem pa je postal trener. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski košarkarji
Dedas ne bo le analiziral tekmecev, kot član strokovnega štaba pomaga tudi na treningih. Foto: MMC RTV SLO

"Najprej sem pripravil podrobnejšo analizo naše reprezentance, da je lahko selektor natančneje videl, kje in kako lahko igrajo njegovi izbranci, in da je lahko sestavil osnovni načrt priprav," je povedal 27-letni perspektivni trener, ki je s Konjičanom sodeloval že pri Iraklisu: "Sodelovanje je bilo dobro, všeč mu je, kako razmišljam, prav tako pa mislim tudi jaz."

Dobro govori tudi srbsko
Ob njegovem imenovanju je bila slovenska javnost presenečena, obenem pa skeptična, saj Grka ni poznal nihče. Zdovc je imel pri izbiri vseh njegovih pomočnikov popolno avtonomnost. "Morda sem bil tudi sam malce presenečen, a je predvsem zame to velika čast in izziv pomagati slovenski reprezentanci. Ekipa z vodstvom je res dobra," se je spomnil Dedas, ki dobro govori tudi srbsko, medtem ko se bo moral slovenščine še priučiti. Ima pa že slovensko ime, v reprezentanci ga kličejo Janez.

Od Stojakovića ne zahteva ničesar
Nekdanji igralec, od sedmega do sedemnajstega leta se je aktivneje mudil po košarkarskih parketih, skrbi predvsem za analizo tekmecev, kljub temu pa s svojimi izkušnjami pomaga tudi na samih treningih. "Lotil sem se tudi že naših prvih nasprotnikov, Britancev, Srbov in Špancev, a bo natančnejša analiza prišla šele, ko se bodo začele prve pripravljalne tekme. Presenečenj ne bo, pripravljeni smo na vsak scenarij," je povedal pomočnik Zdovca in pa edini Grk, ki ga ima po njegovih besedah res rad nekdanji srbski reprezentant Predrag Stojaković. Ta se na novo sezono po navadi pripravlja v Solunu (kjer ima hišo) pri Dedasu, ki od svojega dobrega prijatelja, v nasprotju z drugimi Grki, ne zahteva niti evra.

Dodatna prednost ob morebitni tekmi z Grčijo?
Na letošnjem prvenstvu bo svet narobe, grška reprezentanca je v svoje vrste kot selektorja zvabila Litovca, Grk pa pomaga Sloveniji. "Z grško zvezo nimam nobene povezave, nekaj ljudi tam poznam, a z njimi o tem ne govorimo preveč," je dejal in nas spomnil, da do grške zveze ne goji nobenih zamer, bo pa v primeru slovenske tekme s svojimi sodržavljani tokrat popolnoma osredotočen na zeleno-bele: "Morda je to, da sem jaz tukaj, še dodatna prednost. Tako bom lahko še bolj pomagal."

Čas, da se naredi korak naprej
O odlični organizaciji letošnje odprave na evropsko prvenstvo čivkajo že vrabčki na strehi, o tem pa se je prepričal tudi grški trener, ki je pri PAOK-u deloval s srbskim strategom Banetom Pralevićem: "Organizacija je podobna kot v Grčiji, saj gre v obeh primerih za košarkarsko državo. Vse je idealno. Čas je, da se naredi korak naprej, saj je ekipa zelo talentirana."