Novi član San Antonio Spursov Marco Belinelli bo eden izmed glavnih zvezdnikov Eurobasketa. Foto: Aleš Fevžer
Novi član San Antonio Spursov Marco Belinelli bo eden izmed glavnih zvezdnikov Eurobasketa. Foto: Aleš Fevžer
Alessandro Gentile
Alessandro Gentile, ki trenutno igra za milansko Olimpio, je velik up italijanske košarke, kar je dokazal tudi proti Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer

Italija je vedno bila cenjena košarkarska država. Blizu Slovenije je. Slovenija in Italija sta tako primorani v nekakšno sodelovanje. O tem sva govorila tudi s selektorjem Pianigianijem. To sem sprejel zaradi geografskega pomena in zato, ker je Italija nekoč bila to, kar sta zdaj Španija in Turčija. Sanje vseh nas so bile, da odidemo v Italijo, igralcev in trenerjev. Bomo našli način za sodelovanje.

Božidar Maljković o sodelovanju Slovenije in Italije
Odličen strelec je tudi Pietro Aradori. 24-letni branilec je v pretekli sezoni s Cantujem dvakrat moral premoč v Evroligi priznati Olimpiji. Na tekmi proti Sloveniji pa jo je takole skupil. Foto: Aleš Fevžer
Gregor Fučka
V dresu italijanske reprezentance je pred leti blestel Kranjčan Gregor Fučka, ki je bil MVP Eurobasketa 1999. Foto: EPA
Zgodovina dvobojev med Slovenijo in Italijo

Italija je vedno veljala za eno glavnih evropskih košarkarskih sil, toda v zadnjih letih je reprezentanca v veliki krizi. Po srebru na olimpijskih igrah v Atenah 2004 in bronu leto predtem na Eurobasketu na Švedskem so azzurri nanizali povsem povprečne rezultate, če so na prvenstvo sploh prišli. Tako jih na primer na Poljskem leta 2009 sploh ni bilo zraven, dve leti pozneje pa so se v Litvo komaj prebili, še to zaradi širitve števila sodelujočih reprezentanc, na koncu pa so zasedli skromno 20. mesto. Italija ima nekaj vrhunskih posameznikov, nekaj izjemnih talentov, a na Eurobasket v Sloveniji prihajajo brez nekaterih ključnih mož. Italija je sicer že dvakrat postala evropski prvak, nazadnje pred 14 leti pod taktirko legendarnega Bogdana Tanjevića in na krilih Slovenca Gregorja Fučke, ki je bil tudi MVP turnirja v Franciji.

Najbolj se bo poznala odsotnost krilnega košarkarja Danila Gallinarija in centra Andree Bargnanija. 25-letni 208 centimetrov visoki član Denverja je v pretekli sezoni v Ligi NBA v povprečju dosegal kar 16 točk na tekmo. 27-letni in 213 centimetrov visoki Bargnani, ki je bil pred sedmimi leti celo prvi izbor nabora, je za Toronto v pretekli sezoni dosegal dobrih 12 točk na srečanje, v svoji karieri pa je v eni sezoni že imel povprečje prek 20 točk. Zdaj je član New Yorka. Še naprej azzurri upajo, da bo na Eurobasketu lahko zaigral Luigi Datome, ki ima težave z gležnjem. Krilni center je bil MVP pretekle sezone italijanskega prvenstva, zdaj pa se seli v Ligo NBA k Detroitu.

Vse se vrti okoli Belinellija
Ob odsotnosti Bargnanija in Gallinarija je glavni nosilec Marco Belinelli, ki je bil tako kot rojaka izbran v prvem krogu nabora. V novi sezoni bo Belinelli zaigral za San Antonio, preteklo pa je preživel v Chicagu, kjer se je izkazal kot odličen strelec v odločilnih trenutkih. 27-letni in 196 centimetrov visoki Belinelli je izvrsten košarkar, ki je eden najbolj nevarnih evropskih ostrostrelcev, lahko zadeva z velike razdalje in iz skoraj nemogočih položajev, je dober v prodoru in ima izvrsten pregled nad igro.

V Kopru, kjer je bila na pripravljalni tekmi Slovenija boljša z 92:84, je gostiteljem prvenstva z 18 točkami povzročal ogromno težav: "Proti Sloveniji smo pokazali, da lahko igramo. Naredili smo nekaj neumnih napak, predvsem v drugi četrtini, ko je Slovenija povedla za 15. Mislim, da lahko igramo veliko boljšo obrambo. Slovenci so, na primer, zadeli nekaj odprtih metov za tri točke. Lahko smo težak nasprotnik in smo sposobni narediti dober rezultat."

