Marko Milić še vedno zabija kot za šalo. Foto: Osebni arhiv Marka Milića
Marko Milić še vedno zabija kot za šalo. Foto: Osebni arhiv Marka Milića
Marko Milić je z Al Kuwaitom osvojil državni in pokalni naslov. Foto: Osebni arhiv Marka Milića
Na evropskem prvenstvu bo ambasador prostovoljcev. Foto: Osebni arhiv Marka Milića
"'Gajba' piva je 300 evrov, tank bencina pa štiri," pravi Marko Milić. Foto: Osebni arhiv Marka Milića

Nekdanji slovenski reprezentant je sezono uradno končal včeraj z zmago v kuvajtskem pokalu. "Nekaj dni bom ostal še tu, da uredim vse potrebne dokumente in stanovanje za naslednjo sezono, v roku petih dni pa pridem domov," je v spletni klepetalnici MMC-ja povedal Milić.

"Prostega časa, ko sem igral v Iranu, je bilo bolj malo, smo veliko trenirali pri Memiju. V Kuvajtu ga je malo več, ker so treningi le enkrat na dan. Veliko berem, z novimi prijatelji spoznavam Kuvajt. Zanimiva avantura je to, ko z domačini preživljam prosti čas. Povabijo me na dom, grem tudi na kakšno poroko, rojstni dan. Nisem turist, ampak 'insajder'. Zelo zanimive izkušnje ... Vse poskušam absorbirati z odprtimi očmi," o povsem novi življenjski izkušnji pravi Milić, ki ne skriva, da so zneski v pogodbah precej višji kot Evropi: "Normalno pa, da moraš dobro zaslužiti, če greš igrat na drug konec sveta."

Najbolj pogreša družino, ženo in tri hčerke: "Bodo prišli sem, pogosto. Vesna je prišla k meni, ko sem podpisoval pogodbo. Zelo ji je bilo všeč. Med počitnicami bo pri meni, tudi v šoli nam gredo na roko. Takšen je pač davek na mojo službo. Bom pa zato poleti 5 mesecev doma in me bodo vsi naveličani in me bo žena spraševala, kdaj se bo že začela sezona."

Milić je za Kuvajtčane orjak, v Iranu pa je bil presenečen nad fizično močjo in višino košarkarjev, saj je imela vsaka ekipa po tri igralce, visoke 215 cm. "Izjemen fizični potencial imajo, so pa slabo igrali taktično. Sodniki dopuščajo pretepanje na terenu ... V Kuvajtu so zelo nizki in sem med najvišjimi."

O alkoholu: "Alkohol je seveda uradno prepovedan. Na rojstnem dnevu smo nazdravili z doma narejenimi zvarki in sem rekel, a se ne da na črnem trgu nič boljšega dobiti. Izvedel sem, da je 'gajba' piva 400 dolarjev. 300 evrov! Sem preveč Gorenjca, da bi to plačal. Pirček, ki ga v Sloveniji po rekreaciji normalno spiješ, je kot suho zlato. So pa druge stvari poceni. Za rezervoar bencina daš manj kot za kavo. Le štiri evre."

Kaj ima v načrtu po končani karieri, kdaj je bil nazadnje v Sloveniji, ali razmišlja o novem naraščaju, bo po koncu igralske kariere ostal v košarki, bi se vrnil v reprezentanco, kakšna je njegova idealna slovenska peterka? Odgovore najdete TUKAJ.