Kapetan Slovenije je bil znova Boštjan Nachbar, saj je Jaka Lakovič še vedno odsoten. Foto: Aleš Fevžer
Kapetan Slovenije je bil znova Boštjan Nachbar, saj je Jaka Lakovič še vedno odsoten. Foto: Aleš Fevžer

Pogoji so bili zares težki. Vročina je bila neznosna. Vsak dan smo izgubili po štiri kilograme.

Zoran Dragić (11 točk proti Turčiji)
Slovenci za konec turnirja ugnali še Turke

ostaja neporažena, selektor Božidar Maljković pa je predvsem lahko zadovoljen z obrambo.

V znova zelo vročem Zlatorogu, kjer bo Slovenija tudi odigrala skupinski del evropskega prvenstva, so po izvrstni tretji četrtini Slovenci ugnali svetovne podprvake Turke z 72:53. S tremi zmagami so Maljkovićevi varovanci osvojili celjski turnir, za najkoristnejšega igralca pa je bil izbran debitant v izbrani vrsti Jure Balažič. Izkušeni krilni center je na zadnji tekmi prispeval 12 točk.

"Rezultati nas ne smejo ponesti. Mi gledamo nase, ne zanima nas, kaj se dogaja na sosedovem dvorišču. To sem dejal tudi igralcem. Ogrevajte se in ne glejte, kdo je na drugi strani. Če bomo preveč spoštovali svetovne podprvake Turke, jih ne bomo nikoli dobili. Treba je spoštovati nasprotnika, a ga ne spoštovati do te mere, da misliš, da je boljši od tebe, ker pač ima bogato zgodovino. V naši igri je bilo kar nekaj lepih stvari, tako v obrambi kot v napadu. Ostajamo pa trdno na tleh, brez evforije," kljub dobrim rezultatom ostaja miren Maljković.

Zdaj dva prosta dneva
Eno glavnih skrbi "Boži" predstavlja slabo izvajanje prostih metov. Proti Turčiji so bili le 50 % (12/24). Selektor se zaveda, da so lahko prav prosti meti odločujoči v ključnih trenutkih: "Nisem zadovoljen s prostimi meti. To je segment igre, ki te ponese v zgodovino, če ga zadeneš ali če ga zgrešiš. Poznam igralce, ki odločilnih prostih metov niso nikoli zgrešili. Moramo biti boljši."

Reprezentanti imajo zdaj na voljo dva prosta dneva, nato pa odhajajo na turnir v Beograd, kjer se bodo v Areni najprej pomerili prav s Turčijo: "Turnir v Beogradu me bolj zanima. Bomo videli, kako igramo na gostujočem terenu. Igralcem sem dal en dan odmora več. So utrujeni, dobili so nekatere udarce. Najprej bi se morali dobiti v torek, zdaj pa se v sredo. Imeli bodo dva dneva prosta, da bodo lahko s svojimi ženami, puncami, starši … To sem storil zanje, jaz pa grem že v ponedeljek v Kranjsko Goro, kjer jih bom počakal."

Dvojni dvojček Vidmarja
"Soigralci so mi lepo podajali in tako sem prišel do lahkih košev. Zahvala gre njim,"
je po tekmi povedal Gašper Vidmar. Slovenski center je prispeval dvojni dvojček (16 točk, 10 skokov), navdušil pa je s številnimi atraktivnimi zabijanji. Se pa član turškega Fenerbahčeja, ki je bil v pretekli sezoni posojen k mestnemu tekmecu Bešiktašu, zaveda, da je njegova glavna pomanjkljivost izvajanje prostih metov: "Manjka nam konstantnosti v obrambi. Tudi ta nekakšna trdnost v napadu, saj smo izgubili preveč žog. Zato smo bili tudi toliko časa izenačeni. Zmage so dober obet za naprej in za našo samozavest, a se ne smemo zdaj preveč dvigniti. Ostati moramo trdno na tleh. Napredek je sicer viden. V napadu žoga že bolje kroži, tudi v obrambi si bolje pomagamo. Je pa še veliko napak. Popraviti moramo proste mete, še posebej jaz osebno. Upam, da nam to v naslednjih tednih tudi uspe."

Tudi Vidmar ima veliko zaslug za dejstvo, da je Slovenija premočno dobila skok, s čimer je imela na prejšnjih tekmah kar nekaj težav (40:24). Poleg dobrega skoka si je nedvomno tokrat visoko oceno zaslužila igra v obrambi. Skoraj vsi Maljkovićevi izbranci so navdušili s požrtvovalno in borbeno igro, kjer je, tako kot vedno, znova prednjačil Zoran Dragić.

S hitro igro nevarni za vsakogar
Mlajši izmed reprezentančne bratske naveze je sijajno igral predvsem v tretji četrtini, ko je bil eden glavnih režiserjev serije Slovenije, s katero je ta naredila odločilno prednost: "Veliko napak moramo še popraviti. Vesel sem, da smo dali vsi vse od sebe. Nikomur ne moremo nič zameriti. Borili smo se in zasluženo zmagali. Prisotna so še nihanja v igri. Ko naredimo prednost, ne smemo popustiti. Upam, da bomo sčasoma to odpravili. Vidi se, da še nimamo dobro uigranih akcij. Nismo še pravočasni v vseh akcijah. To je treba popraviti. Moramo biti agresivni in igrati hitro igro. To nam leži in tako bomo nevarni za vsakogar."

V tretji četrtini se je Zoran izkazal tudi z nekaj podajami, kar je sicer glavna naloga starejšega brata Gorana, ki pa je zaradi pretepa v četrti minuti predčasno končal tekmo. "To je v žaru borbenosti. Kot sem videl, sta se nekaj 'zravsala'. Potem je on udaril in smo vsi skočili. Pretep se je začel. Na srečo ni bilo nič hujšega. To se dogaja na tekmah," je povedal "Zoki", ki je sicer takoj stekel bratu v bran.

Pogoji so bili zares težki. Vročina je bila neznosna. Vsak dan smo izgubili po štiri kilograme.

Zoran Dragić (11 točk proti Turčiji)
Slovenci za konec turnirja ugnali še Turke