Med favoriti prvenstva tudi Slovenija
Izjemni ostrostrelec pred prvenstvom kljub poškodbam ključnih igralcev ostaja optimističen: "Vemo, da lahko na prvenstvu naredimo dobro delo. Manjka nam nekaj pomembnih igralcev, a vseeno mislim, da imamo dobro ekipo. Vsak dan napredujemo. Želimo priti sem v Koper in zmagati ter ob tem tudi igrati dobro košarko."

Za MMC je Belinelli razkril tudi svoje glavne favorite za končni uspeh na prvenstvu, med katere je uvrstil Slovenijo: "Španija, Slovenija, ker igra doma in ima dobro ekipo, Turčija, Francija … Ko se igra tak turnir, kot je evropsko prvenstvo, moraš biti pripravljen na vsako tekmo. Tekmovanje dolgo traja in vsaka ekipa je dobra ter ima dovolj kakovostnih igralcev."

Prihaja obetavna generacija
Italijanska košarka ima svetlo prihodnost. V Estoniji so letos mlajši člani postali evropski prvaki. V kratkem bi azzurri lahko znova prišli blizu vrha: "Za vnovičen priključek k vrhu tudi igramo. Imamo nekaj dobrih igralcev. Nekaj zelo obetavnih, kot je, recimo, Gentile, tudi Aradori. Vsak, ki gre na igrišče, mora odigrati po najboljših zmožnostih. Mora dati vse od sebe, da lahko zmagamo. Naša miselnost mora ostati zmagovalna in moramo biti pozitivni. Poskušali bomo zmagati na vsaki tekmi, pač priti do najboljšega možnega rezultata."

Najbolj obetaven košarkar v vrsti Simoneja Pianigianija, ki je s Sieno osvojil kar šest zaporednih naslovov italijanskega prvaka, je Alessandro Gentile, ki je odlično igral proti Sloveniji. V Kopru, ko je dal 17 točk, je nekaj časa igral celo kot krilni center: "Vsi v ekipi so pomembni, saj imamo nekaj težav z visokimi igralci. Nekateri tako ne igramo na svojih položajih ves čas. Moramo se prilagajati. Vsi moramo dati vse od sebe in poskušati zapolniti te vrzeli."

Gentileja čaka prvi Eurobasket
Sin nekdanjega reprezentanta Ferdinanda Gentileja bo konec leta dopolnil šele 21 let in velja za enega najbolj obetavnih košarkarjev v Evropi. "Čaka me prvo evropsko člansko prvenstvo. Bo težko, saj imamo močne nasprotnike. Prvi cilj je, da se uvrstimo v drugi krog. Se zavedamo, da bo težko, a bomo dali vse od sebe, da nam to uspe," je povedal 200 centimetrov visoki krilni košarkar.

"Oba sta odlična košarkarja, a zdaj nimamo časa, da bi razmišljali o tem. Mi smo tukaj in mi smo zdaj reprezentanca. Ne smemo razmišljati, koga ni, ampak kdo je. Vsi moramo dati stoodstotno od sebe, svoj maksimum, in menim, da smo vseeno lahko konkurenčni," je Gentile spregovoril še o odsotnosti obeh NBA-jevcev in pohvalil koprsko dvorano ter samo vzdušje ob prihajajočem Eurobasketu: "Dvorana je lepa, na tekmi proti Sloveniji je bilo tudi vzdušje pravo. Vidi se, da je Slovenija košarkarska dežela. Lepo bo igrati prvenstvu tu."

Italija je vedno bila cenjena košarkarska država. Blizu Slovenije je. Slovenija in Italija sta tako primorani v nekakšno sodelovanje. O tem sva govorila tudi s selektorjem Pianigianijem. To sem sprejel zaradi geografskega pomena in zato, ker je Italija nekoč bila to, kar sta zdaj Španija in Turčija. Sanje vseh nas so bile, da odidemo v Italijo, igralcev in trenerjev. Bomo našli način za sodelovanje.

Božidar Maljković o sodelovanju Slovenije in Italije
Zgodovina dvobojev med Slovenijo in Italijo