Rašo Nesterović je tudi ambasador EuroBasketa 2013. Foto: Aleš Fevžer
Rašo Nesterović je tudi ambasador EuroBasketa 2013. Foto: Aleš Fevžer

Nekdanji odlični košarkar, s San Antoniem je leta 2005 osvojil tudi naslov v Ligi NBA, je zdaj podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije. V sredo se začenja evropsko prvenstvo, Nesterović pa si seveda tako kot vsi želi, da bi Sloveniji uspelo osvojiti kolajno. "Mislim, da je v naši ekipi dobra mešanica mladosti in izkušenj, da bo ekipa borbena, da bo dala vse od sebe in se ne bo predala. Upam, da ne bo poškodb," je v pogovoru z Alešem Smrekarjem dejal 37-letni Nesterović.

Celoten intervju lahko poslušate TUKAJ.


Brez trdega dela ni uspeha

Z ženo Majo, ki prihaja iz Beograda, imata štiri otroke, in vlogi očeta v zadnjih letih namenja največ časa. "Ko jih daš spat, včasih nimaš niti toliko moči, da bi sedel pred televizijo ali računalnik. Zjutraj se zgodba ponovi. Lahko bi morda še kakšno leto nadaljeval kariero, a tedaj sem se odločil, da raje posvetim čas otrokom. Nekatere stvari se zgodijo le enkrat v življenju, otroci ne bodo vedno stari dve ali pet let," pravi Nesterović. Najstarejši sin Nikola bo letos prvič prestopil šolski prag. Sam je imel v šoli najraje matematiko, zgodovino in geografijo.

Opaža, da zaradi računalnikov otrok na igriščih dandanes skoraj ni več in da se ne zavedajo, da do uspeha vodi le trdo delo. "Vsi gledajo NBA, LeBrona Jamesa in Kobeja Bryanta, njihov uspeh, denar ... Ne vidijo pa tistega ozadja, skozi kaj so morali ti igralci iti, da so prišli do tega, kar imajo. Nekateri so živeli v getih in niso imeli niti hrane. Brez trdega dela boš težko kaj dosegel v življenju. Je pa res, da so časi zdaj čisto drugačni. V zadnjih 20, 30 letih se je pojavilo veliko več lažnih zadev kot prej. V trgovini imajo otroci na izbiro 200 čokolad. Saj je normalno, da se jim začne 'mešat'," je do današnjih časov kritičen Rašo.

O trenerstvu (še) ne razmišlja
Sam kljub lepi karieri, v kateri je dobro zaslužil, ne živi na veliki nogi: "Nimam sto avtomobilov, 16 hiš, ladij ... Tudi za ekstravagantna potovanja se ne odločam. Ugotovil sem, da je otrokom vseeno, ali gremo na morje v Portorož, Poreč in Novigrad ali na Havaje, Sejšele in Maldive."

Zaradi otrok o tem, da bi bil trener, še ne razmišlja. Mogoče pa bo kdaj v prihodnosti. V karieri so ga vodila številna ugledna trenerska imena. In kaj po njegovem mnenju loči dobre trenerje od slabih? "Pogum, da računajo na mlade igralce, oziroma potrpljenje, da jih počakajo, da dozorijo. Vsi ti trenerji so imeli vrhunske rezultate, vmes pa so še vzgajali dobre igralce."