Božidar Maljković želi zmagovati tudi na prijateljskih tekmah. Foto: BoBo
Božidar Maljković želi zmagovati tudi na prijateljskih tekmah. Foto: BoBo
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar se bo izbrani vrsti pridružil v petek, a na uvodnih dveh prijateljskih tekmah še ne bo igral. Foto: Aleš Fevžer
Košarkarji so se preselili v Ljubljano

Drugi ciklus, ki vključuje že prve prijateljske tekme, bo začela v popolni postavi. Reprezentanca trenutno šteje petnajst igralcev, saj se ji bo Boštjan Nachbar, ki je sklenil dvoletno pogodbo z Barcelono, pridružil v petek. Nekaj dni več počitka sta dobila tudi Nebojša Joksimović, ki je bil vpoklican po dokončni odpovedi Bena Udriha, ter najvišji igralec v izbrani vrsti Mirza Begić, ki je opravil še zadnje formalnosti ob podpisu pogodbe z evropskim prvakom Olympiacosom.

Selektor Božidar Maljković je zadovoljen s prvim tednom. Igralci, razen nekaj izjem, so na priprave prišli dobro fizično pripravljeni, angažiranost na treningih je bila zgledna, k dobremu vzdušju v reprezentanci pa so pripomogli tudi odlični namestitveni pogoji v Rogaški Slatini ter klimatizirana športna dvorana.

"Delali smo na od 60 do 70-odstotni intenzivnosti. Igralci se dobro zavedajo odgovornosti, ki jo nosijo, zato se želijo čim bolje pripraviti na to evropsko prvenstvo, ki bo za vse nas nekaj posebnega. V igri bo kar nekaj novosti. Kot vsak trener želim, da moja ekipa igra hitro košarko, a to ni vedno odvisno le od nas. Hitra igra je pogojena z nasprotnikom, se pravi, da ti mora on omogočiti hitro igro, hkrati pa seveda od hitrih nasprotnih napadov. Vse ekipe, ki sem jih vodil v karieri, so igrale hitro košarko," je pojasnil Maljković.

Na uvodnih tekmah v okrnjeni zasedbi
Slovenija bo v pripravah na EP odigrala dvanajst prijateljskih tekem, prvi dve na turnirju v Domžalah ter Litiji. V petek najprej proti Ukrajini ob 20.45, v nedeljo v Litiji pa ob 20.00 z Makedonijo.

"Osebno ne priznavam prijateljskih tekem, saj želim vsako, ki jo vodim, tudi zmagati. Prvi dve tekmi nam bosta dali okvirno sliko pripravljenosti," dodaja Maljković, ki zagotovo ne bo rotiral vseh 16 igralcev. Nachbar zagotovo ne bo igral, v dvomih pa je selektor tudi okoli Jake Lakoviča, ki čuti bolečine v hrbtu, ter Begića, ki se je pripravam pridružil šele v torek.

"Zame je to vedno najtežji del priprav, saj je bolj posvečen fizični pripravljenosti in manj delu z žogo. A na srečo zdaj prihajajo prve tekme, na katerih si vsi igralci želimo, da bi bilo čim več gledalcev in da bi tako čim prej začutili utrip in evforijo, ki se nam obeta septembra," je poudaril Domen Lorbek.

V soboto tudi navijači na medijskem dnevu
Vstopnice za prvi dve tekmi so še na voljo. Cena je enotna 10 evrov, hkrati pa je Košarkarska zveza Slovenije pripravila tudi družinski paket, ki ob nakupu štirih vstopnic vključuje eno brezplačno, torej plačaš tri, dobiš pa štiri. Vse navijače reprezentanca vabi v soboto dopoldne na medijski dan, ki bo potekal v dvorani na Ježici v Ljubljani. Od 9.45 do 12.30 bodo vrata dvorane odprta za vse tiste, ki si želijo v živo ogledati trening.

Košarkarji so se preselili v Ljubljano