Marco Belinelli je izvrsten košarkar. Je izjemen strelec, ob tem pa ima tudi fantastičen pregled nad igro. Foto: EPA
Marco Belinelli je izvrsten košarkar. Je izjemen strelec, ob tem pa ima tudi fantastičen pregled nad igro. Foto: EPA
Luigi Datome
Gigi Datome si je z dobrimi igrami v Rimu prislužil pogodbo v Ligi NBA. Foto: EPA

Slovenija je ekipa z veliko energije, še posebej na zunanjih položajih, ima izredne fizične košarkarje, strelce in nadarjene igralce. Je strahospoštovanja vreden nasprotnik, ampak se veselim tekem proti velikim ekipam.

Luigi Datome o Sloveniji
Pietro Aradori
Pietro Aradori je odličen strelec. V Evroligi je moral s Cantujem v pretekli sezoni dvakrat premoč priznati Olimpiji. Foto: EPA
Alessandro Gentile
Alessandro Gentile, sin nekdanjega reprezentanta Ferdinanda Gentileja, je eden najbolj obetavnih košarkarjev v Evropi. Foto: EPA

Azzurri so v koprski Bonifiki, kjer so imeli tudi bučno spodbudo s tribun, nanizali pet zmag in presenetili z zelo dobro igro. Najprej so s 76:69 ugnali Ruse, ki so bili tretji na zadnjem EuroBasketu v Litvi, sledila je visoka zmaga nad neprepričljivo Turčijo (90:75), napredovanje s polnim izkupičkom pa so potrdili še proti Finski (62:44), Grčiji (81:72) ter Švedski (82:79).

Italijani so na EuroBasketih osvojili deset medalj, zadnjo pred desetimi leti, ko so bili na Švedskem tretji. Evropski prvak je tedaj postala Litva. So pa dvakrat azzurri stopili tudi na sam vrh. Pred 30 leti jim je to prvič uspelo. Najboljši so bili v Franciji, v finalu so ugnali Španijo na čelu z MVP-jem turnirja Juanom Antoniom Corbalanom. Tedaj je bil v izbrani vrsti, ki jo je vodil Sandro Gamba, tudi najboljši italijanski košarkar vseh časov Dino Meneghin. Oba sta bila sprejeta v Košarkarsko hišo slavnih.

Marco Belinelli in Alessandro Gentile v pogovoru za MMC pred prvenstvom.

Francoski parket je Italiji, kot kaže, izjemno ležal, saj so 16 let pozneje ponovili uspeh. V finalu so bili boljši od Špancev, v moštvu karizmatičnega Bogdana Tanjevića pa je blestel Gregor Fučka. Slovenec, ki je igral za Italijo, je bil izbran za najkoristnejšega posameznika EuroBasketa 1999. Izjemna sta bila tudi Carlton Myers in sin Dina Andrea Meneghin, ki sta bila ob Fučki tudi izbrana v peterko prvenstva.

Lakovičeva trojka za zgodovino
Zadnji medsebojni obračun na evropskih prvenstvih se je vsem slovenskim navijačem vtisnil v lep spomin. V Alicanteju, na EuroBasketu 2007, sta se ekipi pomerili v predtekmovanju. Po trojki iz kota Mattea Soragne v izdihljajih tekme je bila Italija na pragu zmage, a Jaka Lakovič je stekel v napad in vrgel "noro" trojko ob zvoku sirene ter postavil končnih 68:69. Najboljša sta bila Massimo Bulleri z 20 točkami in Matjaž Smodiš z 19 točkami. Tudi štiri leta pred tem, ko je bilo prvenstvo na Švedskem, je slavila Slovenija (77:67). Odličen je bil Boštjan Nachbar, ki je prispeval 21 točk, pri azzurrih pa Gianluca Basile 16. Italija je sicer na tem prvenstvu osvojila bronasto odličje.

Pri Italiji, ki je v zadnjih letih izgubila stik z evropskim vrhom, a se počasi vrača, manjkata dva izjemna košarkarja, krilo Danilo Gallinari in center Andrea Bargnani. 25-letni 208 centimetrov visoki član Denverja je v pretekli sezoni v Ligi NBA v povprečju dosegal kar 16 točk na tekmo. 27-letni in 213 centimetrov visoki Bargnani, ki je bil pred sedmimi leti celo prvi izbor nabora, je za Toronto v pretekli sezoni dosegal dobrih 12 točk na srečanje, v svoji karieri pa je v eni sezoni že imel povprečje prek 20 točk. Zdaj je član New Yorka.

Udarnih pet zelo nevarnih
Slovenija je slavila na pripravljalni tekmi v Kopru (92:84), a je vrsta Simoneja Pianigianija, ki je Sieno popeljal do šestih zaporednih naslovov državnega prvaka, igrala brez Luigija Datomeja, ki je odličen na EuroBasketu. 203 centimetre visoki krilni košarkar ima za sabo odlično sezono, saj je bil MVP italijanske lige. 25-letni Gigi bo v novi sezoni zaigral za Detroit Pistonse, na prvenstvu pa je četrti strelec in prvi skakalec Italije.

Poleg Datomeja več kot deset točk v povprečju dosegajo ostrostrelec Marco Belinelli, prvi strelec (15,8) in zvezdnik moštva, ki je sicer član San Antonio Spursov, izjemno obetavni 20-letni Alessandro Gentile in nevarni strelec Pietro Aradori. Izpostaviti velja še organizatorja igre Američana Travisa Dienerja. Nekdanji NBA-jevec, ki je na univerzi Marquette tvoril udarni branilski par z Dwyanom Wadom, je potni list dobil po poroki z Italijanko.

Slovenija je ekipa z veliko energije, še posebej na zunanjih položajih, ima izredne fizične košarkarje, strelce in nadarjene igralce. Je strahospoštovanja vreden nasprotnik, ampak se veselim tekem proti velikim ekipam.

Luigi Datome o Sloveniji