Tony Parker je brez dvoma prvi zvezdnik letošnjega EuroBasketa. Foto: Aleš Fevžer
Tony Parker je brez dvoma prvi zvezdnik letošnjega EuroBasketa. Foto: Aleš Fevžer
Nicolas Batum
Nicolas Batum je izjemno okreten košarkar, ob enem pa tudi visok ter z odličnim odrivom, zaradi česar ga je izjemno težko pokrivati. Foto: Aleš Fevžer

Mislim, da smo dobro igrali. Imeli smo nadzor, bilo pa je težko, saj ima Slovenija odličen protinapad, kar je bilo težko braniti. Poskušali smo nadzorovati skok, a to je v prvem delu tekme uspelo Sloveniji. V drugem delu smo vendarle uspeli mi prevzeti pobudo. To je pozitivno in upam, da bomo nadaljevali v tej smeri."

Alexis Ajinca po tekmi proti Sloveniji
Slovenija - Francija
Francozi bodo igrali predtekmovanje v Tivoliju, kjer jih čaka zares lahka skupina z Izraelom, Veliko Britanijo, Nemčijo, Ukrajino ter Belgijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
EuroBasket: Odmevi po pripravljalni tekmi s Francijo

Moč francoske reprezentance je na pripravljalni tekmi izkusila tudi Slovenija. V Stožicah so morali gostitelji prvenstva v izenačenem dvoboju v zaključku tekme priznati premoč (65:70). Na koncu je odgovornost prevzel Parker in z nekaj koši ter uspešnimi podajami poskrbel, da so zadnji test pred prvenstvom z zmago zaključili Francozi.

Parker prvo ime prvenstva
"Vedno je lepo zmagati na zadnji tekmi pred prvenstvom. Pričakujem dober turnir. Slovenija je zares košarkarska država in verjamem, da bo zelo zabavno,"
je dejal Parker, ki je proti Sloveniji dal 14 točk in prispeval še pet podaj ter po tekmi tudi potrdil, da je lažja poškodba, ki jo je staknil le nekaj dni pred prvenstvom, že odpravljena. 31-letni košarkar San Antonia je eden najboljših organizatorjev igre na svetu. S Spursi je že trikrat postal prvak Lige NBA, pred šestimi leti pa je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca finalne serije.

Parker je odlično igral na zadnjem evropskem prvenstvu, ko je Francija blestela skozi ves turnir, na koncu pa je v finalu vendarle morala priznati premoč Španiji z izjemnim Juanom Carlosom Navarrom na čelu, vseeno pa izenačila najboljši reprezentančni izid na EP-jih. Parker je po turnirju, na katerem je bil prvi strelec in tudi uvrščen v idealno peterko, dejal, da si želi, da bi Francozi dosegli raven, ki so jo tedaj prikazali Španci, in da je cilj v prihodnosti stopiti na evropski vrh. Letos imajo za to lepo priložnost. Praktično vse reprezentance prihajajo v Slovenijo oslabljene, a tudi Francozi, ki imajo izjemno zasedbo, niso popolni. Najbolj se poznata odsotnosti dveh odličnih centrov, Kevina Seraphina iz Washingtona in Joakima Noaha iz Chicaga. Manjka tudi Ronny Turiaf. "Videli bomo, kaj se bo zgodilo. Veliko ekip je zelo dobrih," je nasmejan pristavil Parker.

Batum drugi zvezdnik ekipe
Poleg superzvezdnika Spursov ima Francija v zasedbi še enega zunajserijskega košarkarja. To je vsestranski krilni košarkar Portlanda Nicolas Batum, ki je bil ob Parkerju drugi ključni mož izbrane vrste na prvenstvu v Litvi, kjer je bil tudi med boljšimi strelci turnirja. "Imamo dobro ekipo in mislim, da smo pripravljeni. Zadnji dve pripravljalni tekmi, proti Španiji in tukaj, proti Sloveniji, smo odigrali zelo dobro. Naš cilj na prvenstvu je seveda zlata medalja," visokih ciljev ni skrival 203 centimetre visoki 24-letni košarkar, ki je odličen tako v obrambi kot tudi v napadu, saj je med boljšimi francoskimi strelci z razdalje.

Poleg omenjenih sijajnih igralcev sta v ekipi še dva NBA-jevca. Soigralca Parkerja pri Spursih Boris Diaw in Nando De Colo bosta prav tako pomembna aduta Vincenta Colleta. Pod obročem je najbolj nevaren 218 centimetrov visok orjak Alexis Ajinca. Nekdanji NBA-jevec, ki trenutno nosi dres Strasbourga, je proti Sloveniji dosegel 17 točk. Parkerjeva menjava je Thomas Heurtel, ki je letos dobro igral za Cajo Laboral, pod obročem je prav tako nekdanji NBA-jevec Johan Petro, v prvi peterki pa začenja nekdaj izjemno obetavni Mickael Gelabale, ki se je tudi že preizkusil onstran luže.

Slovenija med najboljšimi
50-letni Collet je reprezentanco vodil že na štirih velikih tekmovanjih – dveh EuroBasketih in po enem svetovnem prvenstvu ter olimpijskih igrah. Strokovnjak, ki vodi še Strasbourg, je med favorite prvenstva uvrstil tudi Slovenijo:"Mislim, da je bila zanimiva tekma za obe reprezentanci le štiri dni pred prvenstvom. Na srečo ni prišlo do nobenih poškodb. To je pomembno. Veseli smo, da smo zmagali, čeprav to ni bil edini cilj na tej tekmi. Je pa vedno lepo zmagati, še posebej težke tekme proti dobremu nasprotniku. V zadnjih minutah nam je to uspelo. V tretji četrtini smo imeli precej težav, predvsem z izgubljenimi žogami. V zadnji četrtini smo bolje nadzirali žogo. Dobro smo si podajali. Žoga je lepo krožila in svoje delo je pod obročem dobro opravil Ajinca, ki so mu branilci uspešno podajali in Alexis je prišel do lahkih točk. Na koncu je Parker pokazal svojo kvaliteto in z dobrimi meti prinesel prednost. Zmaga je lepa popotnica, saj je po mojem mnenju Slovenija eden izmed favoritov prvenstva. Igra doma in za nas je bil to zanimiv test. Tudi če bi za las izgubili, bi bil to dober test. Prvenstvo se začenja, zavedamo se, da gre za dolg turnir in je treba še napredovati, če želimo tekmovanje uspešno končati."

Mislim, da smo dobro igrali. Imeli smo nadzor, bilo pa je težko, saj ima Slovenija odličen protinapad, kar je bilo težko braniti. Poskušali smo nadzorovati skok, a to je v prvem delu tekme uspelo Sloveniji. V drugem delu smo vendarle uspeli mi prevzeti pobudo. To je pozitivno in upam, da bomo nadaljevali v tej smeri."

Alexis Ajinca po tekmi proti Sloveniji
EuroBasket: Odmevi po pripravljalni tekmi s Francijo