Jirži Welsch, na sliki na evropskem prvenstvu leta 2007, je navijačem ljubljanske Olimpije ostal v lepem spominu. Foto: EPA
Jirži Welsch, na sliki na evropskem prvenstvu leta 2007, je navijačem ljubljanske Olimpije ostal v lepem spominu. Foto: EPA
Jan Vesely
Jan Vesely bo zaigral na prvem velikem tekmovanju. Foto: EPA

Menim, da bo pritisk na strani Slovenije, saj je gostiteljica letošnjega EuroBasketa. Na tej tekmi nimamo veliko izgubiti, zato se bomo vanjo podali sveži in z veliko energije. Gostitelje bomo skušali presenetiti.

Jirži Welsch o tekmi proti Sloveniji
Turkoglu, Barton
Luboš Barton v obrambni akciji proti Hedu Turkogluju. Foto: EPA
Slovenija proti Češki prvič na velikih tekmovanjih
Košarkarji pred novinarje, nato pa v karanteno
Slovenski košarkarji nared za velik izziv

Selektor Božidar Maljković je po zadnji pripravljalni tekmi dejal, da je najtežje srečanje velikega tekmovanja ravno prvo. Ob tem je jasno najlažje za spodbudo in dobro popotnico naprej tekmovanje tudi začeti z zmago in nedvomno so Čehi za izpolnitev teh dveh pogojev primeren nasprotnik. Najpomembneje je, da Slovenci "brez prask" prebijejo led in zmagovito začnejo evropsko prvenstvo.

Vedno znova se ponavlja, da danes že vsi igrajo košarko in da lahko vsak premaga vsakega, kar se je z nekaterimi presenečenji tudi potrdilo na preteklem evropskem prvenstvu v Litvi, tako jasno ne gre nikogar pocenjevati, a obenem se tudi ne sme bežati pred vlogo favorita. Tokrat je ta brez dvoma na slovenski strani. Češka je lahko nevarna in je spoštovanja vredna reprezentanca, a Slovenija vendarle doma meri na visoka mesta, je kakovostnejša in tako bi morala biti Češka ovira, katere preskok Maljkovićevi vrsti ne bi smel povzročati težav.

Zelo uspešna Češkoslovaška
Na dozdajšnjih šestih tekmah so sicer Čehi Slovenijo že dvakrat premagali, obakrat za samo eno točko. Češka bo šele tretjič nastopila na evropskem prvenstvu. Leta 2007 je v Španiji zasedla 15. mesto, pred 14 leti, ko je bilo prvenstvo v Franciji, pa je bila 11. Pred dvema letoma je nastopala še v diviziji B, zdaj pa je znova med elito. Na prvenstvo v Sloveniji se je prebila prek kvalifikacij, kjer je bila ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc svojih skupin, ki so si še zagotovile vstopnico za turnir najboljših reprezentanc stare celine.

Je pa bila Češka nekoč del Češkoslovaške, ki je bila svoj čas izjemno uspešna in je leta 1946 celo postala evropski prvak. Sicer je na evropskih prvenstvih osvojila skupaj 12 medalj, zadnjo leta 1985, ko je v Stuttgartu premoč priznala le Sovjetski zvezi. Tudi nekaj posameznikov je bilo junakov evropskih prvenstev. Ivan Mrazek je bil MVP in najboljši strelec evropskega prvenstva 1951, Miroslav Skerik najboljši strelec štiri leta pozneje, leta 1957 je bil Jirži Baumruk MVP, za kar je bil leta 1967 izbran tudi Jirži Zedniček.

Iz Olimpije v Ligo NBA
Med varovanci Pavla Budinskega, ki so pred prvenstvom odigrali sedem tekem in dve zmagali, sta slovenskim košarkarskim navdušencem tudi dva zelo poznana obraza. Sicer Češka prihaja z mešanico izkušenih ter nekaterih zelo obetavnih igralcev.

"Naša reprezentanca je napredovala v kakovosti. Še pred dvema letoma smo igrali v diviziji B, zdaj pa smo se prebili na Eurobasket. V Slovenijo smo pripeli z dobro mešanico generacij v našem moštvu," je pred prvenstvom povedal Jirži Welsch, ki se z veseljem spominja časov, ko je igral v Sloveniji:"Nekaj posebnega se je vrniti v Slovenijo, kjer sem preživel dve čudoviti sezoni svoje športne poti. Moja kariera na visoki evropski ravni se je začela pri Unionu Olimpiji. V njenem dresu sem odigral prvo evroligaško tekmo, osvojil naslov v Ligi ABA ter postal MVP tekmovanja, spoznal kopico izvrstnih ljudi in sklenil številna prijateljstva."

Welsch in Vesely igrala v Ljubljani
Dve sezoni je 33-letni izvrstni strelec, ki je tudi bil najbolj zaslužen za zadnji češko zmago nad Slovenijo, preživel pri Olimpiji. V Ljubljani je zablestel v drugi sezoni, se uveljavil na evropskem košarkarskem zemljevidu in se nato tudi preizkusil v Ligi NBA, kjer je igral med leti 2002 in 2006. Nato je igral še v Španiji in Belgiji, zdaj pa se je vrnil domov.

Leto dni je bil v Ljubljani, a na drugem koncu pri Slovanu, tudi Jan Vesely. Letos je krilni košarkar, ki meri kar 211 centimetrov, dopolnil 23 let. Trenutno je član Washington Wizardsov, a se v Ligi NBA za enkrat še ni znašel. Odlični skakalec je prišel na Kodeljevo kot izjemno talentirani mladenič , a pod taktirko Aleksandra Sekulića ni dobil prave priložnosti, že naslednje leto pa je bil deležen velike minutaže pri beograjskem Partizanu tudi v Evroligi. Tri leta je sicer nastopal za črno-bele, na naboru NBA-ja leta 2011 pa je bil izbran celo kot šesti.

Kapetan Benda pozdravil poškodbo
V Evropi je dodobra uveljavljen tudi Welschev vrstnik Luboš Barton. Nekdanje krilo Barcelone, ki je večino kariere preigral v Španiji in Italiji, trenutno igra v Braunschweigu. Zelo izkušen je tudi Petr Benda, ki je bil tako rekoč najboljši posameznik izbrane vrste v kvalifikacijah. 204 centimetre visoki reprezentančni kapetan, ki igra za Nymburk, je imel nekaj težav s poškodbo, zaradi česar je bil njegov nastop vprašljiv, a je vse skupaj še pravočasno pozdravil.

Od mlajših košarkarjev velja izpostaviti tudi Tomaša Satoranskega. 21-letni organizator igre si kruh služi v Španiji pri Cajasolu. Njegov soigralec je tudi reprezentančni kolega center Ondrej Balvin, v Španiji pa igrata še Pavel Pumprla in David Jelinek, ki je član Laboral Kutxe in bo tudi eden nosilcev izbrane vrste (nekdaj Tau Ceramica).

Menim, da bo pritisk na strani Slovenije, saj je gostiteljica letošnjega EuroBasketa. Na tej tekmi nimamo veliko izgubiti, zato se bomo vanjo podali sveži in z veliko energije. Gostitelje bomo skušali presenetiti.

Jirži Welsch o tekmi proti Sloveniji
Slovenija proti Češki prvič na velikih tekmovanjih
Košarkarji pred novinarje, nato pa v karanteno
Slovenski košarkarji nared za velik izziv